Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att blunda för antisemtism

Ruben Agnarsson | 14 jun , 2018
I fredagens riksdagsdebatt svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på en interpellationsfråga från Mikael Oscarsson (KD) om det antisemtitiska brandtal som palestiniernas ledare Mahmoud Abbas höll den 30 april för att sedan bli omvald som ordförande för PLO:s mäktiga verkställande kommitté.
Att_blunda_for_antisemtism
Wallström menade att ”Abbas uttalanden... var oacceptabla” och betonade att ”regeringen tog upp frågan direkt med det palestinska ledarskapet efter talet”. Utrikesministerns kabinettssekreterare Annika Söder fanns nämligen på plats och lyssnade på Abbas tal. Utrikesminister Wallström hänvisade även till ett yttrande den 4 maj där Abbas ”bad om ursäkt”.
Mahmoud Abbas ursäkt andades ingen ånger. Det var i själva verket inte han som hade sagt något fel, utan ansvaret lades på dem som hade lyssnat på honom: ”Om människor blev förolämpade av mitt uttalande, särskilt judar, så ber jag om ursäkt. Jag vill försäkra alla om att det inte var min avsikt att göra det och jag vill återigen visa att jag respekterar den judiska tron, liksom andra monoteistiska religioner”, sade han i sitt uttalande.


Margot Wallströms förvåning inför Abbas judehat är ett spel för gallerierna. Mahmoud Abbas har nämligen doktorerat på just Förintelseförnekelse och har skrivit en hel bok som trivialiserar Förintelsen. Boken bygger på den doktorsavhandling som han skrev år 1984 på ett universitet i Moskva under den kommunistiska Sovjet-regimen.
I boken hävdar Abbas att Förintelsen hade överdrivits och att sionisterna skapade ”myten” av sex miljoner mördade judar, som han kallade en ”fantastisk lögn”. Han hävdade vidare att de judar som dödades av nazisterna i själva verket var offer för en sionistisk-nazistisk komplott.
”Det är inte första gången han säger sådana här saker”, påpekade Mikael Oscarsson i riksdagsdebatten, och beskrev Abbas antisemtiska uttalande som ”toppen på ett isberg”. Han gav därefter en rad exempel på antisemitism, judehat, glorifiering av och stöd till terrorism inom den palestinska statsförvaltningen.
Margot Wallström ville i fredags inte prata om Abbas antisemitism utan istället om de aktuella händelserna vid säkerhetstängslet mot Gaza, som är uppsatt för att förhindra palestinska terrordåd mot civila israeler.


Det som Wallström inte nämnde och som ofta inte framkommer i mediernas rapportering är att cyniska Hamaskrigare mycket väl vet att Israel inte kommer att tillåta att detta säkerhetsstängsel förstörs.
I rapporteringen om de dödade palestinier som trotsat Israels militär genom att försöka förstöra detta säkerhetsstängsel har det sällan framkommit att tusentals hektar mark de senaste veckorna satts i brand i södra delen av Israel. Marken har förstörts efter att brandbomber och molotov-cocktails har skickats in i Israel från Gaza med hjälp av flygande drakar.
Skador på jordbruket från bränder som orsakas av dessa brännskador uppskattas till drygt 12 miljarder kronor och tusentals tunnland jordbruksmark och naturreservat i gränsområdet mot Gaza har skadats eller förstörts.
I slutet av maj avfyrades 70 raketer och missiler mot södra Israel. Cirka 15 200 projektiler har avfyrats från Gaza mot södra delen av landet sedan år 2001. Och i början av maj genomförde dessutom Iran, för första gången någonsin, en missilattack mot norra Israel.
Det är inte första gången i historien som omvärlden blundar för grov och uttalad antisemitism hos palestinska ledare. Mahmoud Abbas föregångare, stormuftin Haj Amin al-Husseini, träffade Hitler redan år 1941, blev därefter SS-Gruppenführer och rekryterade muslimska frivilliga till den nazi-tyska krigsmakten. I maj 1943 överfördes al-Husseini formellt till SS högkvarter.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019