Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mark Mohr flydde in i drogerna

Rickard Bransell | 01 jun , 2018
Redan som nioåring rökte Mark Mohr marijuana för första gången. Det blev starten på ett drogmissbruk där han flydde både från sina problem och från Gud. Istället trasslade han in sig i rastafarireligionen. – Jag ville vara cool och passa in, men istället började det gå snett för mig, berättar Mark vars liv fick en helt ny inriktning på ett kristet läger.
Mark_Mohr_flydde_in_i_drogerna
Mark Mohr växte upp i en kristen familj i Los Angeles i USA. Men redan vid nio års ålder rökte han marijuana för första gången, dessförinnan hade han testat både alkohol och cigarretter. Mark såg upp till sin sju år äldre bror och andra äldre ungdomar och gjorde allt han kunde för att passa in.
– Varje litet barn försöker alltid vara äldre och mognare än vad det är. Jag ville vara cool och passa in, men istället började det gå snett för mig, säger Mark.
Marks situation blev värre och värre och han började snart ta tyngre droger.
– När mina föräldrar upptäckte vad jag höll på med blev jag utskälld efter noter och bestraffades hårt. Det ledde till att jag rymde hemifrån. Det var då det blev riktigt illa, säger han. 
Hela Marks tonårstid kom sedan att handla om att testa nya droger. Kokain och marijuana använde han regelbundet, vid sidan av det förekom även LSD och crystal meth.
– Jag använde drogerna som en flykt. Det var ett sätt för mig att glömma mina problem, säger Mark och beskriver hur han kände sig sviken av sina föräldrar, en känsla han tryckte undan genom att ta ännu mer droger.

Upptäckte reggae

Under de år Mark experimenterade med droger såg han hela tiden Jesu ansikte i sitt inre. Han bad då Jesus försvinna ur hans liv för han ville inte längre ha något med honom att göra.
– Jag är glad att han inte svarade på den bönen utan att han fortsatte dra i mig. Så även om jag flydde från Gud i många år så var han lösningen på mina problem och ville befria mig, säger Mark.
Samtidigt som Mark Mohr levde på flykt från Gud upptäckte han också reggaemusiken och trasslade därmed även in sig i rastafarireligionen. En religion som lånar väldigt mycket från Bibeln, men som sedan förvränger det till att handla om att hylla Etiopiens siste kejsare Haile Selassie (vars tidigare namn var Ras Tafari) som Kristus. Religionen har sitt ursprung på Jamaica, där reggaemusiken också har sitt stora fäste, och använder marijuana som ett heligt sakrament för att dra sig närmare Selassie. 
Mark tyckte i det här skedet att han hade hittat den perfekta religionen. Den citerade Bibeln på ett sätt han kände sig bekväm vid, samtidigt som den motiverade hans användning av marijuana. 

Lämnade drogerna

En månad innan Mark skulle fylla 18, sommaren 1989, blev han övertalad av sina föräldrar att åka på ett kristet ungdomsläger. Han ansåg att alla kristna var falska och gömde sig bakom en fasad som inte var äkta. Så någon större lust att delta på lägret hade han inte.
– Jag var en typisk arrogant icke-troende som tyckte att jag var för cool för dem och att de inte hade någon koll på hur det verkliga livet såg ut.
Då mötte Mark en kille som hette Marcus. Han gillade också reggae och hade levt det liv Mark nu levde, men hade blivit frälst och lämnat drogerna bakom sig. Till en början gillade Mark inte alls honom, men efter några dagar upptäckte Mark att Marcus faktiskt var en kristen han kopplade med.
– Jag mötte äntligen någon vars tro var något jag kände mig lockad av. Jag insåg att det här var det som saknades i mitt liv. Han hade varit där jag var och kommit ut på andra sidan och hade det bättre på grund av vad han funnit, medan jag hade det sämre, säger Mark.
Innan lägret var slut hade Mark tagit emot Jesus till frälsning. Överraskande och mirakulöst försvann då även hans drogberoende.
– Jag har aldrig rört en drog efter det. Jag har bara varit beroende av Jesus. Det går inte att vara högre än att vara hög av den högste, säger Mark medveten om att allas berättelser inte ser lika ut som hans utan att många får kämpa med återfall och liknande innan de blir helt fria från drogerna.  
– Jag är väldigt välsignad som omedelbart blev helad. En nyckel har sedan varit att jag dagligen fyllt mig med Guds ord och levt i bön och att jag gick in för att förändra min karaktär. Jag visste att om jag gick tillbaka till samma vänner och samma fester så skulle jag falla. 

Nya mål

Två veckor efter frälsningen fick Mark möjlighet att delta på ytterligare ett kristet läger. Då det skulle hållas en talangtävling på lägret och Mark hade skrivit sin första kristna reggaelåt fick han framföra den. När han hade gjort det kom basisten i kompbandet fram och sa: "Nu är du ingen rastafari längre. Nu är du en Christafari". 
Det namnet hängde kvar hos Mark och han började resa runt och ge spelningar under det namnet samtidigt som han delade sitt vittnesbörd. Fyra år senare släppte Christafari sin första skiva. Det har sedan blivit ytterligare drygt 20 album, varav det senaste: "Original Love" släpptes i april. 
Överallt Christafari spelar blir människor frälsta. Mark Mohr ger inte en konsert utan att utmana konsertbesökarna till att ta emot Jesus till frälsning. Hittills har han aldrig sett färre än tre människor bli frälsta under en konsert, men skarorna har ofta varit betydligt större. För tre år sedan satte därför Christafari upp ett mål om att på tio års tid få se en miljon människor bli frälsta.
– Jag upplevde att det var Gud som gav oss målet. Jag lyssnade på en pastor som betonade vikten av att sätta mål som det mänskligt sett är omöjligt att uppnå, mål som bara går att uppnå tillsammans med Gud, säger Mark.
Med det gjort har Christafari hittills fått se över 300 000 människor ta emot Jesus. En siffra som i sig själv inte är viktig. 
– Vi gör inte det här för vår egen belönings skull. Det handlar om att göra det Jesus sa åt oss att göra. Jesus sa inte; "gå och omvänd folk." Han sa: "gå ut i alla länder och gör folk till lärljungar". Vi gör vårt bästa för att fullfölja det, berättar Mark.
På varje plats jobbar därför Christafari tillsammans med en lokal kyrka eller organisation som kan ta över lärjungaträningen när Christafari reser vidare.
I augusti väntar ett nytt Europabesök för Christafari. Marks förhoppning är att det då även blir ett nytt Sverigebesök då de inte spelat i Sverige sedan Frizon 2009.
R​ICKARD BRANSELL
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.