
Spioneriet mot Sverige är mycket mer omfattande än vad han hade väntat sig, säger den nya chefen för Säkerhetspolisen, Klas Friberg, i en intervju med Svenska Dagbladet (SvD).
Han menar att den svenska naiviteten behöver konfronteras. Efter lite mer än två månader på posten har han nämligen blivit överraskad.
– Det som har varit påtagligt för mig när jag väl satt mig in nationellt och internationellt, är hur stort underrättelsehotet är mot Sverige. Det har förvånat mig, jag har lärt mig saker och förstått saker som jag inte förstod innan jag kom hit, säger Klas Friberg till SvD.
Han förvånas över att verksamheten mot Sverige är så omfattande och att intresset är så djupt och brett.
– Enkelt uttryckt, jag hade en bild av spionverksamhet innan, som alla andra har. Min egen omskrivning av hur det ser ut nu är att det inte behövs så jättemånga spioner, för man spionerar via nätet i större utsträckning.
– Jag tycker att Sverige har varit naivt. Vi kan konstatera det i dag när det finns en tydlig inriktning från uppdragsgivaren att vi ska bygga upp totalförsvarsförmågan i Sverige.
Aktiva i Sverige
I Norge har PST, den norska motsvarigheten till Säpo, varnat för att utländska underrättelsetjänster – främst Ryssland och Kina – försöker rekrytera insiders i Norge. ”Rekrytering av källor och agenter är en kärnuppgift för varje underrättelsetjänst. Flera länders underrättelsetjänster har stationerad personal i Norge, som har sådan rekrytering som sin huvuduppgift” skriver PST i sin senaste årsrapport, som även innehåller en ingående beskrivning av hur en sådan kontakt skapas, odlas, rekryteras och underhålls.
Säpochefen medger nu att främmande aktörer är högst aktiva även i Sverige när det kommer till rekryteringsförsök mot intressanta personer via sociala medier – detta gäller alltså även Kina.
– Vår bedömning är att vi i Sverige utsätts för värvningsförsök med viss regelbundenhet. Ett av de sätten är via sociala medier. Så jag bedömer inte att vi är förskonade på något sätt, säger Klas Friberg i intervjun med SvD.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
Säkerhetsexpert om ryska hotet:
”Vi behöver en större mental beredskap”
– Vi behöver en större mental beredskap. Precis som Säpochefen fick ett uppvaknande behöver hela det svenska folket – inte minst politiker och journalister – vakna upp inför det som sker, säger Joakim von Braun, säkerhetsexpert som arbetar med en bok om ryska underrättelseoperationer i Sverige.
– Att Säpochefen blir förvånad är ett bra bevis för att det sker väldigt mycket som vanliga svenskar inte har en aning om. Det är viktigt att den här informationen kommer ut så att vi förstår vad ryssarna gör, säger Joakim von Braun.
Hans bok om ryska underrättelseoperationer i Sverige beräknas komma ut nästa år.

– Vi behöver en större mental beredskap. Precis som Säpochefen fick ett uppvaknande behöver hela det svenska folket – inte minst politiker och journalister – vakna upp inför det som sker, tillägger han och önskar att Säpo ägnade mer resurser åt att upplysa om vad som pågår.
Joakim von Braun beskriver hur hans bok kommer att handla om hur ryssarna via legala och illegala metoder försöker att påverka Sveriges utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.
– Ryssland använder agenter för att samla in hemlig information, men också för att påverka svensk politik. Ryssar som bor utomlands försöker man exempelvis förvandla till en politisk kraft i de länder där de bor. En del ställer upp för Putin i hög grad, men självklart inte alla. Det finns flera ryska föreningar här i Sverige som stöder de ryska operationerna i de östra delarna av Ukraina.
Värvar inflytandeagenter
Joakim von Braun beskriver hur de ryska underrättetjänsterna försöker skaffa sig inflytandeagenter genom traditionella värvningsförsök bland politiska partier och deras ungdomsförbund.
– Även media, twittrare och bloggare är måltavlor. När det gäller försvarsanställda handlar det mer om att hitta enskilda individer, eftersom de är mer vaccinerade mot värvningsförsök, tillägger han.
Joakim von Braun menar att utlandsplacerade försvarsanställda däremot kan vara mer utsatta på grund av deras livssituation. Storspionen Stig Bergling värvades exempelvis under FN-placering i Cypern och Mellanöstern.
– Man är inte lika säker på sig själv och befinner sig i en mer utsatt position. De har inte samma nätverk bakom sig och har en större benägenhet att söka nya kontakter. Det är känt att ryska underrättelsetjänsten inriktar sig på de amerikanska kolonier som finns utomlands.
I det forna Jugoslavien jobbade Nato tillsammans med ryska militära förband, som uppskattades för sin professionalitet.
– Det öppnar upp för olika kontakter människor emellan, konstaterar Joakim von Braun.
Många års vänskap
Det Ryssland är intresserade av handlar om vår relation till Nato, budgetanslagen till försvaret och vår samverkan med andra länder som USA, Finland. Hybridkrigföring är egentligen endast ett nytt ord för vad de alltid har sysslat med. Tänkandet bakom har funnits i mer än 100 år.
Joakim von Braun menar att de initiala kontakterna utgår från en långsiktig plan.
– Det handlar om många år av vänskap innan man kommer fram med plånboken.
Fick Jan Guillou betalt av KGB?
– Ja, naturligtvis var han en värvad agent. En agent är någon man har mycket, mycket nära kontakter med. Sedan får man skilja på en spion och en agent. Guillou gick ryssarna tillhanda och fick betalt, men det finns inga bevis för att han spionerade – det vill säga lämnade över hemliga uppgifter.
– Det är som den förre socialdemokratiske riksdagsledamoten Georg Branting. Han var agent i 50 år och sprang ryssarnas ärenden. Men det har aldrig framkommit att han spionerade för deras räkning.
Joakim von Braun har bland annat specialiserat sig på ryska dykarförband med miniubåtar och dykfarkoster. Han beskriver hur olika specialvapen och nya undervattensfarkoster har skapats för att kunna användas i bland annat Östersjön. Han har även avslöjat tidigare okända sovjetiska militärkartor över svenska städer och hamnar.
Spetsnazförband har som uppgift att utföra uppdrag långt inne bakom fiendens försvarslinje och att infiltrera länder före ett krigsutbrott.
- Spetsnazförbanden i Kaliningrad har på senare tid fått dykardräkter med skottsäkra västar. Satellitbilder visar dessutom att övningsområdet för Spetsnazförbanden i Kaliningrad har utökats väsentligt, säger Joakim von Braun.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se