Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Har känt till manipulationen i 20-25 år”

Ruben Agnarsson | 23 mar , 2018
Säpos Palme-utredare Walter Kegö menar att professor Bo Theutenbergs uppgifter om att det var fullt krig på UD i samband med Palme-mordet är högintressanta. Han beskriver också hur radiotrafiken från Sovjet till Sverige var av gigantiska mått inför Palme-mordet och ända fram till begravningen, för att sedan avta kraftigt.

Säpos Palme-utredare pekar ut Sovjet: ”Se vad som nu har skett i Storbritannien”

Sapos_Palmeutredare_pekar_ut-Sovjet

Walter Kegö, som tillsammans med Jan Henrik Barrling utredde Palme-mordet för Säpos räkning, är inte förvånad över Uppdrag gransknings avslöjande att Palmeutredningen manipulerades.
– Jag har ju känt till det här i 20-25 år. Det är många poliser som har vetat om att man har manipulerat utredningen. Det här har jag hört av andra poliser, säger han till Inblick.
– Det finns så många vittnen som såg att det inte var Christer Pettersson. Dessa vittnen har åklagarna plockat bort, liksom vårt material, som visar att det var en organisation. Dessutom kom det för några år sedan fram en utredning som visade att Palme troligen var övervakad.
Expressen avslöjade sommaren 2016 att Walter Kegö och Jan Henrik Barrling lämnat över ett material till Palme-utredningen som visade att Sovjet kände till Palme-mordet i förväg. Deras hypotes var sammanställd redan år 1989 och hade aldrig tidigare överlämnats i sin helhet.

walterkego-resize-2

Walter Kegö. Foto: ISDP

Namn på tänkbar mördare

Säpos material innehöll information utifrån buggningen av den sovjetiske diplomaten och KGB-officeren Vladimir Nezjinskij liksom namnet på en tänkbar mördare. På avlyssningsbanden ska han dessutom ha talat med sin fru om hur sovjetiska dykare och specialister som tagit sig i land i Sverige har haft det.

Att dåvarande civilministern Margot Wallström kontaktade tingsrätten för att hindra er att i rättegången mot Christer Pettersson vittna om att en stor organisation låg bakom mordet, är det ett uttryck för hänsyn till främmande makt?
– Vet inte. Någon annan förklaring är svår att se.

Hur påverkas trovärdigheten till ert material av avslöjandena om en manipulerad Palme-utredning i Uppdrag granskning?
– Det har inget med vårt material att göra, vår utredning står på egna ben. Sedan kan man ju naturligtvis säga att att vår teori styrks. Vår källa Erik är resultatet av en buggningsoperation som Säpo hade tillgång till. Jag var inte involverad, jag har bara sett det i form av översättningar. Det var ett samtal mellan diplomaten och hans fru.

Fanns det fler saker som sades i samtalet som var av intresse?

– Jag kan inte gå in på det. Däremot var radiotrafiken från Sovjet till Sverige av gigantiska mått inför mordet och ända fram till begravningen. Sedan gick radiotrafiken ned i omfattning.

Var det därför som Palmeutredningen sökte information hos militära underrättelsetjänsten MUST i höstas?
– Det kan jag inte säga något om.

Vilket skulle Sovjets motiv i så fall vara för att mörda Palme?
– Det är svårt att hitta ett motiv. Jag har naturligtvis mina spekulationer.

Det pågick ganska tuffa förhandlingar mellan Sverige och Sovjet om den vita zonen utanför Gotland i samband med mordet, där Palme gav sitt fulla stöd till Sveriges folkrättsförhandlare Bo Theutenberg. Kunde det ha varit ett motiv?
– Det skulle kunna vara ett sådant. Men det är lite långsökt att mörda en statsminister på grund av en gränsdragning. Men allt är möjligt, det är bara att se vad som nu har skett i Storbritannien.

Palme hade kanske, tack vare sina goda relationer med Moskva, fått information om exempelvis sovjetiska invasionsplaner av Sverige som han kände sig förpliktad att vidareförmedla till berörda myndigheter/personer i Sverige...
– Jag tycker det låter mer som en rimlig förklaring.

Theutenberg beskriver hur det var fullt krig på UD i samband med mordet, eftersom kabinettsekreterare Pierre Schori undergrävde Palmes mandat till Theutenberg genom att själv försöka förhandla med KGB...
– Det kände jag inte till. Det här är jätteintressant. Säkerhetspolisen var intresserad av både av Pierre Schori och Sverker Åström. Det skrevs ett PM till regeringen om Schori efter Palme-mordet. Schori kontaktade mig för att han trodde att jag låg bakom det, men det var någon annan som hade skrivit det. Han var klart störd över det, avslutar Walter Kegö.


Vill ej kommentera
Sven-Åke Blombergsson, spanare vid Palmegruppen, vill inte kommentera hur utredningen har hanterat de båda Säpo-männens uppgifter.
– Ja, att Säpo skulle ha en egen utredningsgrupp om Palme-mordet vet jag ingenting om.

Säpos utredning var klar redan 1989, men Palmegruppen har inte velat ha deras information. De fick lämna över den först sommaren 2016...
– Jag kan inte kommentera det på grund av förunderundersökningssekretess. Du får prata med Hasse Melander.
Men inte heller Hans Melander, chef för Palme-gruppen, vill kommentera Säpomännens uppgifter.
– Det är ingenting som vi kan prata med dig om, det förstår du säkert.

Palmegruppen2
Hans Melander. Foto: Polisen


Men har ni tittat på materialet?
– Att vi har tittat på det har vi givetvis gjort.

Hur kommenterar du Uppdrag gransknings reportage om att Palme-utredningen manipulerats?
– Vad det gäller belöningen var det något som regeringen beslutade om. Att man informerar om den saken tycker jag inte är felaktigt. Men om man använder det för att få någon att vittna i en viss riktning, då är det fruktansvärt. Det får bara inte ske, det är helt förkastligt. Så vitt jag vet är det inte styrkt att så har skett.

Ett vittne hördes 43 gånger?
– Det är klart, är det så, då måste man ifrågasätta varför man gör på det sättet. Det kan finnas en förklaring, men jag tycker det låter märkligt. Är det så att man har försökt att få personer att säga något som inte stämmer, då finns det inget försvar.

Har du sett Uppdrag gransknings reportage?
– Ja, jag har sett det. Jag var inte med på den tiden, men ställer mig lite frågande när man säger att vittnesmål har manipulerats, säger Hans Melander och påpekar återigen att belöningen var något som regeringen beslutat om.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 
eBlick
jensenwebb
jun 25, 2020
I Norge och Finland har två höga polischefer dömts för haschsmuggling. Walter Kegö, tidigare chef för Rikskriminalens narkotikarotel och sedan regeringens expert i mobilisering mot narkotika, menar att ryska underrättelsetjänster är mycket aktiva i narkotikahandeln. – I Estland jobbade chefen för den nationella narkotikaroteln åt den ryska maffian, som styrs FSB och GRU, konstaterar han.
eBlick
jun 25, 2020
– Än så länge vet vi inte med säkerhet förutsättningarna för resor till Israel i höst, men vi räknar med att landet kommer att lyfta restriktionerna senare under sommaren. Kanske det öppnas för resande från september, berättar Göran Duveskog som äger och driver Duveskogs reseservice som arrangerar åtskilliga resor till Israel varje år.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019