Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Har känt till manipulationen i 20-25 år”

Ruben Agnarsson | 23 mar , 2018
Säpos Palme-utredare Walter Kegö menar att professor Bo Theutenbergs uppgifter om att det var fullt krig på UD i samband med Palme-mordet är högintressanta. Han beskriver också hur radiotrafiken från Sovjet till Sverige var av gigantiska mått inför Palme-mordet och ända fram till begravningen, för att sedan avta kraftigt.

Säpos Palme-utredare pekar ut Sovjet: ”Se vad som nu har skett i Storbritannien”

Sapos_Palmeutredare_pekar_ut-Sovjet

Walter Kegö, som tillsammans med Jan Henrik Barrling utredde Palme-mordet för Säpos räkning, är inte förvånad över Uppdrag gransknings avslöjande att Palmeutredningen manipulerades.
– Jag har ju känt till det här i 20-25 år. Det är många poliser som har vetat om att man har manipulerat utredningen. Det här har jag hört av andra poliser, säger han till Inblick.
– Det finns så många vittnen som såg att det inte var Christer Pettersson. Dessa vittnen har åklagarna plockat bort, liksom vårt material, som visar att det var en organisation. Dessutom kom det för några år sedan fram en utredning som visade att Palme troligen var övervakad.
Expressen avslöjade sommaren 2016 att Walter Kegö och Jan Henrik Barrling lämnat över ett material till Palme-utredningen som visade att Sovjet kände till Palme-mordet i förväg. Deras hypotes var sammanställd redan år 1989 och hade aldrig tidigare överlämnats i sin helhet.

walterkego-resize-2

Walter Kegö. Foto: ISDP

Namn på tänkbar mördare

Säpos material innehöll information utifrån buggningen av den sovjetiske diplomaten och KGB-officeren Vladimir Nezjinskij liksom namnet på en tänkbar mördare. På avlyssningsbanden ska han dessutom ha talat med sin fru om hur sovjetiska dykare och specialister som tagit sig i land i Sverige har haft det.

Att dåvarande civilministern Margot Wallström kontaktade tingsrätten för att hindra er att i rättegången mot Christer Pettersson vittna om att en stor organisation låg bakom mordet, är det ett uttryck för hänsyn till främmande makt?
– Vet inte. Någon annan förklaring är svår att se.

Hur påverkas trovärdigheten till ert material av avslöjandena om en manipulerad Palme-utredning i Uppdrag granskning?
– Det har inget med vårt material att göra, vår utredning står på egna ben. Sedan kan man ju naturligtvis säga att att vår teori styrks. Vår källa Erik är resultatet av en buggningsoperation som Säpo hade tillgång till. Jag var inte involverad, jag har bara sett det i form av översättningar. Det var ett samtal mellan diplomaten och hans fru.

Fanns det fler saker som sades i samtalet som var av intresse?

– Jag kan inte gå in på det. Däremot var radiotrafiken från Sovjet till Sverige av gigantiska mått inför mordet och ända fram till begravningen. Sedan gick radiotrafiken ned i omfattning.

Var det därför som Palmeutredningen sökte information hos militära underrättelsetjänsten MUST i höstas?
– Det kan jag inte säga något om.

Vilket skulle Sovjets motiv i så fall vara för att mörda Palme?
– Det är svårt att hitta ett motiv. Jag har naturligtvis mina spekulationer.

Det pågick ganska tuffa förhandlingar mellan Sverige och Sovjet om den vita zonen utanför Gotland i samband med mordet, där Palme gav sitt fulla stöd till Sveriges folkrättsförhandlare Bo Theutenberg. Kunde det ha varit ett motiv?
– Det skulle kunna vara ett sådant. Men det är lite långsökt att mörda en statsminister på grund av en gränsdragning. Men allt är möjligt, det är bara att se vad som nu har skett i Storbritannien.

Palme hade kanske, tack vare sina goda relationer med Moskva, fått information om exempelvis sovjetiska invasionsplaner av Sverige som han kände sig förpliktad att vidareförmedla till berörda myndigheter/personer i Sverige...
– Jag tycker det låter mer som en rimlig förklaring.

Theutenberg beskriver hur det var fullt krig på UD i samband med mordet, eftersom kabinettsekreterare Pierre Schori undergrävde Palmes mandat till Theutenberg genom att själv försöka förhandla med KGB...
– Det kände jag inte till. Det här är jätteintressant. Säkerhetspolisen var intresserad av både av Pierre Schori och Sverker Åström. Det skrevs ett PM till regeringen om Schori efter Palme-mordet. Schori kontaktade mig för att han trodde att jag låg bakom det, men det var någon annan som hade skrivit det. Han var klart störd över det, avslutar Walter Kegö.


Vill ej kommentera
Sven-Åke Blombergsson, spanare vid Palmegruppen, vill inte kommentera hur utredningen har hanterat de båda Säpo-männens uppgifter.
– Ja, att Säpo skulle ha en egen utredningsgrupp om Palme-mordet vet jag ingenting om.

Säpos utredning var klar redan 1989, men Palmegruppen har inte velat ha deras information. De fick lämna över den först sommaren 2016...
– Jag kan inte kommentera det på grund av förunderundersökningssekretess. Du får prata med Hasse Melander.
Men inte heller Hans Melander, chef för Palme-gruppen, vill kommentera Säpomännens uppgifter.
– Det är ingenting som vi kan prata med dig om, det förstår du säkert.

Palmegruppen2
Hans Melander. Foto: Polisen


Men har ni tittat på materialet?
– Att vi har tittat på det har vi givetvis gjort.

Hur kommenterar du Uppdrag gransknings reportage om att Palme-utredningen manipulerats?
– Vad det gäller belöningen var det något som regeringen beslutade om. Att man informerar om den saken tycker jag inte är felaktigt. Men om man använder det för att få någon att vittna i en viss riktning, då är det fruktansvärt. Det får bara inte ske, det är helt förkastligt. Så vitt jag vet är det inte styrkt att så har skett.

Ett vittne hördes 43 gånger?
– Det är klart, är det så, då måste man ifrågasätta varför man gör på det sättet. Det kan finnas en förklaring, men jag tycker det låter märkligt. Är det så att man har försökt att få personer att säga något som inte stämmer, då finns det inget försvar.

Har du sett Uppdrag gransknings reportage?
– Ja, jag har sett det. Jag var inte med på den tiden, men ställer mig lite frågande när man säger att vittnesmål har manipulerats, säger Hans Melander och påpekar återigen att belöningen var något som regeringen beslutat om.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019