Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

I dödens väntrum hittade Tonny och Barbro livet

Maria Johansson | 22 feb , 2018
För drygt ett år sedan, precis efter att Tonny och Barbro Rosqvist gift sig, började en tid av både kaos, smärta och glädje. Barbro förlorade sitt ena ben, men samtidigt hittade de ett helt nytt liv.
I_dodens_vantrum_hittade_Tonny_och_Barbro_livet
Barbro har diabetes, och som en konsekvens av det blir blodcirkulationen lätt dålig i benen. Efter att ha skadat foten och fått ett sår, träffade hon en AT-läkare som inte förstod allvaret i situationen. Till slut blev hon tvungen att amputera tån.
På grund av diabetesen var det svårt för såret efter amputationen att läka och kallbranden spred sig. Det hela slutade med att Barbro först var tvungen att amputera halva foten, och sedan amputera benet strax under knäet.
När Barbro tänker tillbaka på den här tiden är allt som i en dimma.
– Jag har nog förträngt allt på grund av smärtorna, säger hon.

Dödens väntrum

Men hennes man Tonny kommer ihåg desto mer. När han kom in till sjukhuset efter Barbros amputation var hon inte kontaktbar. Läget var allvarligt.
– Det var som dödens väntrum. Hennes blodvärde var nere på 52 och läkarna sa att de inte visste om hon skulle klara sig. Jag tänkte ”Är det så här att förlora en fru?”
En av sjuksköterskorna frågade Tonny om han kände Gud. I så fall var det dags och be nu, menade hon.
Tonny var inte en kristen och bön var inget han var bekant med. Hans föräldrar var visserligen pingstvänner men deras tro hade inte fastnat på honom. Inte heller när hans kusin mött Jesus ville Tonny lyssna. Han tyckte bara kusinen var jobbig.
Men när nu sjuksköterskan frågade tog det skruv.
– Hon sa att Gud var där och han aldrig lämnar mig. Sen åkte jag hem och började be. Jag gick runt, runt när jag bad. Det var som i Disney-filmerna – det blev nästan spår i mattan efter ett tag.

Oerhörd inre frid

Tonny som hela sitt liv arbetat som musiker och varit ute och spelat på dansrestauranger, gillade också den kristna musiken. Efter en sökning bland TV-kanalerna efter en flytt fick de syn på den kristna TV-kanalen Kanal 10. Både Tonny och Barbro gillade musiken och glädjen.
När han nu gick runt och bad satte han på Kanal 10. Det var ett live-program där man kunde ringa in saker man ville ha hjälp att be för, så bad programledarna och tittarna sedan för det.
– Jag frågade mig själv vad jag kunde förlora på att ringa in, och sen ringde jag och berättade om Barbro.
Medan Tonny väntade på att hans böneämne skulle komma upp frågade Britt, en av programledarna, om det fanns någon som tittade på programmet som ville ta emot Jesus i sitt liv.
– Jag vände mig om och tänkte ”Menar de mig?” När Britt sedan bad en bön om frälsning bad jag med. Jag upplevde något jag inte trodde existerade. Det var som en värme gick genom hela kroppen. Tårarna började rinna och jag kände en sån frid som jag aldrig tidigare upplevt, säger Tonny.

”Krutkärring”

Senare i TV-programmet bad man också för Barbros hälsa. När Tonny nästa morgon ringde sjukhuset fick han veta att blodvärdet hade stigit från 52 till 74 och sköterskan var lite förvånad över att Barbro plötsligt svarade så bra på behandlingen.
– Jag tackade Jesus. Den som ber han får, det bara är så, säger Tonny.
När han träffade Barbro dagen efter var hon vaken och glad. När sjukgymnasten ville flytta över Barbro i en ny rullstol valde hon att själv hoppa dit på ett ben. I korridoren stod läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeut och bara gapade när de såg henne.
– Läkaren sa ”Vilken krutkärring! Jag förstår inte detta.”.
– Jag gjorde saker som man inte brukar klara så snabbt efter en operation. De var rädda att jag skulle bryta benet om jag hoppade så.

Begrava det gamla

När Tonny berättade för Barbro att han bett för henne, och också om sin nyfunna tro och sin upplevelse med Jesus, var det ingenting konstigt för Barbro.
– Jag svarade att jag har trott hela mitt liv. Jag gick till Frälsningsarméns barnverksamhet när jag var liten. Sen sa jag till honom att hans tro var min tro om vi nu skulle leva ihop. När jag sen bad tillsammans med Ingmar, som nu är vår pastor, kändes det skönt på något vis, säger Barbro.
Det visade sig tyvärr att Barbros ben inte läkte ihop som det skulle. Till slut fick hon kapa bort hela benet. Men det har inte stoppat Barbro och Tonnys iver att be till Gud i stort och smått. Efter operationen kunde Barbro inte sova på grund av all smärtan.
– De kunde inte ge henne högre dos med morfin. Bara Alvedon. Jag lade handen på henne och bad att hon skulle slippa smärtan. Sen sov hon som en stock, säger Tonny.
Efter en tid kändes det naturligt för Tonny och Barbro att döpa sig. De ville göra ett avslut med sitt gamla liv.
– Jag ville tillhöra Gud och vara med om allt han hade för mig, säger Barbro.
– Ja, och jag ville börja ett nytt liv och begrava det gamla, säger Tonny.

Rensat ut garderoben

Vid samma tillfälle började de också tala i tungor.
– Pastorn sa att ”nu ska ni bara öppna munnen så ska det hända något härligt”. Jag tänkte att jag skulle aldrig kunna tala i tungor. Men rätt vad det var talade jag något jag inte begrep ett dugg av. Men jag kände mig så upplyft av det, säger Barbro.
Inför ytterligare en operation, där man skulle öppna upp kärlen i det ben som Barbro har kvar, fick hon förbön och kände också då samma upplyftande känsla.
– Alla bad för mig och det kändes som om jag bara lyftes högre och högre. Till slut började jag skratta. Jag var så glad och lycklig och jag bara inte kunde hålla det inne i mig, säger Barbro.
Senare berättade läkarna att operationen gått över förväntan.
Tonny känner tydliga förändringar i sitt liv efter att han mött Jesus.
– Det är en känsla av att inte frukta någonting, eller att skämmas, och en känsla av att vilja hjälpa. Vi har rensat ut saker. Det är som att ha gått ner i vikt och man byter ut hela garderoben för att ingenting passar längre.
Tonny gillar att tala med folk han möter överallt. Han vill berätta om vad han upplevt.
– Jag sår små frön överallt. Jag vill ju att människor ska få uppleva samma underbara liv som jag har gjort, säger Ronny Rosqvist.
​MARIA JOHANSSON
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.