Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jimmy Andersson fann friden hos Gud

Göran Jacobson | 15 feb , 2018
Jimmy Andersson växte upp i en kristen familj, men bestämde sig i tonåren för att bryta sig loss och leva ett liv som alla andra. Men Gud släppte aldrig taget om den unge smålänningen från Älmhult, utan drog honom sakta men säkert tillbaka igen.
Jimmy_blev_fri_fran_dodsangest
Jimmy Andersson är 38 år och bor med sin familj i Älmhult, ett samhälle där han har bott i hela sitt liv. Han växte upp i en familj där tron på Gud var en central och naturlig del av livet, vilket bland annat innebar att det var söndagsskola i pingstkyrkan som gällde. Den där ”pingststämpeln” satt som ett brännmärke i pannan och var bara till besvär. I tonåren blev det ännu jobbigare.
– Vart jag än kom så fick jag höra om det. ”Din släkt är ju med i pingstkyrkan” och ”får du verkligen vara här?” och sådana saker dök hela tiden upp. Jag ville bara bort från allt det där, berättar Jimmy Andersson för Inblick.

Medvetet beslut

Det blev outhärdligt till sist och Jimmy tog ett medvetet beslut. Han avsade sig allt som hade med kristen tro att göra.
– När Jesusfestivalen arrangerades i idrottshallen Älmhult så höll jag till på gymmet där jag tränade istället för att gå på möten. Jag levde livet fullt ut och bodde ihop med en kvinna som inte var frälst. Vi fick barn tillsammans och jag var hur nöjd som helst. Äntligen kunde jag leva ett normalt liv och inte vara kristen.
Jimmy ville leva så långt bort från Gud som han kunde komma, vilket bland annat innebar alkohol, ibland lite oftare och större volymer än vanligt.

Chockartat besked

En dag 2006 fick Jimmy ett något chockartat besked. Hans lillasyster berättade att hon bestämt sig för att bli döpt.
– Jag blev riktigt arg när jag fick höra det. Jag sade att jag tyckte hon var dum som tänkte döpa sig. Hon var ju bara en tonåring med hela livet framför sig. ”Vänta med det där. Lev livet istället”, var min uppmaning till henne.
Men systern stod fast vid sitt beslut och Jimmy kände en broderlig plikt att vara med när hans syster skulle döpas i pingstkyrkan i Älmhult. Hela familjen skulle närvara på dopgudstjänsten och Jimmy var självklart också på plats.
– Jag tyckte fortfarande att det var en idiotisk idé och klandrade henne för beslutet att bli döpt. Men jag var ändå med när det hände. Sedan gick jag därifrån och tänkte inte mer på det.

Blev allvarligt sjuk

En vecka senare besökte Jimmy det lokala gymmet i Älmhult där han tränar regelbundet. Men det var något som inte stämde.
– Allt kändes så konstigt. Jag blev andfådd. Det var som en blixt från himlen. Ett ökande tryck över bröstet, stickningar i ansiktet och pulsen skenade.
Jimmy tvingades uppsöka läkare akut. Efter en noggrann läkarundersökning konstaterades det att hans luftrör var i väldigt dåligt skick.
– Jag fick samma medicin som man ger till patienter som har kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Jag tvingades göra mig av med min älskade hund på grund av att jag fick kraftiga astmaanfall. Allt vändes upp och ner. Det kändes som om jag blivit berövad på hela min personlighet.
Jimmy drog sig undan från andra människor. Han tappade flera kilo i vikt och styrketräningen var det bara att glömma. Hela livet låg plötsligt i ruiner.
– Det blev allt svårare att klara av mitt jobb. Jag var helt utsliten. Mitt i allt detta öppnade jag Bibeln för första gången. Jag läste i hopp om att hitta någon hjälp för en sådan som jag.

Började söka Gud

Jimmy klarade inte av att vara ute bland folk och blev alltmer isolerad. Tidigare hade han varit en kille som utstrålade styrka, som tränade och lyfte tunga vikter på gymmet. Nu var han bara en mänsklig spillra som inte klarade något.
– Jag började söka Gud i min nöd, även om jag inte kände att det gick ihop. Jag hade ju lämnat Gud och nu kom jag till honom som en allvarligt sjuk människa.
Jimmy kände skuldkänslor inför sitt eget sökande. Han läste Bibeln och olika vittnesbörd om vad Gud gjort i andra människor liv. Många gånger cyklade han förbi kyrkorna i Älmhult men vågade aldrig gå in där. Vid något tillfälle smög han fram till pingstkyrkans dörr för att känna om den var låst eller inte.
– Tänk om pastorn eller ungdomspastorn var därinne så jag kunde få samtala om min situation. Hur gör jag? Hur får jag tag på Gud? Finns det någon förlåtelse för mig att få?
Någon månad senare tog Jimmy mod till sig, lyfte telefonluren och ringde till församlingens ungdomspastor.
– Det blev så att vi träffades en gång i veckan, där han matade mig med Guds ord, lite i taget. Jag frågade om Gud och han svarade på mina frågor.

Nära att kvävas

Med tiden förvärrades Jimmys sjukdom. Det blev riktigt allvarligt och han var vid flera tillfällen nära att kvävas när andningsmuskulaturen slutade att fungera.
– När jag varit sjuk i ungefär ett och ett halvt år upplevde jag hur någon eller något försökte kväva mig och att jag var på väg ner i dödsriket. Det var som ett stort svart hål och jag hade inga garantier för att komma till himlen. 
– I panik ropade jag till Gud. ”Nu måste du höra av dig till mig. Jag orkar inte längre. Livet är slut. Hör av dig till mig, annars kommer jag att gå under. Jag vet att om jag hamnar på sjukhuset så kommer jag inte levande därifrån.”
Jimmy klippte på eget bevåg kontakten med sjukvården. Han tyckte sig ha kommit till ett slags avslut och en insikt om att hjälpen han behövde fanns på ett helt annat håll.
– Jag hade ju läst vittnesbörden från människor som blivit helade och förstod att Jesus var den ende som kunde hjälpa mig. Ett mirakel var vad jag behövde.
Han började besöka gudstjänster där han fick förbön, men inget hände. En dag i början av december 2008 såg Jimmy en annons i lokaltidningen om en gudstjänst i Ljungby.

En vanlig fredagskväll

– Det var en vanlig fredagskväll. Jag satte mig i bilen och åkte dit. När jag kom in i lokalen så insåg jag att det var ett café. En man och en kvinna sjöng och spelade kristna countrylåtar. Det kändes nästan löjligt att vara där. Det fanns inte ens något lovsångsteam på plats. Mycket märkligt, tyckte jag.
– Mötets deltagare bestod av ett tjugotal pensionärer. Jag var den yngste i hela samlingen. Mitt obehag växte.
Men hans längtan efter helande och frid med Gud vägde starkare än tvivlen på gudstjänstformatet, vilket fick Jimmy att stanna kvar. I slutet av mötet frågade predikanten om det fanns någon som var sjuk och som ville bli helad. Ett flertal händer sträcktes upp i luften och predikanten bad för dem allihop.
– Jag vågade inte ge mig tillkänna, men jag såg att sjuka människor som gått fram för förbön faktiskt blev helade. Predikanten lade sina händer på de sjuka kroppsdelarna och bad med en auktoritet som jag aldrig hade hört tidigare.

Hade dödsångest

– Jag hade dödsångest där jag satt. Mitt hjärta gick i 200 kilometer i timmen. Minst. Men jag vågade inte be om förbön.
Det serverades fika efter gudstjänsten i den lilla lokalen. Jimmy stannade kvar. När kaffet var urdrucket reste han sig, hängde på sig jackan och gick mot dörren. Men med handen på dörrhandtaget ändrade han sig helt plötsligt.
– Någonting inom mig sade åt mig att gå tillbaka igen. Jag lydde och gick fram till mannen som predikat och bett för de sjuka. Jag frågade om han ville be för mig och tog fram mina mediciner som jag visade honom, förklarade mina symptom och berättade rakt av om min situation och min vilja att ge mitt liv till Jesus.

Frälst, helad och andedöpt

Hans tro på ett mirakel var oerhört svag. För Jimmy var loppet kört ändå. Han skulle ju dö. Detta var ändå sista chansen.
– Predikanten lade sin ena hand på mitt bröst och började be för mig. Bröstet var ju det ställe på min kropp där smärtan och ångesten kändes som intensivast. Det var där han vidrörde mig med sin hand.
– När han bett i ungefär en minut sade han ”Jimmy, nu blir det varmt i ditt bröst”. Några sekunder senare kände jag hur en eld flammade upp inuti min bröstkorg. Det kändes som om jag var ihålig. Det var absolut inget skrämmande utan en mycket fridfull upplevelse.
– Visserligen hade jag föreställt mig att Jesus kan göra så här med människor, men jag hade aldrig trott att det kunde hända mig. Elden i mitt bröst falnade sakta men säkert och till sist var det som om någon hade släckt en lampa därinne. Miraklet var utfört. Den kvällen blev jag frälst, helad och även andedöpt.
– Jag var så lycklig och glad när jag körde hem den kvällen att jag var på vippen att hamna i diket.

”Jesus ger oss frid”

Jimmys sambo kunde dock inte acceptera hans nya liv. Det ledde omsider till en separation. Idag lever Jimmy med Linda som är hans hustru sedan flera år tillbaka. Tack vare att Gud helade honom så kan han även ägna sig åt styrketräning på gymmet, som han älskar.
– Jesus har gett mig frid och trygghet. Alla människor söker efter frid. Om en människa har frid så mår människan bra. Frid är allt vi behöver och den friden vill Jesus ge till oss. För mig är frid väldigt starkt förknippat med Jesus.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.