Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gud bar Karin genom sorgerna

Angelica Victorin | 01 feb , 2018
Inom loppet av bara några år förändrades livet drastiskt. Karins mamma dog i cancer, hennes pappa dog av en hjärtinfarkt, mormor och farmor dog och en av hennes bröders söner dog. Mitt under den smärta och det kaos som hon och barnen upplevde, talade Gud rakt in i hennes livssituation. – Jag vet hur det känns att ramla till botten och slå sig hårt. Jag vet också att det finns en väg ut och upp. Gud hjälper oss igenom. Han har hjälpt mig igenom sorgen.
Gud_bar_Karin_genom_sorgerna
Samtalsterapeuten och författaren Karin Wennerlöf växte upp i Göteborg. Hon blev inte särskilt sedd av sina föräldrar som barn och kände sig övergiven. Karin älskade sin mormor och var mycket hos henne. Hon gav trygghet och kärlek. 
Som tonåring hade Karins mamma blivit frälst och döpt i Smyrnakyrkan. Ingen annan i familjen var troende och ingen gick i kyrkan. Karin har alltid haft en tro, berättar hon. Vid nio års ålder såg hon Jesusfilmen på tv. 
– Jag älskade verkligen varje avsnitt. När jag var ute och lekte höll jag stenkoll på klockan för att inte missa filmen. Vi var en stor familj, men ingen annan var intresserad, så jag satt för mig själv. Det var en magisk stund. 
I sitt hjärta visste Karin att det handlade om Gud själv. Hon kommer ihåg hur Jesus berörde henne och att hon grät av tacksamhet. 
– Barnatron var enkel och självklar. Sedan dess har jag alltid hört Guds röst.  Men under större delen av mitt vuxna liv har jag inte varit aktiv i en kyrka. 

Kallad att bli samtalsterapeut

Karin blev frisör, gifte sig och fick två barn. Hennes tro var något privat. Tillsammans med barnen gick hon dock på EFS-kyrkans aktiviteter, åkte på kristet sportlovsläger och dottern sjöng i kören. 
– Jag hade hela tiden känslan av att det är något annat jag är här för att göra. Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi tro att det var samtalsterapeut jag skulle bli. Det var Gud som en dag talade till mig om att jag skulle gå på en föreläsning om terapi och psykologi. Det var ett informationsblad som hängde på biblioteket och han sade att dit ska du gå! 
Det skulle vara på en lördag. Karin som alltid hade fullbokat på salongen, särskilt på lördagarna, tänkte att hon måste jobba. Det märkliga var att inte en enda kund ringde och ville ha tid denna lördag. Det har aldrig hänt varken före eller efter det, säger Karin. 
– Då förstod jag att det var viktigt. Föreläsningen blev en revolutionerande stund. Kallelsen uppenbarade sig enormt starkt och lades i mitt hjärta. Jag var både chockad och lycklig när jag gick därifrån. Jag tänkte: hur ska det gå till? Men Gud har lotsat mig. 
Det var ett stort steg att flytta till Umeå. Karin fick börja med Komvux och tog examen som socionom 2007. Därefter har hon läst två år till samtalsterapeut. 
– Jag älskar verkligen mitt arbete. Varje dag är jag lika glad och tacksam för att få gå dit. Det är fantastiskt att få hjälpa människor att må bättre.
Karin är övertygad om att en anledning till att hon kan hjälpa människor idag, är att hon gått igenom många svårigheter själv. 
– Jag vet hur det känns att ramla till botten och slå sig hårt. Jag vet också att det finns en väg ut och upp. Gud hjälper oss igenom. Han har hjälpt mig genom sorg, peppat mig att gå emot skam och rädslor. Han har upprättat mig på många områden som varit sårade. Problem uppstår alltid i livet. Jag har blivit fri genom att bearbeta och har själv gått i samtalsterapi.
 

Gud talade mitt i sorgen

Inom loppet av bara några år förändrades livet drastiskt. Karins mamma dog i cancer, hennes pappa dog av en hjärtinfarkt, barnens pappa dog, mormor och farmor dog och en av hennes bröders söner dog.
– Jag hade upplevt smärta förr men kunde aldrig tro att det fanns en sådan enorm smärta. Jag var fullständigt förkrossad, stel av skräck och sorg. Jag ropade och grät dagligen till Jesus om hjälp. Jag var så desperat att jag gick på alla möjliga gudstjänster för att få höra Guds ord, men hittade ingen församling. Jag gick själv för jag hade ingen vän som var troende. 
Trots det som hände har hon aldrig tappat sin tro. För Karin har det alltid varit självklart att Gud finns. 
– Men jag har i ärlighetens namn ”höttat” många gånger med näven mot honom i den smärta och det kaos som jag och barnen upplevde. Jag satte upp en lapp på insidan av min ytterdörr för att påminna mig mitt i all sorg: ”Guds vilja är alltid god”. Den hänger där än.
En dag fick Karin en maning att hon skulle åka på en New Wine konferens till Örnsköldsvik. 
– Där kom det fram en kvinna till mig som hade fått ett budskap, en profetisk hälsning att jag skulle läsa om profeten Elia. Budskapet tog mitt hjärta för det talade rakt in i min livssituation. Jag hade aldrig tidigare varit i en frikyrka. När lovsången började var det helt underbart, jag ställde mig upp och prisade Herren med uppsträckta armar.
Karins minns hon tänkte det var konstigt att det kändes så rätt och bekvämt trots att hon aldrig gjort något liknande förut. 
– Jag hade fortfarande stark smärta av sorg i mitt bröst, men när jag gick och satte mig i bilen kände jag mig annorlunda. Jag hade ännu ingen glädje och kände inget lugn, men något hade hänt på insidan. 

Kärleken helar inre sår

Strax efteråt träffade Karin annan kvinna. Hon hade otroligt vackra och strålande ögon, minns hon. Karin tänkte att hon måste ta reda på vad det var med henne, för det fanns en sådan enorm värme i ögonen. 
– Vi samtalade kort och hon berättade att hon skulle vara med som hjälpledare i en Alphakurs som startade veckan därpå. Det sa ”ja” i mitt hjärta och kort tid därefter, besökte jag pingstkyrkan i Umeå. Redan i foajén upplevde jag en enormt behaglig känsla, det kändes som att jag äntligen kommit rätt. Jag kunde upplevde gemenskapen, omtänksamheten, glädjen och kärleken. 
Äntligen tillhörde Karin ett sammanhang och fick dela sin tro. Hon kunde aldrig ha anat att det skulle vara i en pingstkyrka, där hon tidigare vägrat sätta sin fot. Efter Alphakursen och pingstkyrkan i Umeå, kände hon att hon ännu mer aktivt ville följa Jesus, jobba för honom.
– För mig har det verkligen varit som en snöboll som sattes i rullning och jag har fått vara med om många bönesvar. Ett av dem är bland annat min fästman, Tommy Lilja. Min tro betyder allt för mig. Jag hade inte klarat mig en dag utan Gud. Gud har också hjälpt mig att hitta rätt människor i min väg när jag behövt det. Jag kan bära andra för att jag själv är buren. 
Att bemöta människor handlar om att se dem. Att bli sedd är en kärlekshandling, menar hon. Genom sin bok ”När själen inte mår bra – en bok om hur du kan må så mycket bättre”, som kom ut förra året på Semnos förlag, vill Karin Wennerlöf förmedla hopp, förtröstan och medvetenhet. 
– Människor och situationer skapar sår i vårt inre, i vår själ. Dessa sår kan vara skuld, skam, separationsångest, rädsla, stress och press. De förstör både för oss själva och i våra relationer. Det är viktigt att bearbeta sår så att det inte styr oss. Kärleken botar, säger Karin. 
ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
Hemester_ar_forvanansvart_kul
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019