Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lotta låter inte motgångarna knäcka henne

Börje Norlén | 19 okt , 2017
Lotta Bornö har haft mycket att kämpa emot i livet. Sjukdomar och svårigheter har kommit slag i slag men Lotta har under allt behållit sin positiva livssyn. Att aldrig ge upp, har varit hennes ständiga livsmotto.
Lotta_later_inte_motgangarna_knacka_henne
Att höra Lotta Bornö berätta sin livshistoria är en omtumlande upplevelse. Lotta har onekligen haft en tuffare livsresa än de allra flesta och frågan är hur denna till det yttre så späda kvinna kunnat mobilisera en sådan livsvilja. Själv säger hon att utan sin fasta tro på Gud och sin envishet skulle hon aldrig ha klarat av allt hon gått igenom. 
Redan när Lotta var tre år gick hon igenom svåra händelser. Först en allvarlig brännskada och en kort tid efteråt omkom Lottas pappa i en arbetsplatsolycka. Livet kunde ha blivit katastrof, men det vände när Lottas mamma gifte om sig med Dennis, tre år efter olyckan. 
Lotta fick åter en trygg och kärleksfull fadersgestalt att se upp till. Tron, gemenskapen i församlingen och hästintresset var tillsammans med sången och musiken grunden i Lottas tillvaro. 

”Leukemi” skrivet på väggen

Nu gör vi ett stort hopp i historien till 3 december 1993, en dag som Lotta alltid kommer att minnas som dagen då livet tog en helt oväntad och grym vändning. Hon hade jobbat en vecka efter föräldraledigheten, då både hon och sonen Jonatan, som då var ett och ett halvt år, däckades av influensa. Läkarskräcken från barndomen gjorde att Lotta tvekade att åka till vårdcentralen men gjorde det för sonens skull. 
– Blodprov togs på oss båda. Hans provresultat såg bra ut men det gjorde inte mitt. Jag remitterades till Varbergs sjukhus för fler blodprov och även benmärgsprov. Själv tyckte jag det verkade konstigt att alla dessa prover skulle vara nödvändiga, säger Lotta Bornö.
Innan Lotta och hennes man Lars somnade på kvällen uppfattade hon att ordet ”leukemi” stod skrivet på väggen. Hon hade aldrig hört ordet förr och när hon frågade sin man vad det betydde så blev han förvånad. 
– Blodcancer. Varför undrar du? 
Kanske var detta Guds sätt att förvarna om det som skulle komma, det skulle nämligen inte bli någon lätt resa.
– Medan jag ännu sov ringde min läkare och ville att vi genast skulle komma till sjukhuset. Läkarens besked var att proverna visade att jag hade drabbats av en elakartad leukemi. Det blev förstås en chock för oss. Vi skulle ju köpa hus och planerade för att Jonatan skulle få ett syskon. 
– Ändå är jag tacksam till min läkare för att han inte gick in på hur allvarligt det var i verkligheten. I stället uppmuntrade han mig och sa ’du och jag bestämmer tillsammans att du ska bli frisk’.

En enkel bön

Det blev en annorlunda julmånad det året med droppställning, cellgiftsbehandlingar och blodtransfusioner. En enkel bön som Lotta bad i sitt rum på sjukhuset en dag under de första ovissa veckorna skulle efteråt visa sig vara ett hopp och en hållpunkt inför en framtida förändring. 
– Jag bad: ”Gud, om du bär mig genom detta vill jag berätta om din trofasthet när jag blir frisk.” Sedan stod jag kvar där inför Gud och formulerade en vision som i det läget såg helt orealistisk ut. Jag talade ut min dröm om att ha ett eget företag; sjunga, spela in skivor och förmedla hopp till andra.

Benmärgstransplantation

Under många svåra perioder av återfall, smärta, lidande och dödsskugga, var det inte mycket som antydde att den drömmen någonsin skulle bli verklighet. Samtidigt innebar de hoppfulla orden, som Lotta uttalat inför Gud, en strimma av ljus när det mesta såg nattsvart ut. Det enda svaga hopp som återstod var transplantation av benmärg från Lottas syster.
30 september 1994 pumpades 1,4 liter benmärg från systern Anette in i Lottas kropp. Svåra månader av smärta, håravfall, intensiv smärtlindring och medicinering följde. Lottas läkare uppskattade hennes chanser att överleva till cirka fem procent, men långsamt vände situationen.
– Läkaren var nöjd, när det konstaterades att jag fått en biverkning som i korthet innebär att de nybildade transplanterade vita blodkropparna bekämpar kroppen de transplanterats in i. Priset jag får betala för detta är bland annat kronisk bindvävsinflammation, stelhet i kroppen och försämrad hjärt- och lungkapacitet. Den positiva sidan av saken är att risken för återfall minskat.  

Drömmen blir verklighet

Efter en lång och tuff kamp för livet fällde Lottas livsvilja ändå avgörandet till slut. Fast inte utan nya prövningar. Under behandlingsperioden åkte hon akut in till sjukhuset. Läget var kritiskt när hjärtsäcken i sista sekunden tömdes på 1,8 liter vätska. 
Lotta har ändå, så långt möjligt, försökt leva ett så normalt liv som möjligt och inte låtit sig begränsas. Sitt musikintresse har hon utvecklat genom studier på en musiklinje. Många resor, främst till Israel, har det också blivit under åren. Hur gick det då med drömmen om det egna företaget?
Efter en del turer fick Lotta möjlighet att spela in en egen skiva. Det blev början till ett eget företag med Lotta själv som varumärke. Hittills har hon producerat tre cd-skivor och boken Kringelikrokar, fartgupp och vägarbeten. Som titeln antyder har livsvägen inneburit allt annat än en spikrak gräddfil. Men Lotta är ändå tacksam och hoppfull. 
– Det känns som jag lever min dröm och jag får göra det jag tycker är roligt; sjunga i olika sammanhang, hålla föredrag och skriva. Jag har ett starkt driv, är väldigt nyfiken och vetgirig och gillar utmaningar. Tidigt bestämde jag mig för att kämpa, men jag skulle aldrig ha klarat det utan Gud och all förbön och annat stöd jag fått. 

Nya motgångar

I år är det 23 år sedan Lotta friskförklarades från cancer, men motgångarna har fortsatt att komma. Lotta är behärskad när hon berättar vad som hänt sedan hon startade sitt företag. Men ögonen blir blanka av tårar; livet är inte alltid så lätt att förstå.
– Efter 25 års äktenskap har min man och jag gått skilda vägar. För mig har det varit en mycket smärtsam process på flera olika plan. Mitt i allt har Gud ändå hjälpt mig att lösa knutarna på ett suveränt sätt.
Det andra stora bakslaget inträffade i samband med skilsmässan. Lotta fick då diagnosen att hon drabbats av den allvarligaste formen av diabetes. Bukspottkörteln hade slutat producera insulin och Lotta har tvingats förhålla sig även till detta. Dagliga sprutor och omläggning av kosten var nödvändiga åtgärder. 
– Visst har också jag mina dåliga dagar då jag funderar över att allt detta måste drabba mig. Men jag har alltid haft min trygghet i att jag vilar i Guds händer och har aldrig känt dödsångest. Min bön är att jag genom mitt vittnesbörd ska få ge hopp och uppmuntra andra att aldrig ge upp, trots att livet emellanåt kan göra otroligt ont, avslutar Lotta Bornö.
B​ÖRJE NORLÉN
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.