Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Helandet blev Birgittas andliga vändpunkt

Angelica Victorin | 28 sep , 2017
Birgitta Sjöström Aasa blev under sin uppväxt utsatt för sexuella övergrepp. Som tonåring ville hon inte leva längre. Allt vände när hon blev helad i ryggen och fick en personlig relation med Gud.
Prästen och författaren Birgitta Sjöström Aasa växte upp i en familj med sju barn och är yngst i syskonskaran. Hennes föräldrars personliga tro präglade uppväxten. På helgerna och loven reste familjen och sjöng i olika kyrkor och bönehus.
Helandet_blev_Birgittas_andliga_vandpunkt
– Det tog oss till många platser i Sverige, men också till de nordiska länderna, USA och Tyskland. Det blev några TV-program både i Sverige och USA och närmare tio vinylskivor. Vi barn fick en stark sammanhållning som håller i sig än idag. 
När hon var tolv år flyttade de från en by in till en stad. Birgitta blev först mobbad i skolan och jobbade sig så småningom till en plats bland de tuffare tjejerna i klassen. Det ledde till snatterier och en tidig alkohol- och sexdebut, berättar Birgitta. 
– Jag bar redan med mig en historia av sexuella övergrepp. Det fortsatte med nya individer i och med flytten. 
Birgitta beslöt sig för att hon trodde på Gud, men att hon inte ville ha med honom att göra. 
– Det bottnade säkert i att jag inte fick ihop min kristna bakgrund med de övergrepp som skedde i samma miljö. Jag blev bara olyckligare med åren. Till sist gjorde jag några halvhjärtade försök att slippa leva. 

Medfödd skada i ryggen

När Birgitta var 16 år kom skolhälsan fram till att hon hade skolios, det vill säga en krokig ryggrad. Ibland när hon satte sig i en låg soffa kunde höften låsa sig, med stark smärta som följd.
– En dag när jag bläddrade i dagstidningen – vilket jag aldrig gjorde, såg jag en liten annons om ett helandemöte i pingstkyrkan. 
– På kvällen var jag där, ensam i en kyrka jag aldrig varit i. Medan jag tog mig fram till förbön för onda ryggar sa talaren att den som inte sett ett under kan komma fram, för nu ska det ske.
Birgitta fick sätta sig på en stol och han mätte hennes ben. Hon visste inte att ett var kortare, men när hon senare tog upp det med sin mamma berättade hon att hon alltid fick fålla hennes byxben olika.
– Det var många som tittade på under förbönen och jag var jätterädd bakom min tuffa tonårsfasad. 
– Jag kunde känna hur en av skosulorna drogs mot den andra. Efteråt gick jag ut på toaletten och kollade gråtande axlarna. De såg helt raka ut i spegeln.
Dagen efter kollade hon upp det via den skolhälsovård som sagt att den hjälp hon skulle behöva inrikta sig på antingen var en korsett eller en steloperation. En läkare som hon aldrig träffat innan konstaterade att Birgitta hade ovanligt bra rygg.
– Helandet blev min andliga vändpunkt. Jag funderade på hur Gud kunde vara så god mot mig när jag sagt att jag inte ville ha med honom att göra. 

Hade kanske inte levt

– Jag hade kanske inte levt idag om inte Gud tagit tag i mig där i tonåren. Idag vet jag att jag kom in i Guds familj av nåd, men att där är jag ett kungabarn.
– Tillsammans med Gud är det omöjliga möjligt. Gud har förändrat allt. Vår relation fördjupas hela tiden, och vi tar oss an utmaningarna tillsammans. Han ger mer mandat när man är trogen det man fått att förvalta. Framtiden är alltid ljus för den som går med Gud, säger hon.
Birgitta kände sig aldrig kallad att bli präst, det var ett yrke hon uppfattade som ganska töntigt, medger hon.
 – Gud övertalade mig, kan man säga. Min längtan efter att fördjupa mig i Bibeln var så stark att jag sökte in på Johannelunds Teologiska Högskola. Gud hade godheten att överväldiga mig med en säkerhet när jag klev in i den miljön. Jag bara visste att även om någon erbjöd mig en betald jordenrunt-resa, var det här jag ville vara. 
Sista året på utbildningen var alla på väg någonstans och Birgitta hade ingen klar färdriktning. 
– Märkligt nog fick jag ont i hjärtat varje gång någon nämnde Borås, ungefär som en olycklig kärlek som blev än värre när andra åkte dit för att titta på ungdomspastorstjänsten i EFS-församlingen. Det blev så starkt att jag sa till Gud att han måste lösa detta om den platsen var min. När deras pastor ringde under sista terminen, minns jag att hela kroppen skakade och att jag sjönk ner på hallgolvet med telefonluren i handen. 
Birgitta Sjöström Aasa är aktuell med boken Upprättelse och helande som getts ut på Sjöbergs förlag. 
– För Gud finns inga hopplösa fall, han älskar sina barn och vill oss det allra bästa. Vi är många som kan behöva en sannare bild av vem Gud är, och en sannare bild av vilka vi är i ljuset av honom. Då kan också processer få ta vid av helande för våra sår, förlåtelse för synd, frihet från bundenhet och befrielse från andligt betryck. 

Fått förlåta många

Hon har behövt förlåta många människor omkring sig, likaväl som sig själv, då skam och både falsk och sann skuld suttit djupt i hennes liv. Sedan tidig barndom har det funnits mönster av sår som Gud helat. 
– Jag bar länge mina svåra hemligheter i tystnad och hade också en andlig känslighet som inte blev bekräftad.
– Förlåtelse är en viljehandling. Vi väljer att lägga ner våra rättmätiga anklagelser vid korset, förklarar Birgitta. 
– Andra personer behöver inte ens veta om att de gjort oss illa. De kanske inte ens lever. Vi väljer att ta emot den ström av förlåtelse som gick genom Jesus på korset och låter den gå genom oss och vidare ut till andra. 
För att försonas måste människor vilja förstå varandras infallsvinklar. Då får man möjlighet att prata och lämna det som hänt bakom sig.
– Förtroende är något som förtjänas. Ett uppbyggt förtroendekapital som förbrukas gör att vi känner osäkerhet i den andres närhet. Har vi förbrukat människors förtroende återstår ett hårt jobb att återvinna det. Det brukar ta tid, säger hon. 
– Det är viktigt att se skillnaden mellan förlåtelse, försoning och förtroende, menar Birgitta. 
– När vi lever med Jesus blir vi med tiden mer lika honom. Han var full av nåd och sanning. Nåd utan sanning är mesighet, medan sanning utan nåd är dödande. Kan våra församlingar också få vara just de bräckligas gemenskap, har Gud en möjlighet att visa sig stor. 
ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.