Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mona fick se alla barnen ta emot Jesus

Ruben Agnarsson | 02 mar , 2017
När Mona i trettioårsåldern fann en personlig tro på Jesus, blev hon ensam i familjen med en kristen tro. Under många år var hennes tro därför något som hon i stor utsträckning höll privat. I dag har hon fått se hur stora delar av familjen har tagit emot Jesus. – Genom alla dessa år har jag stått fast. Jag vet att Gud finns, att han är här, säger hon.
Mona_fick_se_alla_barnen_ta_emot_Jesus (1)
Mona Christianssons föräldrar var inte troende, så hon växte inte upp i ett kristet hem.
– Jag hade ingenting sådant med mig hemifrån, mer än att vi läste aftonbönen: ”Gud som haver barnen kär...”, berättar Mona, när Inblick möter henne hemma hos äldste sonen Ulf Christiansson i Hovås utanför Göteborg.
Några tydliga barndomsminnen bär hon ändå med sig. När hon var åtta år och gick i småskolan, hörde Mona sin lärarinna berätta om Jesus.
– Hon hade illustrationsmaterial, underbara planscher, som hon hängde upp där man fick se Jesus i olika situationer. Jag tyckte att han var så fascinerande, minns Mona Christiansson.
Vid ett annat tillfälle när hon och en klasskamrat lekte i grannskapet, gick de förbi Frälsningsarmén som hade en byggnad på deras gata.
– När vi gick förbi hörde vi musik inifrån, så vi gick in där, och möttes av två kvinnliga frälsningssoldater, som började prata med oss. Vi gick även fram till botbänken där de bad för oss, och sedan när vi skulle gå hem, sade de att vi var välkomna tillbaka.
Hon tänkte att hon skulle vilja gå dit igen, och frågade därför sina föräldrar om lov.
– Men det fick jag inte. Min mamma hade även starka uppfattningar om pingstvänner, som att de klättrade på väggarna, säger en leende Mona, som långt senare skulle få se hur hennes mamma tog emot Jesus, på äldre dar.

Tuff utmaning

När Mona slutligen fann en personlig tro på Jesus i början av 1960-talet, var det ett steg som hennes man inte delade, vilket blev en tuff utmaning. Under många år var hennes kristna tro därför något som hon i stor utsträckning höll privat.
Familjens frälsning blev av naturliga skäl ett viktigt böneämne och Mona fick löften från Gud som hon har stått fast vid genom alla år.
Och under andra halvan av år 1970 fick hon flera bönesvar. Inom två månader tog barnen Henning och Mia emot Jesus, och strax därefter äldste sonen Ulf.
– Allt skedde på några månader där i slutet av 1970. Det var moget, jag var inte speciellt medveten om Gud, men det skedde en process inom mig. Bland annat fick jag det väldigt jobbigt när Else Marie gjorde slut, minns Ulf Christiansson.
Mamma Mona fyller i:
– Jag har fått så mycket uppmuntran från Gud. Han har varit så trofast under alla dessa år, från 60-talet fram till i dag. Han har sagt till mig att stå fast, bara stå. Och jag står, säger hon, samtidigt som ansiktet spricker upp i ett leende när hon läser upp ett av de löften som Gud gett henne, från Jesaja 59:21:
”Och detta är mitt löfte till dem, säger Herren. Min helige Ande ska inte lämna dem, och de ska vilja göra det goda och hata det onda. Ja, även deras barn och barnbarn ska göra det för all framtid.” (Levande Bibeln).
Hon citerar ytterligare ett löfte från Jesaja 60:22:
”Små familjer ska förökas till stora släkter. Den minsta grupp ska bli en mäktig nation. Jag, Herren, ska låta allt detta ske, när tiden är inne.”

Beroende av bön

– Jag står på Guds löften. Min man är fortfarande inte troende, men jag har fått löftet att jag ska få stå bredvid och se hur även det undret sker, fortsätter hon och beskriver utmaningen att i 50-60 år leva med en man som inte delar hennes tro. 
– Man blir väldigt beroende av att kunna be. Och det har jag gjort också, och Gud möter upp med uppmuntran. Genom alla dessa år har jag stått fast. Jag vet att Gud finns, att han är här. Den upplevelsen gjorde jag redan på 1970-talet, när Gud började tala med mig om att jag skulle hjälpa till på söndagsskolan i Missionskyrkan.
– Jag grät och hade ångest, och tyckte inte jag hade något att ge barnen och att jag bara hade tårar och elände. Men jag uppsökte söndagsskolläraren och sade: ”Gud har sagt till mig att jag ska hjälpa till på söndagsskolan”. Då brast han ut i tacksägelse och sade: ”Jag har bett om en medhjälpare”.
– Det var farbror Harry. Han var en speciell människa, ungarna älskade honom. När han började säga så, och jag hade berättat om Guds tilltal, strömmade en kraft över mig i vågor. Jag blev fri från all ångest, fri från allt som tyngde mig. Och det har bestått, säger Mona Christiansson och skrattar.
– Det är underbart.

Hela släkten frälst

Ulf Christiansson är förstfödd, men blev alltså inte den förste som blev frälst.
– Nej, han var den sista. Henning var först, sedan Mia och därefter Ulf. Senare fick vi två barn till, Jonas och Sven, som också är kristna. Det är fantastiskt, Gud har genom åren gett oss 19 barnbarn och 18 barnbarnsbarn.
– Hela vår släkt, mer eller mindre, är i dag frälst. Båda mina systrar, och min mor, har tagit emot Jesus. Många har blivit påverkade. Gud gjorde en massa saker, bakom ryggen på mig. Plötsligt var det klart, även om det inte var det jag bad starkast för. Kan du förstå? Man kommer att få veta hur allt detta gick till när man går över gränsen.
Mona erkänner att uppväxten med Ulf och hans intresse för musik, ibland var krävande.
– Skillnaden var oerhört stor. Min mamma sjöng i operakören, och Ulf spelade rock´n´roll. Ni var i källaren, du och dina killar. Ni slog och väsnades, men jag klarade av det genom alla åren, minns Mona.
– Sedan blev det musik av det, fyller Ulf Christiansson i och ler. Han tittar på Mona och tillägger tacksamt:
– Orsaken till att jag blev frälst, var att du bad och bombarderade mig med Gud.
Mona beskriver hur det alltid var något av barnen som följde med till Missionskyrkan.
– Men inte så ofta du, Ulf, lägger hon till, men beskriver sonen som en helt annan människa idag.

Har du lyssnat på Krigsman någon gång?
– Självklart att jag har.

Det är ganska hög musik även i The House?
– Jag har hunnit vänja mig under alla de här åren, och sedan har jag väl förlorat lite hörsel genom åren, säger Mona och skrattar.

Gud sviker inte

Under de första åren som kristen gick Mona i Svenska kyrkan.
– Jag minns alla söndagar som man bekände sina synder och bad: ”Herre förbarma dig”. Det blev aldrig riktigt någon förlossning i det hela.
Sedan hjälpte hon till i Missionskyrkans barnarbete och var under en tid även med i kvinnorörelsen Womens Aglow.
De senaste åren har hon varit med i The House, där hon anslutit sig till överlåtelsen till bön och fasta, i den mån det har fungerat praktiskt.
– Jag har mitt hjärta i detta. Gud är god, han är otrolig. Det jag har i mitt hjärta är att förmå människor att åtminstone pröva, fråga efter honom. För han sviker inte. Nej, han gör inte det, säger Mona och uttrycker återigen sin tacksamhet över den trofasthet som Gud har visat genom alla år.
– The House är det sista steget för mig. Jag var med redan på de möten som The House ordnade i hamnen i Göteborg, och blev inte besviken.

En pelare

Ulf Christiansson beskriver hur hans mamma efter några månader sade till honom: ”Någon måste leda det här, och jag tror att det är du som ska göra det”.
– Jag var lite motsträvig, hade inte tänkt att jag skulle ta ett ledaransvar även om det låg i mig. Men mammas uppmaning gjorde att jag bejakade ansvaret att gå före, säger han och vänder sig direkt till Mona:
– Du ser förbi det här skramlet och den höga volymen, du kommer för att vara med och prisa Gud.
Mona håller med, och beskriver hur överlåtelsen till bön och fasta i The House har gett henne en stabilitet.
– Jag hade inte orkat ha det som jag har det, om inte The House funnits. Inte bara The House, utan alla olika etapper i det verk som Gud gör och som han har gjort i mig. Jag vet definitivt att jag är en grund, eller en pelare, i det som sker i The House. Det har jag fått nästan som i en syn. Så är det.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.