Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Badresa till Israel gav Paul och Lena en ny framtid

Anita Barker Andersen | 02 feb , 2017
Under en resa till Israel började Lena Forsén motvilligt läsa Bibeln. Hon kom till tro och förändringen i hennes liv gjorda att även hennes make Paul tog emot Jesus som sin frälsare. – Aldrig trodde väl vi att en "badresa" till Israel skulle förvandla våra liv, vår familj och hela vår framtid, säger Lena Forsén.

badresa_till_israel_gav_paul_och_lena_en_ny_framtid
Lena och Paul Forsén gifte sig när de var 19 år gamla, strax efter att deras första son kommit till världen. De två kom från helt skilda uppväxtmiljöer. Lena kom från en välbärgad familj, men drabbades av svår sjukdom i början av tonåren. Paul var en faderlös mobbad flykting från Östtyskland.

De ville så mycket men var i sin omognad oförmögna att bygga en sund och trygg familj. Konflikterna var många och äktenskapet knakade ordentligt i fogarna. En dag efter åtta års äktenskap bad de i sin förtvivlan en bön till Gud: ”Gud, om du finns, hjälp oss, vi klarar inte det här!” Gud hörde dem.

 

Man ville berätta om Jesus

En dag kom en man och ringde på deras dörr. Det var Lena som öppnade. Mannen frågade om han fick komma in och berätta om Jesus.

– Jag tänkte säga nej och stänga dörren men en röst inom mig frågade: ”Vågar du inte lyssna?” Det avgjorde saken och jag bjöd mannen att stiga in.

Maken som låg och vilade i sovrummet ropade: ”Vem är det?” Det är någon som vill berätta om Jesus!” svarade Lena. Förskräckt hörde hon honom svara: ”Det ska inte vara någon dj…a Jesus här!”

Lena såg hur en smärta drog över mannens ansikte och hastigt sa han: ”Ja, jag ska gå”, och så gick han.

– Det var som att en kall hand grep om mitt hjärta. Jag ville springa efter honom och förklara, men när jag kom ut var han borta – som uppslukad!

 

Alkohol och psykiska besvär

En tid efter det försökte Paul ta livet av sig genom tabletter och han försökte även ta livet av sin hustru Lena. Hon var i sin tur frestad att knuffa honom baklänges utför trappan. Båda var flera gånger under psykiatrisk vård.

Ännu en son föddes, men då hade mannen lämnat sin familj, utan att tala om vart han tagit vägen. Han började dricka mer och mer och sökte andra kvinnors kärlek. Längst inne ville varken Lena eller Paul att deras äktenskap skulle sluta på det sättet. Efter en tid flyttade de ihop igen och försökte lappa ihop äktenskapet. Men Paul engagerade sig mer och mer som trubadur och folkdansinstruktör. Han var nästan aldrig hemma.

 

Badresa till Eilat

Lena ville i slutet av det året vara ensam ett tag och koppla av med bad och läsning så hon ringde en resebyrå och frågade var man kunde bada vid den här årstiden. Av deras två alternativ blev det Eilat vid Röda Havet. Överraskande ville Paul också följa med.

– När jag packat ner de tio böcker som jag lånat på biblioteket, hörde jag en röst som sa: ”Ska du inte ta med dig Bibeln för du ska ju till Bibelns land?” Nästan förnärmad gick jag till bokhyllan för att se om det fanns en Bibel där. Nya Testamentet och Psaltaren, som var Pauls konfirmationsbibel, stod där. Jag tog den och nästan slängde den ner i väskan med orden: ”Den kommer jag ändå inte att läsa”.

Efter flygförseningar och bagage på avvägar kom de fram till husvagnsbyn som man byggt upp för turister. När Lena öppnade väskan var alla böcker utom Bibeln spårlöst försvunna. Bibeln låg överst i väskan!

 

Läste Bibeln och kom till tro

– Jag blev så arg att jag slängde Bibeln i väggen och sa att jag måste ut och skaffa något att läsa. Vi tillbringade första dagen i Eilat med att leta efter böcker på svenska, men utan resultat. I brist på annan litteratur blev det ändå Bibeln jag började läsa.

När hon nu började läsa evangelierna hände något märkligt. Det var som om hon befann sig mitt i handlingen som en Jesu lärjunge.

– Jag kom till slutet av Johannes och läste om hur Johannes och Petrus sprang till den tomma graven, hur de såg linnebindlarna ligga där med huvudduken hopvikt på en särskild plats och att ”Johannes såg och trodde”. När jag läste detta, såg jag också och kom till tro.

– Jag hade tidigare försökt läsa Bibeln men bara blivit arg. När jag nu läste i evangelierna förstod jag till min stora förvåning att Bibelns berättelser måste vara sanna.

På grund av Lenas entusiasm blev Paul också intresserad av Bibeln och läste Matteusevangeliet, när Lena tog en paus i läsandet.

Lena sa: ”Vi måste se Jerusalem”. De tog en buss dit. Det besöket blev för dem båda en omtumlande upplevelse. Vid Klagomuren upplevde Lena en ”helig närvaro”, så påtagligt att hon förstod att det måste vara Gud, och Paul tänkte när de gick på gatorna i Gamla staden: ”Tänk om Jesus verkligen funnits, tänk om han har vandrat här?”

 

Ångestfylld dröm

När de kom till flygplatsen för att åka hem kom beskedet att de måste betala en flygskatt på grund av den rådande krigssituationen, men de hade inga pengar kvar. De kom då ihåg att de fått dollarsedlar av ett par amerikanska tjejer som ville att de skulle köpa trätofflor i Sverige och skicka till dem. Summan visade sig vara exakt lika stor som flygskatten – det var bara att stiga på planet och åka hem till Sverige.

Den våren tog Lena emot Jesus som sin personlige Frälsare, något som förvandlade hennes liv totalt.

– Det var inte utan kamp och det hände inte i någon kyrka, utan en natt efter en ångestfylld dröm där Satan proklamerade för mig gång på gång att jag aldrig skulle finna sanningen. Men Satan föll på sitt eget grepp. Jag hade ju funnit sanningen och kommit till tro när jag läste Bibeln i Israel.

– Nu kom Jesus själv till min undsättning. Han uppmanade mig att skriva ner allt jag hade att leva för. Under tiden jag skrev lade sig ångesten och jag hörde Jesus säga: ”Varför skulle just du inte finna sanningen?” Jag svarade: ”Ja, varför skulle just jag inte finna sanningen?” Jag blev påmind om att jag funnit sanningen när jag läste Guds Ord. Jag bad Herren att visa mig vad jag skulle göra, på ett sätt så att jag inte skulle vara så tveksam. Efter det somnade jag gott.

Dagen efter ledde Herren henne till Frälsningsarmén. Efter mötet sa hon till kårledaren att hon ville bli soldat.

 

Paul följde efter

Förvandlingen hos Lena var så radikal att Pauls fördomar om kristendom och kristna slogs sönder av hennes kärlek till Jesus, av hennes kärlek till honom, hennes förlåtande attityd och hennes nya liv. Efter några månader följde han med henne på ett möte. Där tog också han emot Jesus som sin personlige Herre och Frälsare.

– Lena och jag fick uppleva hur våra liv i kaos blev förvandlade när vi tog emot Guds förlåtelse för alla våra felsteg och misslyckanden. Skam och skuld lyftes av och hjälpte oss båda till en förändring i karaktär och livsstil.

– Bit för bit fick jag hjälp från Gud för mitt häftiga humör. Guds Ande fyllde oss mer och mer med frid, glädje, tålamod och självbehärskning. Vi fick också en väldig frimodighet att berätta för andra om våra nya liv. Samtidigt fick mina trubadurvisor ett helt nytt innehåll.

Efter ett år började paret på Frälsningsarméns officersskola i Stockholm. Lena och Paul har nu i 40 år delat med sig av de goda nyheterna om vem Gud är. De gläds åt fem barn och många barnbarn och har nu också firat guldbröllop.

Paul och Lena har en speciell kärlek till folket i det förutvarande Sovjetunionen. Den kärleken har genom åren fört båda dit på ett hundratal resor med hjälpsändningar och evangeliets goda nyheter.

ANITA BARKER ANDERSÉN

Texten finns även publicerad i Anita Barker Anderséns bok "Vem är den osynlige?"

 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.