Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Möt SD-toppen som tror på Jesus

Ruben Agnarsson | 26 jan , 2017
Hon är vice ordförande i partiet, sitter i partiets verkställande utskott (VU) och har varit riksdagsledamot för Sverigedemokraterna (SD) sedan 2010. Under barnledigheten är Julia Kronlid i riksdagen en gång i veckan, i samband med VU.

mot_sd-toppen_som_tror_pa_jesus
Mammaledigheten för familjens tredje barn är planerad till början av sommaren, exakt när är inte helt bestämt.

– Regeringen, vänstern och liberalerna har ju bestämt att min man måste ta ut tre månader av föräldraförsäkringen, även om det inte skulle passa oss så bra. Jag räknar med att vara tillbaka senast till Almedalen‚ säger Julia Kronlid när hon tar emot i pressrummet i SD:s korridorer i riksdagshuset.

– Det är skönt att få ett litet break och passa på att fokusera på familjen, men jag är inte helt avskärmad eftersom jag är med på VU-mötena varje vecka.

– Jag känner mig hemma här i riksdagen, det känns meningsfullt att jag finns i det här sammanhanget, tillägger hon, men minns också den upphaussade stämningen de första dagarna då partiet kom in i riksdagen.

– Man hörde hur folk stod i korridorerna och pratade bakom ryggen och gick omkring med ”gilla olika”-pins som Aftonbladet försett ledamöterna med för att visa att vi inte var välkomna.

När väl vardagen satte igång med utskottssamarbeten och ledamöterna lärde känna varandra blev det annorlunda.

Decemberöverenskommelsen

Decemberöverenskommelsen tog avstånd från SD:s flyktingpolitik, men efter flyktingkrisen har flera partier närmat sig SD då hela den politiska debatten i riksdagen och medier har kretsat kring flyktingpolitiken.

Blockaden mot SD finns dock fortfarande kvar, även om skälen har ändrats.

– Vi hade nog tänkt att vi skulle bredda oss och ännu tydligare visa att vi inte är ett enfrågeparti när flyktingkrisen kom. Sedan dess har debatten förändrats och både S och M har ändrat sig. Jimmy Åkesson har varit öppen om ett samarbete med M och KD, som vi står närmast. Samtidigt har vi frågor där vi skiljer oss åt, vi är mer generösa i välfärdspolitiken och står där i vissa avseenden närmare S.

– Vi är inte låsta, vi ser oss som ett mittenparti. Sedan verkar inte Batra vara så intresserad. På senare tid har det varit Nato-frågan eller den ekonomiska politiken som hindrat ett samarbete. Batra har däremot inte kört rasistkortet, som Löfven gör, och det går ju inte eftersom vi har samma politiska ståndpunkt i de här frågorna. Nu säger de i stor utsträckning samma sak som vi gjort hela tiden.

Partiets VU ska samtala om vårbudgeten den här dagen. Det visar sig att moderaternas Anna Kinberg Batra – dagen efter den här intervjun görs – öppnar för att fälla regeringen Löfven med en gemensam Alliansbudget, samtidigt som Moderaterna öppnar för att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Kulturanpassning

Julia Kronlid har många gånger fått frågan varför hon som kristen valde SD. Julia och hennes man hade bott i Papua Nya Guinea och arbetat med Folk och Språk i 1,5 år, där de bland annat firade jul med Sören och Britten Årsjö.

– Vi hade upplevt en helt annan kultur och ansträngt oss för att passa in så mycket vi kunde. När vi flyttade hem reagerade vi på att det blivit så tabu att tala om svensk kultur, förklarar hon.

– Vi hade varit i ett annat land där vi visat stor respekt för deras kultur och tradition och så kom vi hem till Sverige och här fick man inte tala om svensk kultur. Jag reflekterade på ett annat sätt, men hade inte hört talas så mycket om SD.

Hon blev uppmärksammad på partiet i och med Muhammedkari-katyrerna, då SD-kurirens hemsida stängdes ned.

– Vi bestämde oss för att ta reda på mer. ”Får man verkligen göra så här i yttrandefrihetens namn i Sverige? Är det verkligen så hemskt så att man måste stänga ned deras hemsida? Vad är det här?” frågade vi oss.

– Av ren nyfikenhet gick jag in och läste på deras hemsida och såg att jag höll med om flera frågor. Jag hade tidigare blivit besviken på KD i abortfrågan, där SD stod fast vid tolvveckors gränsen. Det var flera frågor inom familjepolitiken, samt vikten av ett generöst bistånd, som attraherade. Det var inte alls detta att man skulle kasta ut alla invandrare, utan mer begränsa till en rimlig nivå och hjälpa fler på plats.

För drygt tio år sedan skickade Julia några mail och ställde frågor, men var ganska misstänksam i början.

När hon väl gick med i partiet var det kontroversiellt även i hennes närhet. En släkting ringde och försökte tala dem tillrätta, en annan som var socialdemokrat reagerade starkt i början.

– Men familjen har tagit det på ett bra sätt, de har inte tagit avstånd. Vi är en familj där vi röstar på många olika partier.

Tron på Jesus

Tron på Jesus har sedan barnsben betytt mycket för Julia Kronlid.

– Jag har alltid haft en tro. Mina föräldrar var kristna, med det gick lite i vågor hur ofta de besökte kyrkan.

Själv var jag bestämd med att jag skulle gå i söndagsskolan, en bekant körde iväg mig och en kompis varje söndag till söndagsskolan, utan mamma och pappa. Jag har alltid vetat vad jag vill, har haft en stark egen drivkraft.

Hon konfirmerade sig och döptes i Allianskyrkan i Vetlanda. Kyrkan blev en trygghet under den tuffa tonårstiden.

– Jag är väldigt glad att jag hade den fritidsgemenskapen, och denna trygghet i moral och etik. Det betydde oerhört mycket för mig, ja, nästan allt, faktiskt. Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig utan det som tonåring, då jag hade en tuff tid och var ganska nere, med jättedåligt självförtroende.

– Det var tron som hjälpte mig att komma igenom detta. Den var helt avgörande och den finns ju kvar, självklart.

Julia flyttade efter studenten till Stockholm för att gå bibelskolan Karisma Center.

– Jag ville testa mina vingar lite och lämnade det trygga Småland.

Hon betonar att politiken inte är en lätt värld att leva i.

– Man ska hela tiden ta beslut, inget serveras på silverfat. Det handlar om att ta beslut och prata igenom med andra, ta hänsyn till olika delar som man ska balansera, då är det skönt att ha en inre kompass. Inför en tv-debatt i Aktuellt, då kan jag be till Gud för att ladda upp mig själv.

Julia Kronlid sitter med i styrelsen för kristna gruppen i riksdagen.

– Det är en bra stämning och positivt att när det är väldigt heta debatter kunna sjunga och be tillsammans, oavsett vilket parti man tillhör, säger hon.

Finns det en partipiska inom SD?

– Jag skulle nog inte vilja uttrycka det så, direkt. Om man har tagit ett majoritetsbeslut tillsammans i ett parti, då får man förhålla sig till det, tycker jag och ser inte det som något konstigt. Internt har vi högt till tak, inom VU kan vi diskutera och säga vad vi tycker. Även på landsdagarna när vi ska bestämma partiets politik i stora övergripande frågor har vi ibland ganska heta debatter. Sedan när det är röstat, då får man acceptera det. Det är så det fungerar.

– Det fanns mycket att göra inom utrikespolitiken när jag började; grundläggande värderingar och tankar speciellt inom biståndet. Mycket har jag fått vara med att skapa. Jag har haft mycket att säga till om och har fått ett stort förtroende från partiledningen. Det är inte alls någon partipiska utan snarare en uppmuntran, där jag har fått växa. Jag har fått förtroende flera gånger att ta tv-debatter. Det är betydligt större förtroende än jag kunde drömma om.

Hjälp på plats

En av de viktigaste frågorna för Julia Kronlid är att få in den humana biten av flykting- och biståndspolitiken.

– Eftersom vi pratar om att hjälpa på plats, så ska det inte bara vara något vi pratar om utan vi måste även ha en plan, veta hur det ska gå till, hur mycket pengar som ska användas.

Det är viktigt för vår trovärdighet. Jag tror att detta kan hjälpa fler människor på ett annat sätt än dagens invandringspolitik.

I riksdagen har hon även engagerat sig i abortfrågan och familjepolitiken, där partiet är för vårdnadsbidraget och emot kvoteringen i föräldraförsäkringen.

– Att vi som parti fortfarande kan försvara de kristna traditionerna och den kristna värdegrunden, trots att långt ifrån alla i partiet är kristna, är viktigt. Det finns både vi som är aktiva i kyrkan och ateister i partiet.

 

Hur kommenterar du kritiken mot partiets historik, att den är nazianstruken?

– Idag känner jag mig trygg i att partiet har förändrats i grunden. Jag har frågat dem som har varit med i partiet länge, när det kommer fram anklagelser. Det finns ofta förklaringar och det har ofta blivit en höna av en fjäder. Ofta kommer den förste partiledarens bakgrund upp, som inte var så bra. Jag skulle aldrig ha gått med i partiet om han var partiledare idag.

– Det är vi som är med i partiet idag som formar partiets program. Med Jimmy som partiledare och med det omarbetade principprogrammet finns det inga rasistiska eller nazistiska värderingar i partiet.

Den hårdföra nationalistiska linjen har förändrats. Jag har suttit ganska länge i partistyrelsen och VU och hör hur diskussionerna går, och där är ribban låg för sådana här tendenser.

– Jag känner mig trygg med vår ledning och dem som styr båten. Finns det personer som anser att människor ska behandlas illa eller som säger olämpliga saker, blir de uteslutna.

Obefogad Israel-kritik

SD står inte bakom erkännandet av Palestina och Julia försöker påtala att det finns mycket obefogad misstänksamhet, misskreditering och anklagelse mot Israel.

– Allt det positiva som Israel gör, och den utsatthet som Israel befinner sig i, kommer fram alldeles för lite. Det är väldigt tråkigt att vi har en utrikesminister som är så väldigt kritisk mot Israel, säger hon.

– Jag anser att texter formade i utrikesutskottet, där jag sitter, ofta är vinklade till Israels nackdel. Vi har hela vägen kritiserat biståndet till den palestinska myndigheten, som ger löner till terrorister och deras anhöriga. Vi fick väldigt lite stöd i början, nu har fler partier, som Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna, också börjat reagera.

– Israel är inte felfria och många palestinier har en utsatt situation, men debatten i Sverige är väldigt vinklad till Israels nackdel. Det är tragiskt att Wallström är så naiv i sina möten med Abbas, och inte ser hur antisemitiska de är, där de säger en sak till oss och en helt annan sak där nere.

När du ser flyktingar i Sverige som drabbats väldigt hårt, vad känner du då? Kan det här tydliga budskapet om att Sverige ska ta emot färre flyktingar göda en motsättning i samhället mot de här människorna?

– Jo, det kan jag se, att det finns människor som inte riktigt har förstått vår politik. De som kommer hit ska självklart behandlas väl, samtidigt som det ska handla om en ömsesidig respekt. Märker man sådana tendenser får man sätta ned foten lite.

– Visst, det finns fördomar om andra kulturer, lika väl som det finns fördomar om den svenska kulturen. Sedan är inte allt fördomar. En oro över att det finns problem i förorter, att människor blir illa behandlade, att kriminaliteten ökar, kan man inte avfärda som fördomar. Det finns också problem som vi måste ta tag i.

– Jag blir självklart väldigt berörd över att se människor lida i exempelvis Syrien och Irak och har själv besökt flyktingläger i Jordanien samt träffat kristna i Libanon som flytt från Mellanöstern. Det är tufft att hantera, särskilt när det handlar om barn som drabbas.

– Utrikespolitiken och allt som händer i världen är väldigt tungt, men jag ser inte att vår politik – om den skulle genomföras – skulle hjälpa färre eller vara mindre human.

Även om färre kanske skulle komma till Sverige, skulle fler kunna få hjälp i exempelvis Syriens närområde eller

på andra platser i världen. Historiskt har vi som parti även velat ta emot fler kvotflyktingar än regeringen.

– Att först släppa in och sedan utvisa är heller inte ett humant sätt att behandla människor på. De blir lurade, tar sig hit på farliga vägar och när de väl kommer hit blir det inte alls som de har tänkt sig, de kanske till och med får åka hem igen. Det är bättre att det blir rätt från början: hjälp fler på plats eller se till att de beslut som tas om att släppa in verkligen är genomtänkta.

SD är det riksdagsparti som vill satsa mest pengar på att upprusta det svenska försvaret och Julia Kronlid ser Ryssland på sikt som ett hot.

Från 16 till 12 veckor

I frågan om samvetsfrihet inom sjukvården har SD varit mer tydliga än KD, menar Julia Kronlid. Partiet har motionerat de senaste åren om att sänka abortgränsen från vecka 16 till vecka 12.

– När man enbart fokuserar på kvinnans perspektiv och bortser från att det är två parter, det ofödda barnet och kvinnan, blir det fel. Det har blivit tabu att prata om att det är ett barn i magen som växer. Abort är inte en rättighetsfråga utan en nödlösning, det är svårt att göra något till en rättighet som går ut över någon annan.

– Alla människor har ett grundläggande människovärde. Det ska även det ofödda barnet ha. Vi borde lyfta upp den etiska aspekten mer. Jag har hört hur många kvinnor gör abort fast de innerst inne egentligen inte vill. Det är press från omgivningen, den ekonomiska situationen eller att när man som tonåring blir gravid, då ska man göra abort.

– Det är många som mår dåligt av det. Innan jag var politiker jobbade jag som socialpedagog och gjorde min praktik inom psykiatrin. Där såg jag en kvinna som var totalförstörd psykiskt på grund av en abort. Hon skrek: ”Var är mitt barn, var är mitt barn?” Jag kommer aldrig att glömma det. Den bilden kommer fram alldeles för lite.

– Vi får aldrig bli så hårda i den politiska debatten att vi glömmer den enskilda människan. Det gäller både det ofödda barnet och flyktingar.

Jag tycker inte att man ska göra bilden så svart-vit att SD vill vara dum mot människor och alla andra vill vara snälla. Det handlar om att vi tycker olika saker, vill styra samhället på olika sätt. Det är det demokrati handlar om. Jag förväntar mig inte att alla kristna ska bli Sverigedemokrater. Men man ska heller inte döma ut och hävda att man måste tycka en sak för att vara kristen.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.