Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sebbe Staxx blev Sebastian Stakset

Börje Norlén | 19 jan , 2017
Under artistnamnet Sebbe Staxx hade Sebastian Stakset stor framgång som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Mobbning och utanförskap i barndomen ledde fram till en tillvaro av drogmissbruk och kriminalitet. I våras fick han ett starkt möte med Gud och nu i vår släpper han ett soloalbum utan svordomar, vulgära ord och hat.

SEbastian670
På scenen i Filadelfiakyrkan i Stockholm står han inför närmare tusen åhörare. Han ger några berörande glimtar ur ett intensivt liv, som hela tiden balanserat på den yttersta gränsen.

Redan i tidig ålder utsattes han för mobbning och misshandel, något som gav sår även på insidan.

Det blev som en tidsinställd bomb som i tonåren exploderade i drogmissbruk och grov kriminalitet.

 

Brottslig bana

Det som präglat Sebastians liv sammanfattas i titeln på hans senaste bok "Musiken, brotten och beroendet". Sebbe satsade aldrig på skolan. Istället kom han snabbt in på brottets bana. Snatterier i skolåldern övergick i grövre stölder och knarkförsäljning. Spektakulära rånkupper och sprängningar ledde till flera längre fängelsestraff.

Samtidigt lyckades han göra karriär tillsammans med några av sina kriminella kompisar som hiphoppare och rappare. Mycket pengar strömmade genom hans händer, men guldet blev till sand och spreds för vinden. Livsstilen var överdådig med exklusiva fester och dyrbara prylar.

Samtidigt ökade tomheten i själen som han försökte stilla med droger och en gränslös livsstil.

För att gömma sig tog han på olika masker. Den mest kända var Sebbe Staxx, rebellen, vars texter utmanade samhälle och myndigheter.

Sebastian säger själv att han inte förmådde visa någon som helst respekt, kärlek eller empati. Bara ondska, hat och hårda, förnedrande ord kom ut i hans tal och texter; han levde ett själviskt liv med brott, droger och trolöshet mot sin familj, fru och två barn.

Han bar skottsäker väst och glorifierade våld; misshandlade andra grovt och rått, utsattes själv för våld och jagades av polisen.

Med sprit, droger och kriminalitet försökte han dölja det inre tomrummet.

Mitt i allt detta fanns också hans konstnärstalang, som han använde för att skapa musik och teater och han har alltid trivts med att stå på scenen.

 

Drogs ner i djupet

Kartellens hårda och tuffa förortsrap ledde till stora framgångar, men i bakgrunden fanns kokainet med som ett sjunkankare som drog ner honom i djupet. De inre

demonerna skrek och Sebastian visste bara ett sätt att tillfälligt tysta dem, genom mer alkohol och droger.

Hatet och frustrationen bara tilltog och missbruket av kokain blev ohanterligt.

– Livet jag levde då, det är inte för någon. Det är som ett stort nedsläckt hotell som någon har lagt en gigantisk presenning över, skriver Sebastian i sin bok.

– Vilket rum eller vilken korridor du än kommer till så är allt bara mörker, mörker, mörker, och du ska försöka hitta ut därifrån. Hela tiden drömmer du om dom där millarna som ska göra dig 'klar'."

 

Med kniv i handen

Sebastians psyke var nedbrutet av missbruket och självmord fanns med som en tänkbar utväg. Han levde i en tuff värld och under årens lopp hade många i hans närhet tagit livet av sig.

Nu stod han själv med kniv i handen framför sin fru, triggad av alkohol och kokain, och det var med knapp nöd hon lyckades få honom att lägga undan kniven.

Sebastian erbjöds behandling inom psykvården och på behandlingshem och testade olika modeller för rehabilitering.

Han såg ingen utväg och i sin förtvivlan böjde han sina knän inne på toaletten och bad till Gud av hela sitt hjärta. Hela hans inre var ett enda stort nödrop om hjälp.

Vändpunkten kom när Sebastian tog kontakt med sin kriminelle kompis Leo, dömd till livstids

fängelse i Finland. Av Leo fick Sebastian rådet att ta kontakt med Leos mamma, som är pastor.

Hemma hos henne bad hon och Sebastian en bön. I sin bok skriver Sebastian att följden av den bönen blev att hans existens förändrades i grunden:

– Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ. Tårarna rann. Jag hade äntligen hittat hem.

– Allt jag jagat i alla år – kvinnor, droger, kriminalitet, vänner, respekt – tomrummet jag hela tiden försökt fylla med fel saker var det bara tron som kunde fylla.

Avgörande möte

Visst hade Sebastian upplevt Guds kraft, och nog förstod han, när han umgicks med pastorn och sina nya kristna vänner, att detta var det verkliga livet. Men de planerade satsningarna med Kartellen gjorde att han tvingades kompromissa och fortsätta bära masken Sebbe Staxx.

Drogerna lockade med att fortfarande erbjuda den snabba lösning som kunde döva hans samvete och vetskapen om att han handlade mot bättre vetande. Men Sebastians pastor och vänner i församlingen fortsatte att be. Så många gånger fick de uppmuntra, förlåta och stötta honom.

Våren 2016 inträffade det som Sebastian betraktar som sitt andliga genombrott. Pastorn ber för honom ännu en gång och nu får Sebastian ett avgörande möte med Gud. Sedan den dagen har han, för första gången sedan 13-14-årsåldern, inte använt några droger.

Den livsförvandlande upplevelsen ledde till att Sebbe Staxx beslutade sig för att hoppa av som frontfigur i den skandalomsusade hiphopgruppen Kartellen. Jesus tog bort alla maskerna Sebastian Stakset gömt sig bakom.

Första soloalbumet

Det första han tänkte på var att han måste träffa sin mamma. När de möttes grät de båda i varandras armar och mamman utbrast: ”Äntligen har min son kommit hem, för första gången på 15 år.”

Efter det lanserade Sebastian också en singel, med titeln ”Förlåt”, där han ber alla dem han skadat med sitt leverne och dåliga föredöme om förlåtelse.

I vår kommer solodebuten. När han var klar med materialet till den skivan insåg han att han skrivit elva låtar som inte innehöll vare sig svordomar, hat eller vulgära ord.

Sebastian Stakset är helt övertygad om att det är Jesus som hjälpt honom ändra livsinriktning. Han är fast besluten att aldrig släppa Jesu hand mer och vill bidra till att starta en kärleksrevolution i det här landet.

Själv har han verkligen fått möta Jesu kärlek och vill nu dela med sig av den, för han vet att den kärleken är oemotståndlig

BÖRJE NORLÉN.

 
eBlick
Del_i_pagaende_mc-krig
dec 12, 2019
Dödsskjutningen utanför nattklubben Hugo i Norrköping förra veckan, då två centralfigurer inom den organiserade brottsligheten dödades, kan vara en del i ett upptrappat mc-krig i Östergötland. Det är en av de misstankar som har framkommit i samband med utredningen. Östgötapolisen klassar de två morden som en särskild händelse, vilket bland annat innebär att polisen lättare kan frigöra resu
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
eBlick
dec 12, 2019
I förra veckan kom beskedet att Örebro tingsrätt har beslutat att bevilja den före detta Knutbypastorn Helge Fossmos, som bytt namn och numera heter Iversen, ansökan om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Strafflängden blev bestämd till 26 år. Fossmo kan därmed vara ute om två år. – Jag tycker han har suttit alldeles för kort tid med tanke på hans brottsoffer, säger Peter Gembäck, Fossmos före detta pastorskollega i Filadelfia Knutby, till Inblick.
eBlick
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 03 dec, 2019
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019