Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sebbe Staxx blev Sebastian Stakset

Börje Norlén | 19 jan , 2017
Under artistnamnet Sebbe Staxx hade Sebastian Stakset stor framgång som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Mobbning och utanförskap i barndomen ledde fram till en tillvaro av drogmissbruk och kriminalitet. I våras fick han ett starkt möte med Gud och nu i vår släpper han ett soloalbum utan svordomar, vulgära ord och hat.

SEbastian670
På scenen i Filadelfiakyrkan i Stockholm står han inför närmare tusen åhörare. Han ger några berörande glimtar ur ett intensivt liv, som hela tiden balanserat på den yttersta gränsen.

Redan i tidig ålder utsattes han för mobbning och misshandel, något som gav sår även på insidan.

Det blev som en tidsinställd bomb som i tonåren exploderade i drogmissbruk och grov kriminalitet.

 

Brottslig bana

Det som präglat Sebastians liv sammanfattas i titeln på hans senaste bok "Musiken, brotten och beroendet". Sebbe satsade aldrig på skolan. Istället kom han snabbt in på brottets bana. Snatterier i skolåldern övergick i grövre stölder och knarkförsäljning. Spektakulära rånkupper och sprängningar ledde till flera längre fängelsestraff.

Samtidigt lyckades han göra karriär tillsammans med några av sina kriminella kompisar som hiphoppare och rappare. Mycket pengar strömmade genom hans händer, men guldet blev till sand och spreds för vinden. Livsstilen var överdådig med exklusiva fester och dyrbara prylar.

Samtidigt ökade tomheten i själen som han försökte stilla med droger och en gränslös livsstil.

För att gömma sig tog han på olika masker. Den mest kända var Sebbe Staxx, rebellen, vars texter utmanade samhälle och myndigheter.

Sebastian säger själv att han inte förmådde visa någon som helst respekt, kärlek eller empati. Bara ondska, hat och hårda, förnedrande ord kom ut i hans tal och texter; han levde ett själviskt liv med brott, droger och trolöshet mot sin familj, fru och två barn.

Han bar skottsäker väst och glorifierade våld; misshandlade andra grovt och rått, utsattes själv för våld och jagades av polisen.

Med sprit, droger och kriminalitet försökte han dölja det inre tomrummet.

Mitt i allt detta fanns också hans konstnärstalang, som han använde för att skapa musik och teater och han har alltid trivts med att stå på scenen.

 

Drogs ner i djupet

Kartellens hårda och tuffa förortsrap ledde till stora framgångar, men i bakgrunden fanns kokainet med som ett sjunkankare som drog ner honom i djupet. De inre

demonerna skrek och Sebastian visste bara ett sätt att tillfälligt tysta dem, genom mer alkohol och droger.

Hatet och frustrationen bara tilltog och missbruket av kokain blev ohanterligt.

– Livet jag levde då, det är inte för någon. Det är som ett stort nedsläckt hotell som någon har lagt en gigantisk presenning över, skriver Sebastian i sin bok.

– Vilket rum eller vilken korridor du än kommer till så är allt bara mörker, mörker, mörker, och du ska försöka hitta ut därifrån. Hela tiden drömmer du om dom där millarna som ska göra dig 'klar'."

 

Med kniv i handen

Sebastians psyke var nedbrutet av missbruket och självmord fanns med som en tänkbar utväg. Han levde i en tuff värld och under årens lopp hade många i hans närhet tagit livet av sig.

Nu stod han själv med kniv i handen framför sin fru, triggad av alkohol och kokain, och det var med knapp nöd hon lyckades få honom att lägga undan kniven.

Sebastian erbjöds behandling inom psykvården och på behandlingshem och testade olika modeller för rehabilitering.

Han såg ingen utväg och i sin förtvivlan böjde han sina knän inne på toaletten och bad till Gud av hela sitt hjärta. Hela hans inre var ett enda stort nödrop om hjälp.

Vändpunkten kom när Sebastian tog kontakt med sin kriminelle kompis Leo, dömd till livstids

fängelse i Finland. Av Leo fick Sebastian rådet att ta kontakt med Leos mamma, som är pastor.

Hemma hos henne bad hon och Sebastian en bön. I sin bok skriver Sebastian att följden av den bönen blev att hans existens förändrades i grunden:

– Det var som en renande eld for igenom mig och brände bort all smuts som tyngde min själ. Tårarna rann. Jag hade äntligen hittat hem.

– Allt jag jagat i alla år – kvinnor, droger, kriminalitet, vänner, respekt – tomrummet jag hela tiden försökt fylla med fel saker var det bara tron som kunde fylla.

Avgörande möte

Visst hade Sebastian upplevt Guds kraft, och nog förstod han, när han umgicks med pastorn och sina nya kristna vänner, att detta var det verkliga livet. Men de planerade satsningarna med Kartellen gjorde att han tvingades kompromissa och fortsätta bära masken Sebbe Staxx.

Drogerna lockade med att fortfarande erbjuda den snabba lösning som kunde döva hans samvete och vetskapen om att han handlade mot bättre vetande. Men Sebastians pastor och vänner i församlingen fortsatte att be. Så många gånger fick de uppmuntra, förlåta och stötta honom.

Våren 2016 inträffade det som Sebastian betraktar som sitt andliga genombrott. Pastorn ber för honom ännu en gång och nu får Sebastian ett avgörande möte med Gud. Sedan den dagen har han, för första gången sedan 13-14-årsåldern, inte använt några droger.

Den livsförvandlande upplevelsen ledde till att Sebbe Staxx beslutade sig för att hoppa av som frontfigur i den skandalomsusade hiphopgruppen Kartellen. Jesus tog bort alla maskerna Sebastian Stakset gömt sig bakom.

Första soloalbumet

Det första han tänkte på var att han måste träffa sin mamma. När de möttes grät de båda i varandras armar och mamman utbrast: ”Äntligen har min son kommit hem, för första gången på 15 år.”

Efter det lanserade Sebastian också en singel, med titeln ”Förlåt”, där han ber alla dem han skadat med sitt leverne och dåliga föredöme om förlåtelse.

I vår kommer solodebuten. När han var klar med materialet till den skivan insåg han att han skrivit elva låtar som inte innehöll vare sig svordomar, hat eller vulgära ord.

Sebastian Stakset är helt övertygad om att det är Jesus som hjälpt honom ändra livsinriktning. Han är fast besluten att aldrig släppa Jesu hand mer och vill bidra till att starta en kärleksrevolution i det här landet.

Själv har han verkligen fått möta Jesu kärlek och vill nu dela med sig av den, för han vet att den kärleken är oemotståndlig

BÖRJE NORLÉN.

 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.