Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stephans liv gick från slentrian till äventyr

Eva Ruderstam | 05 jan , 2017
Två gånger har Stephan Jagerfors flyttat till platser där han upplever att Gud vill att han ska vara. – Jag hade svart bälte i religiöst liv och min kristna tro bar ingen frukt. Men när jag fick en relation med den helige Ande ledde han oss in i nya äventyr och livet blev betydligt mer spännande.

stephans_liv_gick_fram_slentrian_till_aventyr
Stephan Jagerfors kommer ursprungligen från Värmland men flyttade till Stockholm. Han växte upp i ett kristet hem och har varit troende under hela livet.

– I Stockholm körde jag lastbil och höll på att jobba ihjäl mig. Jag hade nästan inget socialt liv utöver arbetet.

År 2000, när Stephan var 28 år gammal, ville han ta tag i sitt kristna liv och tillvaro.

– För mig har tron på Gud alltid varit självklar, men jag levde ett tråkigt och händelselöst kristet liv och jag kände att det måste finnas något mer. Medan jag körde runt med lastbilen började jag fundera på mitt kristna liv. Lever jag i en relation eller bara i en religion?

En ny dimension

– När jag såg mig själv i spegeln kunde jag inte se att jag bar någon frukt i mitt liv. Jag hörde massvis av predikningar, men hade inte praktiserat något själv.

Det som hände var att Stephan fick en relation med den helige Ande som gav honom en ny dimension i livet.

– Jag förstod den helige Ande som en person. Jag fick en relation och började leva ett liv där den helige Ande ledde mig. Det gjorde hela skillnaden och livet blev betydligt mer spännande.

 

Nystart i Umeå

Stephan bestämde sig för en nystart. Han flyttade till Umeå. Där gifte han sig och fick tre barn. Tillsammans med sin hustru gick han med i en nystartad cellgrupp, som senare blev grunden till en församlingsplantering.

– Idag har den cellgruppen blivit en egen etablerad pingstförsamling, Christ Church, med 70 medlemmar.

Stephan och hans familj engagerade sig mycket i det som ganska snart blev en församling.

– Det blev en väldigt bra skola för mig, inte minst ledarskapsmässigt.

– Samtidigt blev livet i församlingen det enda som gällde för oss. Allt utanför kyrkan fick anpassa sig efter kyrkans agenda. Först kom församlingen, sedan familjen och i tredje hand våra intressen.

 

Gud ville något nytt

Efter 15 år i Umeå upplevde Stephan och hans hustru att det åter var dags för något nytt.

– Efter hand som församlingen växte flyttade Gud ut tältpinnarna i våra liv. Jag upplevde att Gud ville att vi skulle flytta någonstans för att hjälpa till på en annan ort. Men vi var livrädda för att flytten skulle bli något som bara var vår idé och inte Guds mening.

Stephan brann för det lilla sammanhanget och ville hjälpa till där behovet var stort. Samtidigt hade han en vilja att komma till en Hillsong-församling, för att få inspiration och uppbyggnad för egen del.

– Vi ville gärna vara en del av Hillsong, men det var ju en församling som vi tyckte redan hade allt och där vi kanske inte behövdes på samma sätt. Så vi släppte den tanken.

Familjen gjorde en resa för att besöka olika församlingar och känna sig för. När de satt i soffan hemma hos Tigleth Malkey, pastor i Södertäljekyrkan, förstod de att det var i Södertälje som de skulle bo och arbeta.

Allt löste sig

Men att flytta var inte ett helt lätt projekt.

– Det var så mycket som måste lösa sig. Jag hade ett företag i byggbranschen och behövde hitta en bra lösning på det. Samtidigt hade vi ett hus som stack ut och som skulle bli en utmaning att sälja. Inte minst behövde det lösa sig i församlingen. Vi måste hitta någon som kunde ta över vår roll där och fylla hålen efter oss.

Stephan fick bönesvar, för bit efter bit löste sig.

– Det kom ett underbart par från Stockholm som tog våra platser i församlingen. Huset blev sålt och det löste sig med företaget.

I våras flyttade familjen till Södertälje. Stephan hann bara vara arbetslös i fyra timmar, sedan fick han anställning på ett kristet familjeföretag, BST AB, där han idag kör grävmaskin – samtidigt som han älskar att få vara en ambassadör för Jesus på sin arbetsplats.

Huset med stort H

Att hitta ett nytt hus var däremot inte det lättaste.

– Under ett halvår bodde vi inneboende hos min kusin, elva personer i en femma. Först i slutet av september fick vi vårt hus som jag hade tingat i tro.

– Första dagen på mitt nya jobb fick jag se huset med stort H, som vi då använde som arbetsbarack. På rasten talade jag ut i tro att det här är mitt hus, så ta av er skorna och smäll inte i dörrarna. Arbetskamraterna skrattade men nu, sex månader senare, bor vi där.
– Det var en speciell historia för när huset väl kom ut till försäljning förlorade vi budgivningen. Då ringde mäklaren och sade att han hade fått flera högre bud, men att säljaren bara ville sälja till oss. Så huset blev vårt. Det är ganska skönt att låta Gud sköta förhandlingarna!

Även sin längtan till en Hillsong-församling, som Stephan hade släppt, fick han tillgodosedd. För det dröjde inte länge förrän Södertäljekyrkan blev en del av Hillsong.

 

Svart bälte

Stephan brinner för att lärjungaträna och hjälpa andra människor att få uppleva det som han själv har upplevt.

– Jag har svart bälte i religiöst liv, för jag har verkligen levt det livet. När jag möter människor där jag ser avsaknad av liv i Kristus, då vill jag hjälpa dem in i en relation med Jesus och den helige Ande.

Stephan brukar använda sig av tre frågor att reflektera över. För det första: Varför är du kristen? Inte om du är kristen, utan varför? För det andra, vad händer om man klämmer på dig?

– Jag menar att om man klämmer på en apelsin kommer det apelsinsaft och inte päronsaft. Om vi som kristna blir trängda eller klämda på, kommer det då ut förbannelser eller kärlek?

Ledda av helig Ande

Den tredje frågan som Stephan brukar ställa är om man tycker det är tråkigt att be.

– Jag brukar säga att jag älskar Mel Gibson. Jag kan gråta till hans filmer, jag kan starkt rekommendera dem och tala vitt och brett om honom. Men om jag mailar Mel Gibson, får jag då ett mail tillbaka? Nej, självkart inte. För han känner inte mig och jag har bara hört om honom.

– Jag upplever att så var mitt kristna liv innan min religion blev en relation.

Stephan och hans familj trivs bra i Södertälje, både med bostad, arbete och engagemang i kyrkan. Men hur framtiden ser ut vet de inte. Det ligger i Guds hand.

– Vi brinner fortfarande för det lilla sammanhanget och här i Södertälje har det lilla sammanhanget blivit ett stort sammanhang. Så vi får se vad som händer i framtiden. Kanske flyttar Gud på oss ännu en gång. Det viktiga för oss är att vi lever ett liv där vi leds av den helige Ande och är på rätt plats, då blir tillvaron spännande.

 EVA RUDERSTAM

 
eBlick
israel_webb
jul 16, 2020
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov kommenterar den svenska regeringens nyligen antagna strategi för utvecklingssamarbetet med den palestinska myndigheten.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.