Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Öppna hjärtan för de svaga

Ruben Agnarsson | 22 dec , 2016
"Jag ber svenska folket att ha tålamod och öppna sina hjärtan för de utsatta vi ser runtom i världen. När många flyr på kort tid skapar det spänningar i det svenska samhället. Men vi har lärt oss att människor som kommer hit sedan är med och bygger Sverige tillsammans med oss”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt sommaren 2014.

oppna_hjartan_for_de_svaga
Fredrik Reinfeldt riktade då en kraftfull uppmaning till det svenska folket att vara redo för en stor flyktingström från de svåra konfliktområdena i bland annat Mellanöstern.

I ett försök att inte tappa väljare till Sverigedemokraterna har en lång rad toppmoderater på senare tid tagit avstånd från den invandringspolitik som Alliansregeringen då förde, men förre statsministern Fredrik Reinfeldt säger sig fortfarande stå fast vid de beslut som han fattade.
När Reinfeldt nyligen besökte Skavlan i säsongens sista program uttryckte han dock en något annorlunda bakgrund till sin uppmaning till det svenska folket om att öppna sina hjärtan för de nyanlända: det demografiska hålet i Sverige gör att vi saknar människor som tar hand om oss när vi blir äldre.

”Det är bra att ha en växande befolkning, för då kan man ta hand om alla de här 50-åringarna som sedan jobbar vidare och blir 75 och 80 och 90 år, och som vill ha pension, och som vill ha bättre sjukvård”, sade Fredrik Reinfeldt i programmet. Han fortsatte:

”Svaret på det är: jättebra, men då måste vi ha människor mitt i livet som arbetar. Och då är svaret att vi föder för få egna barn i våra länder i de utvecklade delarna av världen och då behöver vi människor som kommer hit.”

 

Även Reinfeldts resonemang hos Skavlan skulle kunna ses som en anpassning till Sverigedemokraternas resonemang om att vi som svenskar först måste tänka på oss själva. Kontentan blir ju att vi ska ersätta alla de ofödda barn som vi väljer att abortera i Sverige med nyanlända, så att vi som fick livet som gåva blir väl omhändertagna när vi blir gamla.

”Jag har märkt att alla som är för abort har redan fötts”, sade förre USA-presidenten Ronald Reagan.

Det finns i detta sammanhang all anledning att påminna om vad den förre partiledaren Alf Svensson uttryckte i en riksdagsmotion i mitten av 1980-talet: ”Den nuvarande abortlagen främjar föraktet för de svaga. Och ett utbrett sådant synsätt kommer att leda till ett hårt, elitistiskt och ogästvänligt samhälle”.

Texten i motionen kastar ett tydligt ljus över dagens samhällssituation. Tyvärr orkade inte partiet hålla fast vid denna inställning till människovärdet när Kristdemokraterna senare kom in i riksdagen, vilket är djupt tragiskt. Att uppmana till att öppna våra hjärtan för de svaga och utsatta och samtidigt selektera människoliv vid livets början – och därmed förvägra ofödda barn den rätt till liv som vi själva fått – blir inte konsekvent.

 

Det svenska samhället lider tungt av den uppenbara ovilja som finns mot att tala om den människosyn som ligger bakom den nuvarande abortlagstiftningen. Alf Svenssons förutsägelse att abortlagens förakt för de svaga ”kommer att leda till ett hårt, elitistiskt och ogästvänligt samhälle” har gått i uppfyllelse framför våra ögon.

Ett medmänskligt samhälle öppnar sina hjärtan för såväl flyktingar i nöd som för oönskade ofödda barn. Medmänsklighet är självklart inte detsamma som att stoppa huvudet i sanden. Det finns en rad svårigheter, utmaningar och praktiska problem som behöver tas itu med för att vi ska kunna behålla ett öppet hjärta för de svaga och utsatta.

Men Sverige är i akut behov av politiska ledare som inser att den kristna tron och de kristna värderingarna är den bästa garanten för ett medmänskligt samhälle.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.