Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Eveliinas ångest lyftes av

Eva Ruderstam | 15 dec , 2016
Under ett halvårs tid präglades Eveliina Wikströms liv av panikattacker och svår ångest. – Jag hade aldrig tagit mig igenom den tiden om jag inte haft Gud vid min sida. Och en dag gjorde han mig fri. Det var som om ångesten bara lyftes av. – Jag är inte fantastisk, men Gud är fantastisk, summerar Eveliina.

eveliinas_angest_lyftes_av
Eveliina Wikström följde med sin mamma till kyrkan redan som barn. Men det var först i tonåren, när hon hittade vänner i kyrkan, som hon började trivas på allvar.

2009, när Eveliina var 15 år gammal, hände något. Ungdomarna från Södertäljekyrkan (nuvarande Hillsong Stockholm Södra) åkte till en ungdomskväll i Märsta.

– Under mötet kunde man komma fram för att få förbön. Jag kände att något drog mig framåt, samtidigt som något annat i mig kämpade emot. Men jag gick fram och jag fick ett första möte med Gud.

Efter det började Eveliina engagera sig i kyrkan på allvar, bland annat i lovsångsteamet.

– Kyrkan blev inte längre något som jag bara gick till då och då, den blev en del av mitt liv.

 

Fick panikångest

Efter studenten visste Eveliina inte riktigt vad hon skulle göra. Hon fick jobb på en biograf, där hon även jobbade en hel del söndagar. Det ledde till att hon mer och mer kom bort från kyrkan.

Hösten 2014 åkte hon till England för att plugga engelska och då valde hon aktivt att sätta sitt kristna liv på paus.

– När jag satte mig i planet så sa jag till Gud: ”Jag släpper dig nu. Jag vill se om jag kan klara mig själv.”

När Eveliinas morfar dog reste hon hem för att gå på begravning och besöka släkten, både i Sverige och i Finland. Kvällen innan hon skulle resa tillbaka till England drabbades hon av en panikattack.

– Det var något helt nytt för mig. Jag hade haft lite ångest ibland, som de flesta kan ha. Men det här var extremt. Det kändes som att jag skulle dö. Det var en verkligt konstig känsla.

 

Inte tid att krascha

Till slut lyckades Eveliina, med mammas hjälp, lugna ner sig och nästa dag reste hon till England för sina två sista studiemånader.

– Jag försökte fokusera på att klara studierna och få bra betyg. Jag tänkte att om jag kraschar, så får jag göra det när jag kommer tillbaka till Sverige.

Våren 2015 var Eveliina hemma igen och gick tillbaka till jobbet på bion. Men hon mådde inte bra.

– Jag drabbades av ångestattacker. En dag när jag satt hemma kom plötsligt tanken att jag skulle ta en kniv och sticka den rakt i min mage. Sådana tankar hade jag aldrig haft tidigare, och jag fick panik bara av att tänka tanken.

Eveliina fortsatte att jobba, men hon mådde sämre och sämre.

 

Tillbaka till Jesus

En dag träffade hon ett gäng från kyrkan. De hade saknat henne och ville locka tillbaka henne till kyrkan.

– Jag hade inte varit i någon kyrka på ett halvår, jag hade ju satt Jesus på paus. Men jag följde med till ett ungdomsevent i kyrkan. Och där kom jag tillbaka till Jesus. Jag gick fram för förbön och utan att jag sagt något till någon så bad pastorn för precis de saker som jag kämpade med i mitt liv, sådant som han omöjligt kunde veta om inte Gud hade inspirerat honom att be för det.

– Han sade också att det kändes som att jag var mitt i en dragkamp mellan Gud och den onda, men att Gud nu grep tag i mig och ryckte mig till sig.

– Jag fick ett nytt fantastiskt möte med Jesus och jag bara visste att Gud var på riktigt. Det kändes som att gå från mörker till ljus.

Eveliina blev aktiv i kyrkan igen och hon sökte sig allt närmare Gud. Men ångestattackerna fortsatte.

 

Konstant overklighetskänsla

– Jag hade aldrig tagit mig igenom den här tiden om jag inte hade haft Gud vid min sida. Jag visste att Gud inte hade satt mig i den här världen för att jag bara skulle dö. Han hade ett syfte för mig och jag stod fast i att Gud skulle göra något för att ångesten skulle upphöra. Men ändå somnade jag med ångest och vaknade med ångest. Min kropp blev så utmattad och det var som om jag levde i en konstant overklighetskänsla.

Eveliina överlät sina söndagspass på bion för att kunna gå till kyrkan och efter ett möte med chefen, där hon berättade hur viktigt tron och engagemanget i kyrkan var, gjorde chefen ett undantag och gav Eveliina ett schema där hon slapp arbeta på söndagar. En tid sedan fick hon dessutom ett nytt jobb på en förskola och slapp ifrån problemet med helgarbete.

I juli 2015 åkte Eveliina till Hillsong Conference i London.

– Jag mådde så dåligt att jag tänkte att jag nog inte klarar av att flyga. Jag var så rädd för att få fler panikattacker. Men jag bestämde mig ändå för att åka iväg.

 

Ångesten som bortblåst

Söndagen innan konferensen gick Eveliina som vanligt till sin församling.

– Det var ett så fantastiskt möte. Jag minns hur pastorn illustrerade sin predikan med en studsboll. Han sade att hur långt du faller påverkar hur hög uppstudsen blir. Jag blev så berörd att jag grät mig igenom hela predikan. Och jag tror att det var under den gudstjänsten som vändningen kom.

Eveliina reste till London. På ett av mötena sjöng de sången ”This is Living” (Det här är att leva). Då hände något i Eveliina.

– Jag hade vaknat samma dag och känt att livet med ångest och panik inte är värt att leva. Men efter att jag hoppat runt och gråtit till den sången så försvann all ångest. Från det att jag torkade tårarna var ångesten som bortblåst.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan mötet i London och Eveliina är fortfarande fri från ångest och panikattacker.

– Nu kan jag se tillbaka på den tiden ur ett nytt perspektiv. Idag är jag faktiskt tacksam för den ångestfyllda tiden. För om jag inte hade varit med om den, och upplevt hur Gud lyfte bort ångesten, så hade jag aldrig på allvar förstått att Gud är levande och på riktigt.

– Jag tror att jag behövde vara med om detta för att jag ska kunna hjälpa andra. Jag vet att många unga människor går igenom liknande problem, och jag vill gärna kunna hjälpa ungdomar att ta sig ur ångesten.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.