Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dedele kände att hon inte dög

Eva Ruderstam | 08 dec , 2016
Dedele hade en bild av en sträng Gud. När hon förstod att Gud istället är kärleksfull och älskar henne, då smälte hennes hjärta och jakten på bekräftelse var över. – Det kände som om allt lättade. Jag kände mig älskad för den jag var och jag förstod att det här var på riktigt.

dedele_kande_att_hon_inte_dog
Det har bara gått sex år sedan Dedele Bolia kom till Sverige från Kongo, men det kan man inte tro när man hör och ser henne. Hon har snabbt anpassat sig till det svenska samhället och brytningen går nästan inte att höra.

– Jag är uppvuxen i en kristen familj i Kongo, både min mamma och mina bröder var troende. Själv döpte jag mig när jag var nio-tio år, men ändå tog jag aldrig riktigt tron på allvar.

2010 gifte Dedeles mamma om sig och flyttade till Sverige och Södertälje.

– Det var en enorm omställning, men samtidigt spännande. Allt var annorlunda. Men faktum var att det gick ganska snabbt att lära sig språket och komma in i samhället.

 

Sökte bekräftelse

Ändå kände Dedele att hon inte riktigt dög åt någon.

– Jag ville ha bekräftelse och jag ägnade en stor del av min tid åt att göra saker som skulle ge mig bekräftelse. Samtidigt gick jag och bar på en skam, för att jag inte dög.

Efter något år i Sverige praoade Dedele i Södertäljekyrkan, som numera heter Hillsong Stockholm Södra. Bland annat var hon med på en bönekväll.

– Pastorn, Tigleth Malkey, sade till mig: ”Dedele, Jesus älskar dig”. Jag tyckte att det kändes konstigt. Kunde verkligen Jesus älska mig? Jag hade gjort dumma saker och det liv jag levde var inte alltid ett bra liv.

Hur kunde Jesus då älska mig? Men orden stannade kvar i mitt inre och jag kunde inte sluta tänka på dem.

Och jag bestämde mig för att om Gud verkligen finns på riktigt, då ska jag ge honom en chans.

 

Gav Gud en chans

Dedele började gå regelbundet till kyrkan.

– Under lovsången var det något som hände i mig. Det var som om allt jag gått och burit på släppte. Atmosfären var fantastisk. Under hela predikan så tänkte jag: ”Varför har jag aldrig fått vara med om det här tidigare? Var har det här varit under hela mitt liv?” Och så sa jag till Gud: ”Jag vet inte om du finns, men jag ger det en chans”.

Dagarna gick. Dedele var nästan på väg tillbaka till sitt gamla liv, men en kompis från kyrkan hörde av sig och drog med henne till kyrkan igen. Där fick Dedele möta Jesus på allvar.

 

Skammen försvann

– Jag upplevde att det var något som saknades i mitt liv, men i kyrkan fick jag svar på alla mina frågor.

Det kändes som att allt lättade. Jag kände mig älskad för första gången och jag förstod att det här var på riktigt. Bördan jag bar på, den bara släppte och jag kände mig jättelättad.

– I samma stund som jag tog emot Jesus i mitt liv så försvann också all skam. Jag insåg att jag dög åt Jesus precis som jag var. Jag behövde inte längre söka bekräftelse från andra människor, för hos Jesus var jag trygg, jag dög åt honom.

– Där och då bestämde jag mig för att följa Jesus.

 

Ny bild av Gud

Det här hände för tre år sedan när Dedele gick i nian.

– Skillnaden var att jag fick en relation med Jesus. Som barn hade jag trott på den Gud som jag fått berättat för mig om. Men jag hade en bild av en sträng Gud. Nu förstod jag att Gud är en kärleksfull Gud som inte straffar mig för mina fel utan som verkligen älskar mig.

– Jesus säger själv att vi får komma till honom precis som vi är, och det var precis det jag gjorde.

Jag var så trasig på insidan, men när jag kom till Jesus fick jag ett liv som jag aldrig kunnat drömma om.

 

Dop som bekräftelse

Sedan dess har Dedele gått till kyrkan och lärt sig mer.

Hon har också döpt sig igen som en bekräftelse på att hon bestämt sig för att följa Jesus.

– I Afrika har man en bild av att européerna inte tror på Gud på riktigt. Men så var det inte för mig, när jag kom till Södertäljekyrkan upplevde jag att det här var rätt för mig.

Dedele, som är 18 år gammal, går nu sista året på gymnasiet.

Framtidsplanerna är inte riktigt klara, men Dedele drömmer om att bli fotograf eller journalist. Och livet tillsammans med Jesus, det tänker hon hålla fast vid.

EVA RUDERSTAM

 

 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.