Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Under förbön blev Marilyn frisk

Eva Ruderstam | 01 dec , 2016
Det var med många fördomar i bagaget som Marilyn första gången tog steget in i Södertäljekyrkan. Men besöket skulle förändra hennes liv, både på insidan och rent fysiskt. Då försvann nämligen ryggsmärtan som läkarna sagt att hon skulle få leva med hela livet. – Jag kunde inte tro att det var sant, att smärtan verkligen var borta.

under_forbon_blev_Marilyn_frisk
22-åriga Marilyn Amante är född och uppvuxen i Södertälje, i en familj där hon är äldst av åtta syskon. Eftersom mamman gick till Svenska kyrkan och pappan var katolik var hon ofta i kyrkan redan som barn.

– Jag barndöptes av tradition, konfirmerades och var även konfirmationsledare.

– Men ändå var Gud lite som gubben på molnen för mig. Till honom vände jag mig när det var tufft och jag tänkte lite extra på Jesus när det var julafton. Men mycket mer var det inte.  Jag hade ingen egen relation med Gud.

 

Ständig ryggsmärta

Marilyn älskade att dansa. Hon gick på dansskola och lade ner massvis av tid på sin dans. Men en dag i tidiga tonåren gick det fel.

– Jag skulle göra en volt, men landade fel och slog i ryggen, så att jag fick en vrickning i kotorna. Efter det hade jag ständigt ont i ryggen, oavsett om jag rörde mig eller inte. Läkarna sade att det inte gick att åtgärda och att jag skulle få dras med ryggproblemen hela livet.

Marilyn fick sluta helt med dans och gymnastik. Hon gick regelbundet till sjukgymnast och besökte kiropraktor varje vecka. I skolan fick hon använda en specialstol. Hon åt ständigt värktabletter, men oroade sig för att gå på smärtstillande tabletter hela livet.

– I samband med olyckan dog min passion för dans. Men istället fick jag en ny passion i livet – musiken.

 

Fördomar besannades

För fem år sedan ville en av Marilyns vänner att hon skulle följa med till vännens kyrka, Södertäljekyrkan (numera Hillsong Stockholm Södra). Vännen brukade också säga att Jesus kunde hela Marilyns rygg.

– Jag tänkte att helanden var något som hände då, för länge sedan, när Jesus gick på jorden. Det är inte något som händer nu. Men till sist gav jag det en chans och följde med vännen till kyrkan.

– Jag hade faktiskt en del fördomar kring frikyrkan och pingströrelsen och en del levde de faktiskt upp till också.

– När jag kom dit såg jag alla stå med lyfta händer medan de sjöng och musiken lät som vanlig musik. Jag tyckte att det här verkligen var en hallelujakyrka, jag hade taggarna utåt och allt kändes främmande och konstigt.

 

Utmanande förbön

Mot slutet av gudstjänsten bjöds det fram till förbön. Vännen puttade på Marilyn och menade att nu hade hon sin chans.

– Jag kände mig speciellt dragen till en av förebedjarna, Sara, trots att jag aldrig hade träffat henne tidigare. Till slut, i absolut sista stund, valde jag att gå fram till förbön och då gick jag just till Sara.

Sara undrade vad de skulle be för och Marilyn svarade lite trevande att de kunde ju be för att det skulle gå bra i skolan. Men Sara tittade på henne och undrade om det inte var något mer.

– Ja, jag har ju ryggskadan som jag får leva med livet ut. Du kan ju testa att be för den, sade jag. ”Självklart, det ska vi be för”, svarade Sara.

– Jag tyckte hon lät kaxig och det provocerade mig. Jag tänkte att här fick hon en utmaning.

 

Smärtan försvann vid ”Amen”

Marilyn slöt ögonen och Sara började be.

– Då såg jag ett litet ljus som började lysa, fast jag blundade. Jag tänkte att de måste ha tänt någon extra belysning i kyrkan för att höja stämningen under förbönen, men när jag tittade upp så fanns det ingen ny belysning. Det var bara Sara som stod där med slutna ögon och bad en enkel bön för mig.

– Jag blundade igen och ljuset var tillbaka. Det växte och växte och blev så starkt att det inte går att beskriva. Sedan såg jag en gestalt i ljuset. Jag tänkte att det måste vara Jesus, men jag såg inte hans ansikte, det var för ljust.

I samma stund som Sara slutade sin bön med att säga Amen, så hände något.

– Just då så försvann all smärta. Den var bara borta. Det var en sådan chock.

– Jag rörde mig på olika sätt för att se om den inte skulle komma tillbaka. Men det gjorde den inte. Min bästa vän brast ut i tårar, och jag kunde inte tro att det var sant, att smärtan verkligen var borta.

 

Förälskad i Gud

I en veckas tid gick Marilyn omkring och väntade på att smärtan skulle komma tillbaka. Men det gjorde den inte.

– Det var nästan så att jag ville få tillbaka smärtan, för jag tänkte att mina vänner som inte är kristna kommer aldrig att tro på mig, utan bara bortförklara det med hokus pokus. Men sedan dess har jag varit helt utan smärta.  Det står i mina läkarpapper att jag aldrig blir frisk, men nu har smärtan varit borta i fem år. Ingen kan övertyga mig om att det var något annat än Gud som gjorde mig frisk.

Efter helandet gav Marilyn Gud en chans på allvar. Hon började gå till kyrkan och fick uppleva mer av Jesus.

– Jag blev förälskad i Gud. 2012 döpte jag mig, för jag hade fattat ett beslut om att jag ville följa Jesus. Sedan dess har jag fortsatt att engagera mig i kyrkan, bland annat i lovsången och arbetet med barnen.

– Jag älskar att sjunga och jag tror faktiskt att jag har fått en gåva att kunna få människor att uppleva Gud genom sång och musik.

 

Vill hjälpa andra

För en tid sedan var Marilyn på Sicilien på en missionsresa. Där fick hon se flyktingar som levde i misär och unga flickor som sålde sig själva.

– Det berörde mig mycket och jag grät för de här tjejerna, samtidigt som jag insåg hur bra jag själv har det.

– När jag var i bön på Sicilien upplevde jag att Gud talade till mig. Han sa: ”Marilyn, titta upp!” När jag såg upp mot himlen såg jag att molnen såg ut som änglavingar, och jag upplevde att Gud sade till mig att han är med mig och han är mitt beskydd.

Marilyn har också besökt barnhem på Filippinerna och hennes dröm för framtiden är att få hjälpa andra människor som har det svårt.  

– Jag skulle vilja arbeta som diakon. Det finns så många som har det svårt, även i Sverige.

– Jag ser människor och jag vill så gärna så ett frö för att hjälpa dem. Det är där mitt hjärta finns.

EVA RUDERSTAM
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.