Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aleppo - en blind fläck i svenska medier

Ruben Agnarsson | 01 dec , 2016
"Syrien är ett fruktansvärt krig med förakt för humanitär rätt som jag aldrig sett i mitt liv. Civila, skolor och sjukhus attackeras med vetskap att det är krigsbrott.”

aleppo_en_blind_flack_i_svenska_medier
Det är inte vem som helst som gör denna dystra bedömning. Orden kommer nämligen från Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, som i helgen intervjuades i Svenska Dagbladet med anledning av att han om en månad slutar sin FN-tjänst.

Trots denna glasklara analys, är det få svenska medier som upprörs över de groteska krigsbrott som Ryssland och Syrien just nu genomför. Över 300 000 människor har dödats i Syrienkriget, hundratals hjälparbetare finns bland dödsoffren och FN:s hjälparbetare lämnade i augusti landet i protest mot Assads/Putins omänskliga agerande när hjälpsändningar som är avsedda för lidande civila, inte bara stoppas utan även attackeras.

Samtidigt som Rysslands och Syriens militära styrkor angriper sjukhus, skolor och andra civila mål, gick Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov i förra veckan ut med den absurda anklagelsen mot det svenska FN-sändebudet Staffan de Mistura att han saboterade fredssamtalen i Syrien.

 

Att svenska medier är så återhållsamma i sin kritik mot de pågående krigsbrotten i Syrien är obegripligt. Förklaringarna till att svenska redaktioner vänder bort sina ansikten från den utan jämförelse mest inhumana, brutala och människofientliga krigsoperationen någonsin i Mellanöstern är säkert flera.

En anledning är nuvarande svenska mediehöjdares bakgrund i bokstavsvänstern, vars representanter historiskt alltid sett mellan fingrarna när diktaturer använder krig, massavrättningar och förtryck av mänskliga rättigheter som medel för att nå politiska mål. I december 2011 listade tidningen Scoop ett trettiotal mediechefer som i sin ungdom var aktiva i Rödluvan, Gnistan, Flamman, FNL-rörelsen eller andra organ som stödde diverse revolutionära vänsteridéer. Här återfanns bland annat Dick Sundevall (frilans), Carl Hamilton (krönikör), Ola Sigvardsson (allmänhetens pressombudsman), Robert Aschberg (TV-personlighet), Pelle Andersson (grundare av Metro), Peter Kadhammar (reporter Aftonbladet), Nils Funcke (sekreterare Yttrandefrihetskommittén), Cecilia Uddén (utrikeskorrespondent SR) och Janne Josefsson (grävreporter SVT, som i sin ungdom var med i ”Frihetlig vänster”).

 

I Scoop försvarade Aftonbladets reporter och kolumnist Peter Kadhammar sitt engagemang. Även om han har tänkt om sedan dess, ångrade han inte tiden i Sveriges kommunistiska parti, SKP.

”Att jag och så många andra ungdomar drogs med i vänsterrörelsen var egentligen inte så konstigt. Det gjorde de flesta förnuftiga unga på den tiden”, sade Peter Kadhammar, och avslöjade därmed både sin brist på självdistans och sin frånvaro av självkritik.

Att ett stort antal svenska redaktionschefer och andra medieövervakare har en gemensam politisk bakgrund i diverse radikala vänsterrörelser har gett det svenska medielandskapet en rad blinda fläckar. Inte minst gäller det två områden: den svenska rapporteringen kring övergrepp och krigsbrott som administreras från Moskva och mediernas nyhetsförmedling från Mellanöstern. När dessa två utgångspunkter förenas i ett och samma händelseförlopp tappar rapporteringen lätt fotfästet helt och hållet.

Att Syrien, som för krig med stöd av Ryssland och Iran, helt plötsligt skulle visa respekt för det mänskliga lidandet i Östra Aleppo, är därför lika troligt som att Jan Guillou i en krönika i Aftonbladet skulle gå till storms mot de krigsförbrytelser som Syrien, Ryssland och Iran begår.

RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.