Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aron har förlåtit sina mobbare

Eva Ruderstam | 29 sep , 2016
Under högstadietiden blev han mobbad och kände en klump i magen inför varje skoldag. Idag har Aron Berglund förlåtit sina mobbare och ser som sin uppgift att älska alla han möter – i synnerhet de som inte får så mycket kärlek. – Det är fantastiskt att se hur Gud har kunnat vända något tråkigt i mitt liv till något bra, säger han.

Aron_har_forlatit_sina_mobbare
Aron växte upp i en kristen familj i Strömsnäsbruk i södra Småland, som yngsta barn med fyra äldre syskon. Det var en trygg och bra uppväxt som han är tacksam över idag. Men det blev också några jobbiga år. I fyra år, från sexan till nian, blev han mobbad i skolan.

– Bara för att man växer upp i en kristen familj, behöver inte allt vara lätt. Det var det inte för mig. Framför allt var det jobbigt med mobbningen under högstadiet. Jag hade en klump i magen varje gång jag skulle gå till skolan. Mobbarna hakade upp sig på olika saker, men en del i det var att jag var kristen och att min pappa var präst.

Även om Aron visste att Jesus älskade honom så kunde han inte riktigt ta till sig det.

– Jag tänkte att det inte gäller för mig, för jag upplevde min vardag så jobbig.

 

Bara att glida med

I början av tonåren konfirmerade Aron sig i Gamla Hjälmseryd.

– När prästen frågade om jag ville bekräfta mitt dop, så svarade jag givetvis ja. Jag kom ju från en prästfamilj och det var självklart att jag skulle konfirmera mig. Men egentligen hade jag ingen aning om vad det kristna livet innebar. En nackdel med att växa upp i en kristen familj är att man inte alltid upplever att man själv behöver ta ställning till sin tro. Det är bara att glida med.

För Aron blev ungdomslägren på Oas och Credo enormt viktiga.

– Utan de lägren hade jag nog inte varit kristen idag. Jag behövde verkligen få inspiration från andra kristna.

 

Som en sköld framför mig

Ett år efter konfirmationen var Aron tillbaka i Gamla Hjälmseryd. Då hade något hänt inom honom.

– Jag hade på allvar börjat fundera på det här med Gud. Och en kväll bestämde jag mig. Jag sa till Jesus: ”Om du finns och om du vill ta hand om mig, så varsågod. Jag lämnar mitt liv till dig.”

– Då fick jag uppleva en enorm frid, det var som om allt jobbigt var som bortblåst. När jag fick glåpord mot mig så kändes det inte längre på samma sätt. Det var som om jag hade en sköld framför mig och orden bara rann av mig. Jag visste att Gud beskyddade mig och det var inte längre viktigt vad andra människor tyckte när jag såg mig med Guds ögon.

I gymnasiet kom Aron till en ny skola och en ny klass. Det blev slutet för mobbningen. Efter studenten började han på gospellinjen på Glimåkra folkhögskola.

– Det kan vara det bästa jag har gjort i mitt liv. För mig har sång och musik alltid varit viktigt. På skolan fanns det så många som ville samma sak som jag, som brann för musik och som ville sprida det kristna budskapet. På ett personligt plan innebar det att jag fick bli sedd. Det var ett fantastiskt år i mitt liv.

 

Sjöng gospel i skolor

Året i Glimåkra följdes upp med ett år på Svenska gospelverkstaden i Stockholm. Där kombinerades studier om gospelhistorien och de svartas rättigheter med besök på skolor, där de berättade om gospelns historia och lärde eleverna att sjunga gospelsånger.

– Enligt skollagen får vi inte berätta om Jesus i skolorna. Däremot får vi sjunga om Jesus så mycket vi vill. Och det gjorde vi!

– Det var jättekul, men också jobbigt, eftersom jag kom tillbaka till högstadiemiljön som varit så jobbig för mig. Jag kände igen attityden, men jag fick också se hur olika miljön kan vara från skola till skola.

Aron har också studerat musik på Kaggeholms folkhögskola. Han leder gospelkören Birka Gospel Väst på Ekerö och tjänar dessutom Gud genom att leda lovsång i församlingen.

– Jag spelar lite piano, men framför allt fokuserar jag på att sjunga. Jag är så tacksam för den gåva jag har fått att uttrycka längtan, glädje och det jag har fått från Gud, i sången och musiken.

 

Mission genom sång

Under tre år har Aron även varit med på Elidas sommarturné.

– De hörde av sig en regnig vårdag när jag gick i lägenheten och tyckte allt var jobbigt. Jag hade sökt många sommarjobb, men inte fått något. Och så fick jag frågan om jag kunde tänka mig att sjunga under sommarturnén.

– Vilken grej! Jag hade aldrig varit på Elida och visste inte riktigt vad det handlade om. Samtidigt var det lite läskigt. Att åka ut och missionera, det var väl inget som jag kunde göra? Men jag insåg att man faktiskt kan missionera genom sin sång. Och det har jag fått göra via Elida.

 

Fylla på i sin tro

Under det första året i Stockholm besökte Aron flera olika församlingar. Idag har han hittat ”sin” församling, Roseniuskyrkan som tillhör Evangelisk Luthersk Mission ELM. Även läger och bönegrupper är viktiga för att han ska kunna växa som kristen.

– Det är viktigt att kunna fylla på i sin tro. Min tro utvecklas ständigt, även om det inte alltid går spikrakt uppåt. Jag har bara kommit en bit på väg.

– Det är inte alltid lätt att vara kristen. Det är ingen skön Törnrosasömn utan ett aktivt ställningstagande.

 

Älska alla jag möter

Idag har Aron kunnat förlåta dem som mobbade honom under högstadietiden.

– Man behöver förlåta för att kunna gå vidare. Jag känner inget hat mot de som var elaka mot mig i skolan, och det har hjälpt mig mycket.

– Idag kan jag uppleva att jag har en uppgift, som Jesu lärjunge, att se alla människor för den de är och älska alla jag möter – i synnerhet de som inte får så mycket kärlek.

– Det är fantastiskt att se hur Gud har kunnat vända något tråkigt i mitt liv till något bra.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.