Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Edvins tro ger en grund för livet

Eva Ruderstam | 01 sep , 2016
Edvin Nilsson fick tron med sig redan från barndomen. Det gav honom en bra grund för livet. – Jag är så tacksam för det jag har fått, inte minst bibelkunskapen. Det har kommit så mycket gott av att födas in i ett kristet sammanhang där jag har fått växa i min tro.
Edvin670
Edvin Nilsson föddes i Stockholm, i en lägenhet bara 300 meter från Stureplan. Familjen var aktiva i Roseniuskyrkan som tillhör Evangelisk Luthersk Mission ELM. Men efter några år flyttade familjen till skånska Åhus, där Edvins pappa blev föreståndare för ELM-gården och där hans mamma arbetade i köket.
– Livet var en idyll och Åhus är för evigt mitt hem. Jag hade två storebröder och när jag var sju år gammal fick jag även en lillasyster.
När pappans föreståndartid gick ut fick han istället ett lärarjobb. Mamman, som var kock, vidareutbildade sig till gastronom. Själv gick Edvin grundskolan i Åhus och gymnasiet i Kristianstad.

En självklar tro

För Edvin har tron på Gud alltid varit självklar.
– Tron har alltid varit en del av mig, även om jag tvivlar ibland. När jag var yngre kunde jag ibland tvivla på att Gud fanns. Ju äldre jag blir tvivlar jag allt mindre på Guds existens, för den är så självklar, den kan man till och med visa vetenskapligt. Istället funderar jag mer kring vem Gud är, vad han säger i Bibeln och vad Gud vill säga till mig. Men även i de stunder då jag tvivlat, så har ändå en överväldigande del av mig känt att det här är något att tro på.
Ibland har det varit tufft att vara kristen.
– När jag kommit till en ny klass har jag direkt berättat att jag är kristen. Ibland har det varit tufft att stå upp för sin tro, man kan stöta på jobbiga människor, men för det mesta har jag märkt att om jag är tydlig med det jag tror på så får jag mycket respekt för det. 

Logiskt tro på skapare

På gymnasiet fick han en hel del kritiska frågor om tron.
– Men det sporrade mig till att lära mig mer om Gud och hitta ett svar på alla svåra frågor. Jag tycker faktiskt att det är bra med människor som ifrågasätter, för då får jag lära mig mer och får tänka efter varför jag egentligen tror.
Edvin konstaterar att kristendomen inte går emot vetenskapen.
– Tvärtom är det logiskt att tro på en skapare. Jag tycker det är kul med apologetik (försvar för den kristna tron) och det är viktigt att kunna svara på ett logiskt sätt.

Guds ord framför känslor

För Edvin har det framför allt varit bibelläsningen som gjort att han kunnat hålla sin tro levande.
– Jag bygger min tro på en klippa som är oföränderlig, och det är Bibeln. Det går inte att bygga sin tro på det som känns bra för tillfället, för känslor förändras.
– Jag älskar att vara med om mäktiga lovsångskvällar, då det känns fantastiskt att tro på Gud och att be till honom. Men jag kan inte bygga mitt liv och min tro på enskilda tillfällen. För en annan gång kan jag komma ner i en dal. Jag vill inte bygga min tro på känslor utan på Guds ord, för jag vet att det håller.

Konfafadder

Under många år har Edvin gått till ELF-kyrkan i Kristianstad. Där kom han också tidigt in i ungdomsarbetet. 
– När jag var 14 år kom jag med i kommittén för tonårsgruppen, och upplevde snart att jag ville hjälpa till som kristen ledare. Varje vecka hade vi ungdomsgrupper och där fick jag lära mig mycket, både om Bibeln, om kristet liv – och om ledarskap. 
Sedan dess har han jobbat mycket med ungdomsarbetet och som ung ledare fått växa in i sin roll.
2011 konfirmerade Edvin sig på Breanäs Missionsgård och senare år fick han vara konfafadder för Oas-konfirmander.

Testat att predika

– Jag märker att många yngre tyr sig till mig, och det verkar som jag har naturliga ledartalanger. Om Gud vill att jag ska utveckla det och arbeta som kristen ledare, så vill jag göra det.
Han har också haft en smågrupp i tonårsgruppen.
– Vi läste Bibeln var för sig. Sedan träffades vi och pratade om det vi läst. Och vi fick predika för varandra. De senaste två åren har jag också undervisat i tonårsgruppen och har testat att predika där. Det är jättekul.

Vill bli präst

Hösten 2015 mönstrade Edvin på missionsbåten Elida. Dit kommer 900 konfirmander per år, och Edvin får stor nytta av sina ledartalanger.
Längre fram planerar han att gå Strandhems bibelskola – och utbilda sig till präst.
– Hela mitt liv har jag känt mig kallad att undervisa, och jag har alltid tänkt att jag ska bli lärare. Men nu har jag landat i att jag vill bli präst. Jag tror att det är Guds tanke med mitt liv att jag ska arbeta med kristet ledarskap.

En stadig köl

När Edvin ser tillbaka på sina 20 hittillsvarande år så är han tacksam för att han fått växa upp i en kristen miljö.
– Jag är så tacksam för min barndom och för den del av kristenheten som jag fick vara en del i. ELM är duktiga på att lära ut om Bibeln och jag fick tidigt ett intresse för att läsa Bibeln. Det behövs nu när jag kommit upp i en ålder då livet kan storma lite. Om mitt liv vore en båt så har jag genom min kristna uppväxt fått en bra köl.
Edvin säger att han ibland har känt sig lite avundsjuk på människor som har en radikal omvändelse.
– Men samtidigt är jag så tacksam för det jag har och det jag har fått, inte minst bibelkunskapen. Det har kommit så mycket gott av att födas in i en kristen familj.
EVA RUDERSTAM
 
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.