Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Daniel Alm: ”Bibelläsningen förvandlade mitt liv”

Michaela Agnarsson | 18 aug , 2016
Daniel Alm har landat som föreståndare för den svenska pingströrelsen efter omröstningen i maj. En intensiv period ligger framför honom och det är mycket han önskar åstadkomma. Bakom honom vilar en lika intensiv sommar med Nyhem, Almedalen, bröllop, Lapplandsveckan och semester i bagaget. Nu tänker han både framåt och tillbaka till där det en gång började.

Daniel Alm670
– Att jag har den roll jag har idag fanns inte på kartan när jag var ung. Då var fokus på kärleken till Jesus. Jag visste att jag kände mig hemma i pingst och satsade på att bli en bra pastor.

Daniel Alm växte upp i Björkeby, Vetlanda, tillsammans med fyra äldre systrar.

– Där var det bara 350 bosatta men faktiskt flera församlingar, säger han och skrattar.

Här sköt den vänsterfotade pojken Daniel luftgevär, spelade pingis och fotboll. Bollsporter som utövas än idag.

– Nu tycker jag tennisen är roligast men ikväll ska jag faktiskt spela innebandy, säger Daniel nöjt.

Han berättar att han gick i söndagsskolan tidigt och lät döpa sig, där dopet blev en betydelsefull erfarenhet. Det var också i Småland som han träffade sin fru Susanne. De blev ihop mot slutet av gymnasiet och gifte sig sedan.

– Jag älskar min familj och den största anledningen till att mina barn är så fina är min fru.

 

Business eller bibelskola?

– Efter gymnasiet växte ett kall fram i mig, jag valde mellan business eller bibelskola. Men det var under en termin som till stor del bestod av bibelläsning. Jag satt i timmar dagligen och fick processa alla mina frågor, säger Daniel och fortsätter:

– Jag tyckte att jag alltid fick svar i Bibelns texter. Min kallelse växte helt enkelt fram genom att läsa den, säger en övertygad Daniel och lutar sig tillbaka. Han tittar reflekterande upp mot taket och petar tillbaka glasögonen som glidit lite för långt ner på näsan.

 

Predikade som 18-åring

Daniel fick predika i sin hemförsamling i 18-19 årsåldern, något han beskriver som en fördel med att växa upp i en liten församling.

– Jag kommer ihåg att overhead var modernt och att jag använde den i predikan, säger han och småler.

Därefter gick han bibelskola i två år och bodde i en dubblett på ungdomshemmet Tempus i Stockholm.

– Det var det närmaste en pastorsutbildning som fanns i pingst då, drar han sig till minnes.

I några månader åkte familjen till USA, till en amerikansk pingstförsamling med skandinaviska rötter. Här fick Daniel mersmak på både teologi och ledarskap.

– I USA fanns det mer utrymme för visionärt tänk och andligt ledarskap i en schysst harmoni. De hade en sund syn på lojalitet som passade mig.

– Men jag upplevde då och idag att vi som familj ska tjäna Gud i Sverige.

 

Första pastorsuppdraget

Samma år som Sverige vann Brons i VM, 1994, fick Daniel det första pastorsuppdraget i Oskarström. Sedan dess har han haft många olika uppdrag och han har även skrivit flera böcker.

– Jag skriver nog ofta så konkret som jag är och som jag tänker. Jag är en verktygsmänniska och både skriver och predikar på det sättet.

Han berättar om den senaste boken ”Till uppbyggelse” som gavs ut i nu sommar. Den bemöter den skepticism och reflektion som genomsyrar mycket av vårt västerländska tänkesätt. Han befäster vikten av att även proklamera och säga som det är.

 

Sekulariserat samhälle

– Samhället idag driver teser om att man ska klara sig själv, jag menar att det är en lögn, konstaterar Daniel och fortsätter:

– Martin Buber, en judisk filosof, sa: ”Det finns inget ja för sig utan endast i relation till antingen du, det, hon eller han”. Vi är skapade att vara beroende av varandras kärlek och med ett Gudsbehov som är svårt att ta bort.

– Jag tänker att sekulariseringen är i sitt bottenläge. Många kyrkor vittnar även som att man samlar fler och fler till sina gudstjänster.

 

Tankar om ledarskap

Han minns den första konflikten och krocken när han kom peppad av all bibelundervisning och bara ville vara till välsignelse.

– Jag kan själv tänka på människor som jag misslyckats med att leda bra, under mina tjugo år i tjänst har jag både lyckats och misslyckats. Det viktigaste är att äga sina misstag, inte skylla ifrån sig utan ta ansvar.

Han belyser ett dilemma där många förväntar sig att en pastor ska säga till när något händer, medan andra tycker man ska vara barmhärtig och en tredje grupp tycker att man är för hård.

– Man kan inte alltid lösa konflikter utan får leva med svåra saker ibland. Sen är det viktigt att skapa en miljö där man får göra räkenskap genom mentorer eller dylikt.

 

Att leda Pingst

– Pelle Hörnmark sa till mig: ”Om du blir vald kommer du märka det”. Det gjorde jag, jag känner ett stort andligt ansvar.

Daniel upplevde en av sina starkaste andliga upplevelser vid avskiljningen på Rådslaget i maj. Det nya uppdraget ser han som ett stort privilegium och han har fått mycket uppskattning och pepp, men bekräftar även det allvar han känner.

– Så har det blivit vardag och jag vill göra något med allt stöd jag har med mig, det innebär både glädje och ett stort ansvar.

 

Stötta och starta

Hans fokus är konkretiserat i målsättningar. Daniel vill stötta församlingar, och starta nya kyrkor. Han vill uppmuntra och stötta de sociala arbeten som redan nu finns och utveckla dem vidare. Sen vill han aktivera Pingst mer när det kommer till opinion, media och kommunikation.

Det var de där timmarna med näsan i Bibeln som påbörjade hans egen trosresa. När han idag letar efter svar i bibeltexterna så hittar han dem och de svaren önskar han ge vidare.

– Jag ser fram emot att satsa på unga ledare och nästa generation. Det är roligt att få se andra komma igång, precis som någon en gång trodde på mig.

MICHAELA AGNARSSON

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.