Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stefan böjde sina knän och bad om ett mirakel

Eva Ruderstam | 05 aug , 2016
Stefan Olsson är en 55-årig man, som egentligen bara är sex år gammal. Det var nämligen för sex år sedan som han blev en ny människa och livet förvandlades totalt.
Stefan670
Stefan Olsson är nyfiken på det mesta. Han har alltid velat testa att gå över gränser och pröva allt – på gott och ont. Goda följder blev kunskap och erfarenhet, men nyfikenheten förde även med sig riktigt allvarliga konsekvenser.

– Jag testade att modifiera mitt sinnelag med olika droger. Vissa av drogerna skapade ett sjukligt beroende som pågick länge och blev ganska tungt, konstaterar Stefan. Drogmissbruket gjorde att Stefan kom till vägs ände med hela sitt liv.

– Jag blev till sist av med både hälsan, familjen, vännerna, körkortet och jobbet. Flera av mina vänner dog av sitt missbruk. När jag såg mig själv i spegeln såg jag nästan ut som Gollum i Sagan om ringen.

– Jag vägde bara 47 kilo och jag förstod att jag var på väg att dö. Allt som ett resultat av drogerna. 

Ett sista försök

Stefan bestämde sig för att göra ett sista försök – att be till Gud. Han hade inte haft någon kontakt med kristna människor under sin uppväxt, trots att hans mamma var katolik.

Men tolv år tidigare hade en vän till Stefan blivit frälst. Vännen hade också haft problem, men nu levde han ett mycket bra liv och var lycklig.

– Det var ett halmstrå för mig och jag hade inte så stora förhoppningar om att det skulle lyckas. Men det hade fungerat för min vän, och därför gav jag det ett försök.

– Jag gick ner på knä och bad till Gud om ett mirakel. Jag bad även att min familj och mina döttrar inte skulle ta det så hårt när jag dog.

Bönen hade effekt. Stefan inte bara överlevde. Saker i hans liv började också vända och bli till det bättre. Vännen hämtade honom varje söndag och körde honom till sin församling, så att han kunde vara med på gudstjänsten.

Tårarna flödade
– Undervisningen där var omfattande och mycket intressant, när jag väl kunde samla mig och förstå den. En gång var det en predikant som talade. Jag kände mitt under predikan hur jag började gråta. Det hade jag inte gjort sedan jag var liten.

– Jag kände att min tuffa fasad bara rämnade. Jag försökte dölja det och fick nästan panik för att de andra skulle se mig gråta. Men jag kunde inte stoppa tårarna, de flödade mer och mer, och när jag tittade upp på predikanten såg jag att han också grät ordentligt.

– Det tillfället fick mig att inse att allt detta var på riktigt och för min skull!

Stefan fick möta Jesus, och det kom att förvandla honom, både på utsidan och på insidan. Han slutade med drogerna, men var så illa däran att han blev inlagd på sjukhus under en tid. Först efter ett år var han helt återställd. Han valde också att döpa sig och gå med i församlingen.

Kärlek istället för hat
Att Jesus hade flyttat in i hjärtat blev tydligt på olika sätt. – I mitt liv har jag hatat mer än jag har älskat. Jag har haft en aggressionsproblematik som lett till konflikter, även om det framför allt har gått ut över mig själv.
– Nu försvann all ilska och all bitterhet. Jag älskade människor per 
automatik och jag blev inte ens arg när jag körde bil. Det var en otrolig skillnad.

Slapp fängelsestraff

Men Stefan hade ett tungt ok över sina axlar. Han hade gjort en hel del misstag under sitt gamla liv och nu väntade rättegång.

– Det var olika saker som samlats på hög, så jag visste att jag hade ett långt fängelsestraff framför mig och det fick mig att må väldigt dåligt.

I församlingen predikade man om upprättelse, och det omsatte de även i praktiken. Pastorn, som Stefan lärt känna på församlingens lärjungaskola, skrev ett intyg om vad som hade hänt i Stefans liv. Det intyget fanns med under rättegången.

– Rätten tog mig på allvar. De förstod att något hade hänt med mig och de valde att inte döma mig till fängelse. Jag är fortfarande förvånad över att jag faktiskt gick fri med endast skyddstillsyn.

När Frivården senare frågade Stefan om det på något sätt kändes jobbigt eller kränkande att någon hade en sådan inblick i hans liv, så förstod han inte riktigt frågan.

– Mitt nya liv hade ju transformerats till ett stort gudomligt privilegium, ett mirakel, och det kändes knappast som något att skämmas för. Man skulle kunna säga att jag inverterats från ”rätt färdig” till ”rättfärdig” utan att jag ens förtjänade det.

Livet ett mirakel
Rättegången blev för Stefan en bild på nåden.

– Det var när jag insåg vad nåden innebär och vad den betyder för oss alla, som jag verkligen blev född på nytt. Livet är för mig ett mirakel och idag är jag en ny människa, tack vare nåden som är så faktiskt stor att jag är fri att inte synda. Människor runt omkring har reagerat positivt på Stefans nya liv.

– En del är förvånade över att jag lever, för jag borde ha varit död. Då får jag berätta för dem vad som hänt mig och att jag blivit frälst. Det är som en positiv neuros och jag kan inte låta bli att berätta om Jesus för alla jag möter.

– Jag känner idag ett flöde av kärlek, värme och respekt från Gud och en oändlig tacksamhet till Herren när jag tänker på att jag har fått livet tillbaka. Nu vill jag vara med och sprida kärlek i den lilla väckelseprocess som vi upplever i vår underbara församling Immanuelskyrkan i Örebro.

Stå upp för tron Stefan tycker att alla kristna behöver våga stå upp för den kristna tron.

– Som kristna får vi inte fega ut. Samhället signalerar att man ska skämmas för sin tro, men det ska inte behöva vara så. Som svenskar bär vi på en kristen värdegrund. Det är ett stort privilegium som alla ska kunna få rätten att leva i och vara stolta över.

– Vad skulle kunna vara bättre för vårt samhälle än kärlekens nådefulla budskap? Stefan menar att vi inte får gå med på att låta Jesus och korset degraderas i någon slags öppenhet för religiös mångfald.

– Även om många verkar sekulära, så är vi nordbor ett kristet folk. Vi vill bäras upp av våra goda värderingar som är direkt sprungna ur evangeliet. Det är sannerligen tid att försvara och berätta om Jesus med all frimodighet och engagemang som vi kan uppbåda. 
 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019