Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Göran hörde Gud säga: "Du är vägd på en våg och funnen för lätt"

Lars Liljesvärd | 23 jun , 2016
Göran Holm blev kallad till pastor och förkunnare som barn, men vägen var krokig. Dans och hålligång lockade. Till slut talade Gud och ställde honom inför ett val.

Göran670
Göran hörde en röst som sade: ”Göran jag kallar dig på nytt".

– Är det du Gud? frågade jag och fortsatte: Då vill jag se en vision när jag kommer ut till förläggningen, berättar Göran.

Redan som barn följde Göran med sin mamma till gudstjänster i Pingstkyrkan i Uppsala. Under ett förmiddagsmöte hörde han en röst som talade till honom under predikan.

– Då jag var sex år hörde jag en röst som tydligt sa: ”Du ska också predika som den pastorn,” berättar Göran Holm som numera bor i Kumla.

Snattade hänglås

Spänningen att gå till Tempo och snatta gjorde honom till en ung tjuv. Framför allt stal han hänglås.

– Det låter inte riktigt klokt, men jag var så fascinerad av hänglås.

– När jag var i affären tog jag upp två stycken i handen. Ett stoppade jag ner i fickan och det andra la jag tillbaka. Då förstod de aldrig vad jag gjorde.

 – En annan gång tog jag en bok och gömde den bakom pappas bok om maskinlära. Den visste jag att han aldrig tittade i.

– Det var spänningen som drev mig. Jag måste nog säga att jag är en äventyrare av naturen, förklarar Göran.

Men förvandlingen skedde på ett barnmöte när han var tio år

– Det var fullsatt och pastorn Erik Adolfsson talade om Jesus och de två rövarna på korset . Han frågade: ”Är det någon som vill bli frälst?"

– Jag kände att jag var en syndare. Jag hade redan börjat gå syndens väg genom att ta saker.

Det var sex pojkar som gick fram och de bad tillsammans

– Vi bad tillsammans ”Jesus förlåt våra synder. Tack att du dog för mig och tog mina synder på korsets trä.”

– Men jag kände ingenting, berättar Göran.

Pastorn uppmanade dem då att tacka Jesus för syndernas förlåtelse och det gjorde de.

– Då hände det! utbrister Göran.

Det var en sådan förvandling och upplevelse att Göran sprang hela vägen hem från barnmötet ända in i vardagsrummet.

– Jag ropade: ”Mamma jag har blivit frälst!”. Inte tänkte jag på att de hade gäster och att grannarna var där, säger Göran och skrattar gott.

Dagen efter skulle Görans syster döpas i kyrkan. Pappan var inte frälst, men skulle ändå vara med.

– Pappa hamnade på knä på första bänk, berättar Göran och kämpar med tårarna.

Det blev en speciell tid för familjen Holm som genomgick en förvandling och Göran kom att tänka på de stulna hänglåsen som var oanvända och fortfarande i nyskick. Han gick tillbaka till affären och la tillbaka dem utan att berätta något. Med boken var det annorlunda.

– Jag gick in på Tempo och väntade tills alla kunder gått och gick fram och sa ”Jag har stulit den här boken och vill lämna tillbaka den för jag har blivit en kristen.”

– Det var som en stor börda föll av och jag började vandra med Herren och berättade för mina vänner om Jesus, minns Göran.

Livets lockelser

Åren gick och han blev tonåring. Världens nöjen lockade.

– Det var det där med bibelläsning och bön som inte riktigt fungerade för mig och jag drogs ut i världen.

Göran drogs mellan församlingen och nöjeslivet. Dansbanornas atmosfär tjusade och det var dansen som lockade.

Så fort Göran slutade be och läsa Bibeln drogs han iväg till olika danstillställningar. 

Göran gjorde lumpen och en dag frågade Görans mamma honom enträget om han inte kunde följa med till kyrkan igen. Han lät sig övertalas och tog motorcykeln och åkte dit.

– Det var några ord i predikan som talade till honom. ”Du är vägd på en våg och befunnen för lätt”.

– Det där är säkert till mig, tänkte jag, men brydde mig ändå inte om det och lämnade kyrkan för att åka till förläggningen.

Plötsligt hörde han en röst som sade: ”Göran. Jag kallar dig på nytt!”. Göran vände sig om. Ingen fanns där.
Sedan hörde han rösten säga samma sak en gång till. ”Är det du Gud” svarade han. ”Då vill jag se en vision när jag kommer ut till förläggningen.”

 

Vision om evigheten

Väl hemma på förläggningen igen satt Göran i sin säng och lutade sig mot väggen och tänkte på vad som hänt.

– Plötsligt får jag se en massa människor framför mig. Jag ser mig själv och betraktar en folksamling som ser upp mot himlen.

– Jag frågar dem vad de gör för något. ”Jesus, kommer snart!” säger de. ”Va!” säger jag ”Han kommer inte än på länge. Ta det lugnt!”

När Göran sagt det fick han se en strålande vitklädd skara omgiven av mogna skördefält.

– Jag ser mig själv gå omkring och vrida mina händer i förtvivlan samtidigt som jag ropar ”Jag är vägd på en våg och befunnen för lätt!” och upplever att jag är i helvetet.

– Allt mörker och alla kval kommer över mig och jag säger ”Jesus, hjälp mig!”.

– Det är som att dra bort en ridå och jag får se Jesus. Jag ser hans genomstungna händer och fötter och möter hans blick.

– Och så med ens försvinner visionen och jag sitter där för mig själv och säger ”Tack Jesus att det är sant!” berättar Göran medan han håller tårarna tillbaka.

Den omvälvande upplevelsen och beslutet att följa Jesus gör att Göran inte återvänder till nöjeslivet igen.
Istället känner han en kallelse att bli pastor och börjar predika.

Under åren har Göran fått vara med om flera påtagliga under och bett för många till frälsning.

Lars Liljesvärd

 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.