Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att få en ubåt på kroken

Ruben Agnarsson | 16 jun , 2016
Det var en lättad och närmast uppsluppen Walter Kegö som i måndags berättade för Inblick att han nu har lämnat över ett hemligstämplat material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör i förra veckan.
Kerstin Skarp670
Detta efter att Säpo gett klartecken om att den tidigare Säpo-mannen Kegö och hans kollega Jan-Henrik Barrling fick lämna över ett material som pekar ut en namngiven mördare som kan kopplas till Sovjetunionen och knytas till en knarkliga.
Expressen berättade om överlämnandet i söndagens tidning och avslöjade även att mannen som pekas ut som Olof Palmes mördare enligt Kegös och Barrlings material ska vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
Kegö bekräftar Epressens uppgifter för Inblick: Den misstänkte mördaren ska vara utbildad i Sovjetunionen  och ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Mannen kan kopplas till flera mord i Sverige. I materialet ingår även nya uppgifter om den illegala avlyssning som Säpo gjorde av Sovjets ambassad, som avslöjade att Sovjetunionen kände till Palmemordet i förväg.
– Sammantaget utgör det vi lämnat över ett mycket tungt material, säger Walter Kegö, som tillsammans med Jan-Henrik Barrling ledde Säpos utredning av Palme-mordet.
Hemligstämplade uppgifter i deras utredning lämnades aldrig över till polisens Palmegrupp.
  
Är det här detsamma som att en fritidsfiskare som drar strömming i Grisslehamn helt plötsligt får en ubåt på kroken? Kan man då göra annat än att slänga fiskespöt i vattnet och springa därifrån? 
Walter Kegö skrattar först till när han hör liknelsen, men blir sedan sammanbiten och ger ett mer allvarsamt svar: ”Nej, nu gäller det att vara kylig och utreda detta steg för steg.”
Går det att utreda detta? Och vågar svenska mordutredare löpa hela linan ut om indicierna håller?
Walter Kegö håller med om att det behövs ett stort mått av mod för att våga gå vidare med de uppgifter som nu lämnats till Palmegruppen, men förundras samtidigt över att det tog så lång tid att klarlägga att det var okej för dem att berätta för Säpo, eftersom sekretessen följer med ärendet.
Han förvånas över att Palmegruppen, som ju ska ha tillgång till Sveriges skarpaste jurister, ändå har tagit flera år på sig för att klargöra vad som gäller.
Tänker du på Palmeåklagare Kerstin Skarp?
– Du får dra vilka slutsatser du vill av mitt svar, svarar Walter Kegö och tillägger:
– Men det är ju uppenbart att man inte varit särskilt angelägen om att få tillgång till dessa uppgifter.
  
Myten om sekretess kring de uppgifter som Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling i egenskap av Säpo-utredare satt på, uppstod när dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström skickade ett sekretessbeslut till domstolen i samband med rättegången mot Krister Pettersson.
Beslutet förhindrade Jan-Henrik Barrling att visa på en dokumentation som avslöjade att mycket pekade på att attentatet mot Palme var organiserat och planerat av en stor organistion. 
Det var Krister Petterssons försvarare som ville att Barrling skulle få ge sin analys, och Walter Kegö menar att det måste ha varit åklagarna som ringt till regeringen för att få stopp på Barrlings berättelse.
Är inte detta en konstig sak, att åklagarna kontaktar regeringen, som i sin kontaktar domstolen och lägger munkavle på en polis som vill ge sin version av det som hänt i ett uppmärksammat mordfall?
– Jo, men så här har det varit i detta ärende ända från starten, menar Walter Kegö.

Du lät mycket mer bekymrad och tyngd förra gången vi pratade, är det en befrielse att ha lämnat över dessa 80 sidor till Palme-gruppen?
– Det är naturligtvis en lättnad. Vi har försökt att lämna över dessa 80 sidor, som utgör handlingar som varit okända för Palmegruppen sedan tidigare, i tre till fyra år, förklarar Kegö.
Walter Kegö menar att Säpo-chefer ljög för att slippa bli avslöjade för att syssla med illegal avlyssning. 
– Det var när Hans Holmér berättade att han gett order till Säpo om avlyssning som allt avslöjades, konstaterar han.
– Jag har själv aldrig gett order om avlyssning, jag försökte få tillstånd av åklagare men fick inte. Däremot har jag hanterat information som kommit fram genom avlyssning och det är sådan information som nu lämnats över till Palme-gruppen.
  
Jan-Henrik Barrling säger till Expressen att han nu hoppas på en internationell efterlysning.
– Man kan hoppas att det leder till en internationell efterlysning och de indikationer jag fått från Palmegruppen tyder på att det kan bli så, säger Barrling till tidningen.
– Vi vet inte om han lever eller var han befinner sig, men det går också att kartlägga honom genom andra personer.
Spaningsledaren Dag Andersson har för Expressen bekräftat förhöret med de två tidigare Säpo-männen och förklarar att man nu analyserar materialet.
Kerstin Skarp, som är förundersökningsledare i Palmegruppen, väljer att inte alls kommentera.
– Jag kommenterar inte detaljer om utredningen och säger inte vad vi gör, förklarar hon för Expressen.

Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se 
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019