Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Greg reste bort och hittade hem

Karin Nytomt | 10 jun , 2016
Han är killen som testat det mesta: tobak, alkohol och droger. Vid femton års ålder klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. Till Elida kom han i jakt på ett nytt äventyr att skryta om. Det sista han sökte var Gud, men det blev inte som Greg Johnson hade tänkt.
Greg670
Greg växte upp i varma Kalifornien vid kusten. Det kan te sig som den amerikanska drömmen, men i Gregs fall var hela uppväxten snarare en mardröm.
Redan som nyfödd adopterades han bort eftersom mamma inte kunde ta hand om honom. Sin pappa vet han inget om.
– Det sista livstecknet jag har från honom är ett brev från när jag var ett år, säger Greg, som i år blir 30.
Han växte upp i ett vanligt hem i Kalifornien, men det var sällan en lugn stund. Gregs nye bror var på ständig kollisionskurs med familjen, vilket orsakade många och våldsamma konflikter så till den grad att brodern till slut rymde. Greg såg honom inte på tio år.
– Det fanns aldrig frid i huset, ingen kärlek eller bekräftelse. Så redan tidigt började jag söka efter det i annat, i vad som helst. 

Började röka och dricka

Greg började röka när han var elva och dricka alkohol när han var tolv år, vilket inom kort ledde till droger. När han var 15 år klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. 
Han gick med i ett skinheadgäng, eftersom det gav honom en känsla av tillhörighet, makt och kontroll, och det inre fylldes av hat mot allt och alla.
– Ju mer dåliga grejor jag gjorde, desto mer ilska och problem mötte jag hemma, vilket i sin tur drev mig att göra ännu värre saker, minns Greg.
Under en period försökte föräldrarna bättra på relationen med sonen, men vid det laget var det för sent. 
År följde av osämja, alkohol, droger, vrede och grusade förhoppningar, allt i en enda tragisk röra.
– En vän tog med mig till kyrkan, men när jag vägrade göra upp med vissa saker kastade de ut mig. 
– Jag blev oerhört bitter och försvarade mig själv med att Gud accepterar mig som jag är.
Tillsammans med en vän ägnade Greg dagarna åt ytterst lite jobb och desto mer alkohol och droger. Inom honom växte tanken att han aldrig skulle uppleva sin tjugoförsta födelsedag.

Ville skryta

En dag satt de två vännerna i en hamn och tittade på båtar, påverkade av en halv burk smärtstillande var. 
Plötsligt mindes Greg en kompis som berättat att han rest med en svensk båt som hette Elida något år tidigare. Han utbrast: ”Du, vi borde åka till den där båten, det skulle vara något att komma hem och skryta om sedan.”
Vännen hakade på och de kontaktade Elida, medvetna om att det var en kristen båt.
– Vi ljög ihop en historia om vårt ”kristna liv” och fixade falska referensbrev, medger Greg leende.
Några veckor senare landade de i Sverige i tron att det skulle bli en enkel match, att de bara skulle kunna fejka den kristna biten. För Gud var den siste de var intresserade av. 
– Det vi förväntade oss var en massa tjejer, alkohol och äventyr, berättar Greg. 
Istället väntade hårt jobb i en främmande kultur. Och Gud.

Kunde inte fejka

Eftersom alla i besättningen turades om att hålla andakterna tvingades Greg börja läsa Bibeln. Och något började hända på insidan. 
Efter en månad insåg Greg att han inte kunde fejka längre. De andra hade något som han saknade. Men han ville ha det.
Vid Allhelgona följde Greg med några besättningsmedlemmar till en kristen ungdomskonferens, och vid sista mötet gick han fram på inbjudan och gav sitt liv till Jesus. Ett helt nytt liv började.
– Varenda dag sedan dess har varit en fantastisk resa med Gud. Jag vet inget bättre i hela världen än att ha en personlig relation med Jesus och få berätta om honom för unga människor. 
Greg menar att alla innerst inne söker bekräftelse, känslan av att man betyder något och är värdefull.

Gav hopp 

– Under mina år på Elida fick jag träffa så många ungdomar som känner igen sig i min historia, och jag kunde ge dem hopp. 
– Jag kunde peka på en som kan förlåta, förändra och ge en ny chans.
Det blev tre år i Elidas arbete för Gregs del, men fortfarande har han en bit av sitt hjärta kvar ombord. Och än minns han en hel del svenska. 
Så visst blev det ett äventyr i Sverige för Gregs del, fast ett mycket bättre. När han trodde att han reste bort, så hittade han snarare hem.
Gregs föräldrar vågade först inte tro honom när han ringde hem och berättade vad som hänt, men när de så småningom möttes och de såg Gregs förvandling resulterade det i en upprättad familj. Greg firade sin tjugoförsta födelsedag, med en riktigt stor fest.
– Kraften i Guds kärlek är gränslös och förunderlig, säger Greg.
– Trots så många år av självförstörelse, kan jag nu bli använd av Gud för att rädda andras liv! Ingen kan göra en sådan sak utom Jesus. Det är fantastiskt.
Idag stämmer Greg i mångt och mycket in på den svenska stereotypen av en person från Kalifornien: han ser bra ut, gillar att hänga bland surfarna på stranden, syns och hörs, leker och spexar och är öppen och social. 
Sedan fem år tillbaka är han gift med sin Kira och tillsammans har de två söner. Hela familjen bor i Huntington Beach. 
Karin Nytomt
 
eBlick
Handbojor,_isoleringscell_och_kvinnofängelse
dec 06, 2019
När svenska polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu berättar hon själv för första gången om det dramatiska gripandet, om åtta dagar i isoleringscell och fyra månaders vistelse på kvinnofängelse.
eBlick
dec 05, 2019
Dödsdömde Ray Jefferson Cromartie drog sina sista andetag sent på onsdagskvällen den 13 november, fastspänd på en brits i avrättningskammaren i Georgias delstatsfängelse. Trots upprepade överklaganden av dödsdomen med begäran om ett DNA-test för att bevisa Cromarties oskuld till mordet han dömts för, avslogs det sista överklagandet av USA:s Högsta domstol utan någon förklaring. Den dödsdömde hävdade intill slutet att han var oskyldig till anklagelserna. Vittnen till mordet hade dessutom pekat ut en annan man som mördare.
eBlick
dec 05, 2019
Finland firar i morgon fredag sin 102:a självständighetsdag. Genom åren har landets frihet varit hotad och i lördags var det 80 år sedan vinterkrigets utbrott. – Jag kom till Sverige som krigsbarn från Lappeenranta vid ryska gränsen 1944, berättar Rauni Haikonen för Inblick.
eBlick
nov 28, 2019
Att Trump och USA inte längre betraktar bosättningarna på Västbanken som illegala fick Kyrkostyrelsens presidium att uppmana Sveriges utrikesminister att agera i EU. – Jag tror inte att kyrkostyrelsen är rätt insatta i hela den här problematiken, säger kyrkopolitikern Bengt Klingestad, 85 år, som var FN-observatör i Mellanöstern i början 80-talet.
eBlick
nov 28, 2019
För två år sedan startade Åsa E Melander en protestaktion mot bristerna i sjukförsäkringen. Hashtaggen #sickasfk spred sig snabbt som en löpeld på nätets sociala medier och fick slagkraft när tusentals långtidssjukskrivna anslöt till upproret. Reaktionen från Facebook blev att spärra Åsa.
eBlick
nov 28, 2019
Norska Barnevernets främsta expert på tvångsomhändertaganden av barn fick fängelse för att under 20 års tid ha laddat ned 200 000 övergreppsbilder på barn. Norska myndigheter har inte gjort någon jämförelse mellan de barn som mannen tog beslut om och barnen på de beslagtagna övergreppsbilderna. – Det var inte en del av polisens utredning av saken att identifiera de avbildade barnen i det omfattande olovliga materialet, förklarar åklagare Hilde Hermanrud Strand för Inblick.
eBlick
nov 21, 2019
Det blir ingen rättegång mot Börje Claesson, har nu åklagare beslutat. I Norge är däremot bland annat en fembarnsmamma och en 76-årig morfar åtalad i ett fall där mamman försökte fly från Barnevernets försök att tvångsomhänderta hennes son.
eBlick
nov 21, 2019
Hans Marklund var på plats i Israel förra veckan då landet attackerades av raketer från Gaza. Enligt Hans rapporterar israelisk media att ett 40-tal personer fick föras till sjukhus. TT rapporterade också, men med en helt annan vinkel.
eBlick
nov 21, 2019
Psykisk ohälsa hos äldre har blivit en av våra största folksjukdomar. En femtedel av alla äldre personer i Sverige lider av psykisk ohälsa och antalet självmord har ökat. Denna har fått sjukvårdslandstingsrådet Behcet Barsom i Region Örebro att reagera skarpt. – Ett geriatriska center behöver skapas där kunskaper, erfarenheter och forskning förmedlas till vårdpersonal som arbetar med äldre, betonar han.
eBlick
nov 14, 2019
Denna veckan är det psykiatriveckan som fokuserar på den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Cecilia Jägestedt drabbades av utbrändhet för några år sedan och utbildar sig till hälsocoach för att kunna hjälpa andra att må bra. – Jag tror att vi har tappat bort oss själva och att vi planerar kalendern full för att slippa att känna efter vad vi håller på med och tänka efter vad vi vill, säger Cecilia till Inblick.
eBlick
nov 14, 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.