Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Greg reste bort och hittade hem

Karin Nytomt | 10 jun , 2016
Han är killen som testat det mesta: tobak, alkohol och droger. Vid femton års ålder klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. Till Elida kom han i jakt på ett nytt äventyr att skryta om. Det sista han sökte var Gud, men det blev inte som Greg Johnson hade tänkt.
Greg670
Greg växte upp i varma Kalifornien vid kusten. Det kan te sig som den amerikanska drömmen, men i Gregs fall var hela uppväxten snarare en mardröm.
Redan som nyfödd adopterades han bort eftersom mamma inte kunde ta hand om honom. Sin pappa vet han inget om.
– Det sista livstecknet jag har från honom är ett brev från när jag var ett år, säger Greg, som i år blir 30.
Han växte upp i ett vanligt hem i Kalifornien, men det var sällan en lugn stund. Gregs nye bror var på ständig kollisionskurs med familjen, vilket orsakade många och våldsamma konflikter så till den grad att brodern till slut rymde. Greg såg honom inte på tio år.
– Det fanns aldrig frid i huset, ingen kärlek eller bekräftelse. Så redan tidigt började jag söka efter det i annat, i vad som helst. 

Började röka och dricka

Greg började röka när han var elva och dricka alkohol när han var tolv år, vilket inom kort ledde till droger. När han var 15 år klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. 
Han gick med i ett skinheadgäng, eftersom det gav honom en känsla av tillhörighet, makt och kontroll, och det inre fylldes av hat mot allt och alla.
– Ju mer dåliga grejor jag gjorde, desto mer ilska och problem mötte jag hemma, vilket i sin tur drev mig att göra ännu värre saker, minns Greg.
Under en period försökte föräldrarna bättra på relationen med sonen, men vid det laget var det för sent. 
År följde av osämja, alkohol, droger, vrede och grusade förhoppningar, allt i en enda tragisk röra.
– En vän tog med mig till kyrkan, men när jag vägrade göra upp med vissa saker kastade de ut mig. 
– Jag blev oerhört bitter och försvarade mig själv med att Gud accepterar mig som jag är.
Tillsammans med en vän ägnade Greg dagarna åt ytterst lite jobb och desto mer alkohol och droger. Inom honom växte tanken att han aldrig skulle uppleva sin tjugoförsta födelsedag.

Ville skryta

En dag satt de två vännerna i en hamn och tittade på båtar, påverkade av en halv burk smärtstillande var. 
Plötsligt mindes Greg en kompis som berättat att han rest med en svensk båt som hette Elida något år tidigare. Han utbrast: ”Du, vi borde åka till den där båten, det skulle vara något att komma hem och skryta om sedan.”
Vännen hakade på och de kontaktade Elida, medvetna om att det var en kristen båt.
– Vi ljög ihop en historia om vårt ”kristna liv” och fixade falska referensbrev, medger Greg leende.
Några veckor senare landade de i Sverige i tron att det skulle bli en enkel match, att de bara skulle kunna fejka den kristna biten. För Gud var den siste de var intresserade av. 
– Det vi förväntade oss var en massa tjejer, alkohol och äventyr, berättar Greg. 
Istället väntade hårt jobb i en främmande kultur. Och Gud.

Kunde inte fejka

Eftersom alla i besättningen turades om att hålla andakterna tvingades Greg börja läsa Bibeln. Och något började hända på insidan. 
Efter en månad insåg Greg att han inte kunde fejka längre. De andra hade något som han saknade. Men han ville ha det.
Vid Allhelgona följde Greg med några besättningsmedlemmar till en kristen ungdomskonferens, och vid sista mötet gick han fram på inbjudan och gav sitt liv till Jesus. Ett helt nytt liv började.
– Varenda dag sedan dess har varit en fantastisk resa med Gud. Jag vet inget bättre i hela världen än att ha en personlig relation med Jesus och få berätta om honom för unga människor. 
Greg menar att alla innerst inne söker bekräftelse, känslan av att man betyder något och är värdefull.

Gav hopp 

– Under mina år på Elida fick jag träffa så många ungdomar som känner igen sig i min historia, och jag kunde ge dem hopp. 
– Jag kunde peka på en som kan förlåta, förändra och ge en ny chans.
Det blev tre år i Elidas arbete för Gregs del, men fortfarande har han en bit av sitt hjärta kvar ombord. Och än minns han en hel del svenska. 
Så visst blev det ett äventyr i Sverige för Gregs del, fast ett mycket bättre. När han trodde att han reste bort, så hittade han snarare hem.
Gregs föräldrar vågade först inte tro honom när han ringde hem och berättade vad som hänt, men när de så småningom möttes och de såg Gregs förvandling resulterade det i en upprättad familj. Greg firade sin tjugoförsta födelsedag, med en riktigt stor fest.
– Kraften i Guds kärlek är gränslös och förunderlig, säger Greg.
– Trots så många år av självförstörelse, kan jag nu bli använd av Gud för att rädda andras liv! Ingen kan göra en sådan sak utom Jesus. Det är fantastiskt.
Idag stämmer Greg i mångt och mycket in på den svenska stereotypen av en person från Kalifornien: han ser bra ut, gillar att hänga bland surfarna på stranden, syns och hörs, leker och spexar och är öppen och social. 
Sedan fem år tillbaka är han gift med sin Kira och tillsammans har de två söner. Hela familjen bor i Huntington Beach. 
Karin Nytomt
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.