Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

För Andreas Wijk är tron naturlig

Michaela Agnarsson | 02 jun , 2016
Andreas Wijk är idag en inflytelserik person i sociala medier, modell, sångare, bloggare och starkt troende. – Min tro är det mest naturliga i mitt liv. När jag kom till modebranschen, sa många att ”Du är den första jag träffar som har en tro". Att tala om Gud lockar fram många följdfrågor, berättar Andreas.
Andreas670
Andreas Wijk tror på Gud och talar öppet om sin tro. Han är just nu aktuell med en film på nätet som följer hans flytt till en större lägenhet i Stockholm. I den gamla bostaden fick inte alla kläder plats. 
Även i filmklippet är Andreas tydlig med sin tro. Kanske för att väggen ovanför sängen pryds av ett egendesignat kors. 
Inblick träffar honom på restaurang Riche i Stockholm. 
– Köttbullar eller? frågar Andreas och tittar upp och söker en bekräftelse på sitt val innan han själv svarar:
– Jag tror det blir det. Vi sitter på Riche så köttbullar känns rätt.
Konversationen glider snabbt in på tro, lika självklart som skandinaver pratar om vädret. 
  

Söndagsskola

Han berättar om sin pappa som är pastor, först var han det i Nybro, nu i Kungälv. Andreas gick till söndagsskolan som barn.
– Ibland tänker jag på hur det skulle varit om jag mött Gud senare i livet, egentligen bara för att jag då fått den där första upplevelsen och ett tydligt före och efter, säger en eftertänksam Andreas.
– Jag har den starka tron, men har inte blivit omvandlad. Den frid som finns i mig hela tiden måste ändå vara för att jag upplevt något större. 
Han dementerar att det är föräldrarnas tro som gör att han idag själv är troende. 
– Om jag inte vill leva för Gud eller investera min tid i kyrkan så är det upp till mig, säger en bestämd Andreas. 
Han går till församlingen Hillsong i Stockholm där han också är engagerad i lovsången. I kyrkan är det bara fokus på Gud och han berättar att han jobbar med sitt tankefokus.
– Jag ska känna en vila när jag är klar med kyrkan, även om det är krävande att vara igång i lovsången. 
– Min målsättning är att i anden blir man lugn efter kyrkan även när man är igång fysiskt.
  

Utsliten hjärtklaff

Andreas föddes med hjärtfel och fick genomgå operationer som var livshotande både tidigt i livet och senare. Utan den senare operationen hade livet förkortats avsevärt då en hjärtklaff arbetat för hårt och var utsliten.
– Min andra hjärtoperation innebar liv eller död, men dagen innan operationen var jag full av en sådan frid, berättar Andreas. 
– Den tiden har lärt mig att sätta fokus på rätt saker, det hade inte gått utan Gud.
Han berättar att sjuksköterskan skickade ett handskrivet brev med posten där hon skrev hur berörd och tagen hon blev av hur han hanterade situationen.
– Mina värderingar och tankar förstärktes under den tiden. Det blev ännu mer tydligt för mig att jag hade hittat rätt i tron.
Andreas har precis läst ut hela Bibeln på ett år.
– Så nu kan jag bara ströläsa mina favoritverser, säger han med glimten i ögat. 
– Det är min morgonrutin, fortsätter han.
  

Inre kompass

Hans pappa har varit ett stort stöd och har hjälpt till i olika situationer, men Andreas berättar också om en inre kompass, som han tror kommer från styrkan i tron och förankringen i Bibeln. 
– När jag går mot ett håll som inte är bra så skiftas mitt fokus och det känns onaturligt att gå åt det hållet. Men alla gör ju fel, och felsteg har jag tagit, inga konstigheter, säger Andreas och konstaterar:
– Tron är ändå det mest naturliga, den håller genom allt. Jag vill att folk ska se den genom mitt liv. Det är meningen med livet, att ge hopp till vänner. 
– Jag vill leva mer i den givande livsstilen.
  

Jobbar som modell

2009 startade Andreas sin första blogg om mode på nätet. 
– Det fanns inte så många män som bloggade då. Jag var en av de första som började skriva blogg med fokus på mode. 
Under gymnasietiden byggde han upp sitt personliga varumärke. 
Sedan dess har han har jobbat som modell för kända modehus som Dolce & Gabbana, Gucci samt Tommy Hilfiger. De största modejobben var för Dolce Gabbanas Light Blue-doft förra året samt ett samarbete med Tommy Hilfiger.
– Det var sjukt stora team. Det var till och med någon som höll i sladden åt den som fönade mitt hår, skrattar han.
Med ett jobb i en miljö som fokuserar på det yttre, är tron det mest fundamentala för Andreas. 
Den senaste resan gick till Los Angeles där han fotades för olika kampanjer som inte är officiella än. 
Hur sommaren kommer att se ut är för tidigt att säga. 
– Jag vet inte ens hur mina närmaste veckor ser ut, men jag är i regel utomlands några gånger i månaden.
Men det är mer än mode på agendan. Han har flera spännande musikprojekt på gång och samarbeten som ligger i startgroparna.
MICHAELA AGNARSSON

Möt Andreas

Namn: Andreas Wijk
Född: 1993
Från: Kungälv
Bor: Just flyttat till större lägenhet på Östermalm
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Dricker: Bryggkaffe eller nespresso med mjölk
Aktuell med: På nätet i filmen "Dröm dig hem" och som ansiktet utåt för D&Gs parfym Light Blue
Läser: Bibeln
Livsmotto: Var nöjd med det jag uppnått och njut av det jag uppnått. Tänk att jag mår bra nu.
Favoritbibelord: Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. (Jeremia 29:11)
Favoritcafé: Snickarbacken i Stockholm
Gör helst i Stockholm: Cyklar
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.