Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kristin Karlemi: ”Gud ville mitt liv”

Diana Paduch Abrahamsson | 19 maj , 2016
Att gifta sig, ja, än mindre bilda familj, var otänkbart för Kristin Karlemi för ett antal år sedan. Självskadebeteende och ätstörningar styrde vardagen, och tron på en ljusare framtid, eller Gud, ingick inte i hennes världsbild.

kristin2-foto-biggest-studio-670v2

Kristin Karlemi växte upp i en småländsk familj och närmsta vännen var tvillingsystern, som hon hängde ihop med i vått och torrt. 

– En tvillingsyster är nog något av det bästa en människa kan ha. Samtidigt som det för mig var ganska svårt, berättar Kristin. 

De var väldigt lika och blev alltid hopblandade eller jämförda med varandra. Därmed upphörde aldrig tävlandet dem emellan.

– Jag växte upp med känslan av att inte vara bra nog. Livet blev en tävling som inte gick att vinna.
– Antingen var jag bäst, och då var jag ledsen för min systers skull, eller så var hon bäst och då var jag ledsen och skämdes över mig själv. Man kan nog sammanfatta det hela med känslan av att komma till korta, säger hon.


Existentiella frågor

Under tonåren började de existentiella frågorna ta form. 

– Frågor som, vem är jag, varför finns jag till, finns det någon mening med mitt liv, började ta allt större plats i mina tankar. Jag fann inga svar, och det blev som ett tomt svart hål inuti och allt gjorde bara ont.

En tro på Gud var det inte tal om, framför allt när Kristin såg sig om i en värld där godhet framstod som en bristvara. 

– Jag hade väldigt svårt att hantera mina frågor och känslor på ett konstruktivt sätt, säger hon.

När Kristin var 14 år och det var dags för konfirmation, hängde hon med utan att riktigt veta varför.
På konfirmationslägret åkte de med kyrkan till missionsbåten Elida. Idag minns hon inte så mycket från själva lägret, mer än att det gjorde ett starkt intryck på henne.  

Alla frågor och känslan av tomhet eskalerade och resulterade snart i ett destruktivt mönster, där ätstörningar, tankar kring döden och skärsår blev en stor del av vardagen.
Livet kretsade kring att gå ner i vikt och dämpa all ångest och inre smärta.


Valde idrottsgymnasium

Idag ser Kristin tydligt att den egentliga orsaken till självskadebeteendet var den dåliga självkänslan och avsaknaden av en mening med livet.
Kristin har alltid hållit på med idrott, vilket passade väl med tävlingsinstinkten. Eftersom sport innebar fokus på kropp och självkontroll, samt att idrott till slut var det enda roliga i livet, blev det naturligt för Kristin att välja ett idrottsgymnasium. 

– Under gymnasietiden var jag djupt deprimerad och självmordsbenägen. Jag var förvirrad och väldigt, väldigt ensam, berättar hon.

– Alkohol och festande upptog mycket av fritiden.

I ett omklädningsrum såg hon en lapp med texten, ”Älska dig själv – inte för den du är utan för den du kan bli”, vilket ytterligare bekräftade Kristins livssyn och utmanade henne att bli ännu smalare och ställa ytterligare krav på den egna prestationen. 

Men på skolan lärde hon också känna Diana, en kristen tjej, som blev en nära vän – och som Kristin senare fick höra brukade be för henne.
Studenten kom och vännen mönstrade på som besättning på Elida, samma båt där Kristin själv en gång varit på läger.
Diana började tjata om att Kristin skulle komma och hälsa på – ett besök som hon sköt framför sig tills den dag då tröttheten på livet tog överhanden.

Åkte till Elida


Det var påsk och vännerna skulle ut och supa, men till slut valde Kristin ändå att åka till Göteborg och träffa Diana.

– Det blev många samtal den helgen, bland annat med Stefan, kaptenen, som berättade om Jesus på ett nytt sätt, minns Kristin.

– Han menade att Jesus var svaret på mina identitetsfrågor, att han var meningen med livet. 

Kristin kommer ihåg att Stefan till och med sade att Jesus kunde hjälpa henne med ätstörningarna och det destruktiva beteendet.

– Det var det dummaste jag någonsin hört, minns Kristin att hon tänkte.
– Det var som att få ett slag i magen. För om Jesus var den enda som kunde hjälpa mig, då var jag körd.

Men hans ord bet sig fast, hon kunde inte skaka dem av sig. 

– Jag började faktiskt läsa Bibeln och be, mest för att pröva om det Stefan och Diana sagt stämde.


"Låt mig få dö"

Samtidigt rasade det på insidan och i början av sommaren innan hon skulle fylla 19, försökte hon ta sitt liv.
– Det sista jag minns innan jag slocknade är att jag säger, till den Gud jag egentligen inte tror på: ”Antingen får du ta hand om mig nu, eller så får du låta mig dö. Snälla, låt mig få dö.”

Men mot alla odds vaknade Kristin upp efter självmordsförsöket.
– Jag var jättearg på Gud, efter som han låtit mig leva. Jag ville ju inte leva, hade inget att leva för.

– Samtidigt visste jag inom mig att Gud fanns, jag visste att han tänkte ta hand om mig. Jag visste att Gud ville mitt liv, fortsätter hon.

– Där och då förstod jag att jag kunde komma till Gud med mina frågor och min tomhet. Festandet och det destruktiva beteendet fick kliva åt sidan för bibelläsning och bön i mängder.

Snart därefter började Kristin arbeta i besättningen på Elida och stannade i två år, på heltid.

Idag är Kristin, som aldrig trodde att hon ens skulle bli vuxen, gift och har två barn och arbetar med friskvård i Kungsportskyrkan i Huskvarna, där en av hennes uppgifter är att förmedla rörelseglädje och sund självbild till barn och unga som lider av övervikt. 

– Grundproblemen hos dessa människor är ofta samma som dem jag brottades med, även om de tar sig olika uttryck, säger hon.

– Jag har själv upplevt vem Gud är och att han kan vända den mörkaste, mest nedåtgående spiral, och därför måste jag få berätta om det för andra. Jag brinner för att få andra att förstå att de är älskade av Gud, även om de inte kan älska sig själva, avslutar Kristin.

Diana Paduch Abrahamsson
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.