Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Frihet i det fångna”

Michaela Agnarsson | 06 maj , 2016
Annika Östbergs optimism och tro på Gud lyser igenom orden i hennes unika berättelse. Positiva känslor som kunde varit väldigt annorlunda, med tanke på de 28 år hon suttit i amerikanskt fängelse. Under de inlåsta åren hittade hon friheten.
2016_v18---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– Jag brukar säga att när jag kom ut var jag inte färdigbakad än, säger hon humoristiskt där hon sitter i en blå och rosarutig skjorta vid köksbordet. Ett köksbord som pryds av pastellfärgad dekoration, på bordsskivan vilar hon sina knutna händer. 
Hon berättar om en lycklig barndom där pappan var hennes stora starka hjälte. Men hennes mamma arbetade som flygvärdinna och träffade en amerikan. Annika flyttade med till USA. Där fick hon en distans till sin mammas nya liv som innehöll två nya barn med en styvpappa hon aldrig riktigt kom överens med.
– Det var ensamt och jag började umgås på ungdomsklubbar där jag träffade en kille, berättar hon där vi sitter i hennes hem i Bergvik utanför Söderhamn.
Kort därefter bar det iväg tillsammans med honom till San Fransisco. Kollektiv, hippie, droger och så småningom prostitution är ord som beskriver hennes år där fram till den där dagen. 
Sökte ett Svenssonliv 
– Efter många turer och svåra relationer och livssituationer sökte jag på många sätt efter att få ett Svenssonliv, berättar Annika.
Hon träffade en langare som vägrade låta henne sälja sig för deras försörjning. Aldrig hade hon upplevt det ifrån en partner tidigare. Det gjorde henne väldigt lojal till honom. 
En dag skulle de sälja kött till en restaurang. Där blev det bråk om pengar och restaurangägaren blev skjuten av hennes kille. 
De bestämde sig för att fly ut från landet, men en punktering i norra Kalifornien resulterade i att en polis stannade till för att hjälpa. Killen sköt även honom i panik. 

Livet tog slut

–  Där tog livet slut, konstaterar Annika och beskriver sin tanke.
– Åren från att man är 26 är de mest värdefulla åren för många. Då man skaffar familj, barn och karriär. Det livet var omöjligt för mig. Länge var jag arg och tyckte synd om mig själv. 
– Men så kom det till en punkt där jag fick bestämma mig. Ville jag leva eller ville jag inte? Då måste jag finna mig i omständigheterna.
 

Tron gav nytt liv

Hon nådde botten – straffisolering innanför fängelset. 
– I den mörka hålan gav jag upp. Jag ville inte leva längre, då ropade jag på Gud. För många är det den sista utvägen. 
Den bönen gav inget direkt svar och efter 30 dagar blev hon släppt från isoleringen, men ett frö hade såtts.
Hon berättar om personer hon mötte på vägen som hjälpte henne med missbruket. Speciellt pratar hon om sjömanskyrkans präst Leif Eliasson som ofta kom på besök och pratade om förlåtelse. När innebörden av de orden landade i henne förändrades hela hennes gudsbild och hon kom till tro. 
– Människor kom in i mitt liv för att leda mig till tron. Det ser jag nu i efterhand. En del blir frälsta i ett blixtnedslag. För mig var det en långsam och ifrågasättande process tills jag kom till insikt.

Diplomati och bön

Efter 28 år blev hon förflyttad till Sverige med hjälp av diplomati och bön, som Annika beskriver med egna ord.
– Det var stor skillnad på svenska och amerikanska fängelser. På Hinseberg hade jag ett eget kylskåp, jag trodde inte att det var till mig, skrattar Annika med sin amerikanska accent och visar hur hon tömde Kalles kaviartuben på väldigt kort tid med händerna. 
Tiden var på hennes sida och den ouppnåeliga friheten hon sedan fick svårfattlig.
– Jag väntade till klockan blivit nio på kvällen, då öppnade jag dörren och gick ut varje kväll, det hade jag inte fått göra tidigare. Jag gjorde allt jag inte fått göra.
 

Ett värdefullt liv

Idag ser Annika tillbaka på sitt liv och värdesätter att hon sett både det goda och det onda i människan. 
– Jag har sett Guds påverkan i mitt och andra människors liv på ett konkret sätt, och jag har levt ett annorlunda liv, men jag har levt ett värdefullt och rikt liv.
Hon berättar att hon insåg inte bara att det fanns en Gud, men att han varit där hela tiden.
– Jag borde varit död många gånger om, men det är jag inte. Min resa och min uppgift är inte färdig än. Vägen tillbaka till frihet händer inte bara, det är ingen slump.
 Det glittrar till i ögonen.
– Jag fick mitt orangea kuvert för andra gången det här året, det står att jag ska få ett par tusen kronor i pension innan skatt.
På vägen ut berättar Annika om den gröna väggen som påminner henne om skogen, och visar stolt upp krokusarna som växer i rabatten. Hon har fått sitt ”Svenssonliv”. I hallen ligger två prydnadskuddar med citat om just det livet.
”Jag tänker aldrig på framtiden, den kommer tids nog” och ”Det här är första dagen på resten av ditt liv”. Två av Winston Churchills citat som förstärker budskapet om hennes inställning till livet.
– Jag vet inte vad som kommer hända, men jag är övertygad om att den Gud som tagit mig igenom allt detta inte kommer att släppa taget nu. 
– Det gäller bara för mig att lyssna och ta emot vägledning. Det kommer att bli okej.

Michaela Agnarsson

--

Om Annika Östberg


Annika Maria Östberg (tidigare gift Deasy), föddes den 6 januari 1954 i Stockholm. Hon dömdes till livstid för dubbelmord  på en restaurangägare och en polis i USA 1981. 
Efter att ha avtjänat 28 år av sitt straff i Kalifornien, USA, överfördes hon den 8 april 2009 till Sverige och transporterades till kvinnofängelset Hinseberg.
Örebro tingsrätt meddelade den 16 november 2009 att Annika fått sitt straff tidsbestämt till 45 år och att hon därmed kunde bli villkorligt frigiven i maj 2011 (efter 2/3 av strafftiden). Hon förbereddes fortsatt för ett liv i frihet på Basta Arbetskooperativ i Nykvarn där hon planerade att bo kvar även som frisläppt. 
Annika släpptes sedan, helt enligt riktlinjerna, fri den 2 maj 2011. Efter fängelsetiden har hon varit bosatt Sverige. Hon har skrivit en bok, varit sommarpratare och föreläst om sin tid i amerikanskt fängelse. 
eBlick
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
feb 27, 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
eBlick
feb 27, 2020
Förra söndagen bad hundratals troende vid Västra muren för de som drabbats av coronaviruset. – Som judar tror vi att Gud har makten att komma med helande. Vi är inte läkare, men vi kan be, säger Rabbi Avi Berman.
eBlick
feb 27, 2020
Den omdebatterade utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu”, på Norrköpings stadsmuseum, har lockat stora skaror besökare. Förra lördagen slogs nytt besöksrekord. Utställningen, som belyser nazismens historia i Norrköping från 1930-talet och framåt, har utsatts för hot och påtryckningar från nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen och har även polisanmälts av Sverigedemokraterna.
eBlick
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019