Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jesus vände upp och ner på Mikas liv

EVA RUDERSTAM | 21 apr , 2016
Mika Leinos liv kretsade kring missbruk, kriminalitet, fängelser – och en total avsaknad av kärlek. Inte ens när han blev huggen med en sax och mot alla odds överlevde tio minuters hjärtstillestånd, ändrades livet. – Ingen hade någonsin nått fram till mitt hjärta, men så kom Jesus, som jag inte ens visste fanns, och bara vände upp och ner på allt, berättar Mika.
2016_v16---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Mika Leino växte upp i olika Göteborgsförorter, i ett hem där alkohol användes flitigt.
– Min barndom präglades av institutioner. Jag hamnade på olika anstalter och dömdes till fängelse första gången som 17-åring.
Livet har också kantats av missbruk. Först kom cigaretterna, sedan sniffade han lim och därefter kom droger som hasch och amfetamin in i hans liv.
18 år gammal flyttade Mika till Danmark och började livnära sig på kriminalitet.
– Bankrån blev vardag för mig. Det var inget speciellt, bara något man gjorde.
– Jag tänkte aldrig på konsekvenserna eller vad jag gjorde mot andra och mot mig själv. Det fanns faktiskt ingen som jag litade på. Jag lyssnade bara på mig själv. 

Vådasköt sin far

Brotten blev allt mer allvarliga och 1988 gick det så illa att Mika råkade vådaskjuta sin far – till döds.
– Det var en olyckshändelse. Jag var småfull och haschberusad, och så var jag oförsiktig med ett vapen som jag inte trodde var laddat, men som var det. 
Dödsfallet fick honom inte att stanna upp. Mika blev allt mer hänsynslös i sin jakt efter pengar och att tillfredsställa sig själv.
– Efter att farsan hade dött, så var det som om något dog i mig också. Jag blev totalt kärlekslös och likgiltig för allt och alla.

Död i tio minuter

Den 26 februari 2002 var det Mikas tur att råka illa ut. Då blev han överfallen och huggen med en sax.
– Jag fick 19 hugg i bland annat ryggen, nacken, hjärtat och magen. Det ledde till att jag fick hjärtstillestånd i omkring tio minuter – och dog.
– Det kändes som att vara i rymden utan stjärnor. Det var totalt ensamt. Men så upplevde jag att någon kom till mig i mörkret, och sade: ”Kärlek är det viktigaste i livet”. Sedan vaknade jag upp.
Mika överlevde, men när han vaknade var han förlamad från halsen och ner. Han hade också fått nedsatt syn på grund av den syrebrist som hjärnan utsattes för under hjärtstilleståndet.
– Men bit för bit började jag röra på mig och efter åtta månader gick jag. Läkarna fattade ingenting, för det skulle inte vara medicinskt möjligt. Men jag vet vem som grep in och helade mig. Det var Gud som talade till mig i mörkret, trots att jag inte kände honom då, och det var han som drog upp mig och gav mig ett nytt liv.

Second Chance

Men det skulle ta ytterligare tio år innan Mika på allvar släppte in Gud i sitt liv. Vägen dit gick via Pingstkyrkans Second handbutik Second Chance i Varberg.
– Jag kom dit som synskadad för att få aktivering. De visste om mitt förflutna och tog in mig på samtal där de berättade att de var kristna och att de hade morgonandakt. Jag svarade att de kan predika till döds om de vill, för det finns inget som biter på mig ändå.
Ändå blev Mika påverkad av det han hörde.
– Jag fick för första gången höra Guds ord. Jag hade aldrig läst Bibeln och visste ingenting om Jesus. Men morgonandakterna på Second Chance berörde mig. Många gånger mådde jag fysiskt illa, för Guds ord påverkade mig i min själ och mitt hjärta.

Som 10 000 doser knark

Mika började gå till Pingstkyrkan och valde att döpa sig.
– Jag visste inte så mycket om dopet. Jag kände bara att jag ville lämna allt det gamla bakom mig och börja om på ny kula.
En dag fick Mika förbön.
– En man lade sin hand på mitt huvud och bad om den helige Ande. Då började tårarna rinna, de bara forsade. Sedan började jag skaka som ett asplöv, både på utsidan och på insidan.
När han kom hem var han redo att själv börja be.
– Jag hade nog fortfarande en gnutta tvivel i mitt hjärta, men jag sade: ”Okej Jesus. Jag vill tro på dig. För du är sann.”
– När jag sade ordet sann, då var det som om en flod av härlighet bara rann över mig. Jag brukar jämföra det med 10 000 doser knark på en gång, fast ännu häftigare. Jag sträckte mina händer upp mot taket, och det var som om hundratals små nålar ömt stack mig på handflatorna. Och så knäppte jag mina händer och sa: ”Tack Jesus!”. Då kändes det som om ett stort hjärta pulserade i mina handflator.

Ett nytt bönesvar

Sedan dess lever Mika ett liv tillsammans med Jesus. Men till en början var han inte helt överlåten.
– När jag var på LP eller i kyrkan kändes allt bra, men så kom jag hem till min lägenhet och var totalt ensam. Då hände det att jag någon gång tog till alkoholen. Jag hade egentligen inget sug längre, det hade Jesus tagit bort, men vanans makt var stark.
Mika insåg att han inte kunde fortsätta kompromissa. Och en dag ropade han ut till Gud: ”Låt mig få träffa någon som kan älska mig som jag är och som älskar dig”. 
– Jag fick bönesvar, för under pingsthelgen för två år sedan träffade jag min blivande hustru Nina. Hon är det bästa som har hänt mig, förutom Jesus så klart. Han är det mest fantastiska i mitt liv.

Går bibelskola

Sedan Nina kom in i Mikas liv har det inte blivit en droppe alkohol. Och inga andra droger heller. Livet har blivit radikalt annorlunda.
– Idag studerar jag och Nina på Tommy Liljas distansbibelskola. Det är fantastisk undervisning och jag är så tacksam att jag får lära mig mer.
Mika är tacksam till både LP-verksamheten och Second Chance, som har fått betyda mycket för hans väg till ett nytt liv. 
– Men framför allt är jag tacksam till Gud. För det var han som gav mig en mening med livet. Idag vet jag att Gud är verklig. Han är så nära att jag andas in honom varje gång jag andas. Och ännu närmare ändå, för han finns i mitt hjärta.

Ett liv i kärlek

Från att ha levt ett helt kärlekslöst liv, upplever Mika idag kärlek både från sin hustru och från Gud.
– Jesus sade till oss att ”älska varandra, så som jag har älskat er”. Jag tror att mycket av det lidande och skit som finns i världen skulle försvinna om vi älskar varandra öppet, ärligt och innerligt. 
– Ingen hade någonsin nått fram till mitt hjärta, men så kom Jesus, som jag inte ens visste fanns, och bara vände upp och ner på allt. Idag är jag så tacksam att Jesus har frälst mig och för hans eviga kärlek som han vill ge till varenda människa på jorden.
Idag har Mika ett mål med sitt liv – att berätta för andra människor om Jesus.
– Tänk att det finns en som är full av nåd, hopp och liv. Och som finns för alla, oavsett vad man har gjort i sitt liv.

EVA RUDERSTAM
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.