Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Britta fick ett rikare liv efter 60

Börje Norlén | 05 feb , 2016
Större delen av sitt liv har Britta Wahlner varit en andlig sökare. Trots att hon hade ett bra liv på många sätt upplevde hon en tomhet på insidan. När hon som 60+ kom till S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm, började en resa hon inte ens kunnat drömma om.
2016_v5---LIVSBERÄTTELSE---STOR---EXTRA

Vi träffas i Clara kyrka, nära Stockholms Central, och som alltid sjuder den av liv, besökare, medhjälpare, bedjare och musikanter. 
För Britta Wahlner har detta Gudshus, där människor firat gudstjänst i många hundra år, blivit navet i tillvaron. 
Här har hon funnit vänner, meningsfulla uppgifter och en Gudsgemenskap som ger trygghet och innehåll i livet. Det uttrycksfulla ansiktet, omramat av det silvervita håret, lyser av glädje och tacksamhet över den vändning livet tagit på äldre dar. 
– Jag är så tacksam till Jesus för att han frälste mig, gav mig ett nytt liv och ledde mig till denna fantastiska kyrka. 
– Här har jag från första stund trivts så otroligt bra och alltid känt mig hemma. 
Pensionstillvaron brukar vara den fas i livet, när de flesta vill varva ner och njuta sitt otium, men för Britta har den i stället inneburit en helt ny tillvaro av aktivitet och engagemang. 
Hon har alltid trivts med att jobba med människor och nu har hon fått chans att göra det utifrån en djupare dimension som berör livets alla sidor. 

Aktiv i kyrkan

Tre dagar i veckan är hon aktiv i kyrkan, bland annat undervisar hon flyktingar från Etiopien och Eritrea i svenska, leder ett par dagbönegrupper, välkomnar besökare och besöker gamla och sjuka. 
– På något sätt verkar det som om allt jag gjort tidigare i livet varit en förberedelse för det som jag gör nu. 
– När jag ser tillbaka känner jag mig så förundrad över hur Gud lett allt i varje liten detalj. Det är så välsignat att de senaste åren av mitt liv har varit de allra bästa åren. 
Britta Wahlner växte upp i ett hem, där hennes pappa förklarade sig vara ateist och kommunist och inte hade något till övers för religionen. Lärofadern Karl Marx menade ju att religionen var ett opium för folket.
Det var först när Britta fick en kristen lärare i småskolan som hon första gången fick höra talas om Jesus. 
En dag när Britta var i nioårsåldern hade hon en märklig upplevelse.
– Det kändes som om jag hade Gud i hjärtat, men när jag berättade det för min mamma avfärdade hon det som fantasier. 
– Upplevelsen fanns ändå kvar inom mig och det hände att jag vände mig till Gud när jag behövde hjälp med något. Men sedan glömde jag bort honom igen och livet fortsatte som vanligt. 
Några år var Britta aktiv i Jehovas Vittnen och attraherades av att de gick ut till människor för att sprida sin tro. 
Men efter några år lämnade hon rörelsen, eftersom hon inte höll med om vissa av deras bibeltolkningar och då fortsatte hennes sökande efter en kyrka där hon kunde trivas. 

Kontakt med S:ta Clara 

Efter rekommendation av några väninnor fick hon snart kontakt med S:ta Clara kyrka och då hade hon hittat rätt. 
Första gången Britta besökte kyrkan var i början av 2002, och just den dagen var det konsert med Cyndee Peters. Britta gillade den härliga stämning och atmosfär hon upplevde i kyrkan.
– Det kändes som om jag kommit hem till slut och jag började gå till Clara regelbundet. 
– När jag senare samma år gick i pension, frågade jag diakonissan Inga Pagréus om det inte fanns något volontärjobb för mig i kyrkan, och visst fanns det det.
Snart var Britta engagerad i att hjälpa till i köket med att bre mackor och fixa fika och vissa dagar gick hon med till Sergels torg. 
Då som nu finns ett team från kyrkan där varje vardag, som delar ut fika, biblar och annan litteratur och knyter kontakter. 
Genom det arbetet har flera personer fått hjälp och stöd att bli kvitt drogmissbruk och andra problem och börjat ett nytt liv. 
Många av dem som nu är aktiva i kyrkan, kan berätta om hur deras liv förvandlats efter ett möte med Jesus. 
Hösten 2002 upplevde också Britta ett sådant förvandlande möte. Elise Lindkvist, en jämnårig kvinna, som fått så mycket välförtjänt uppmärksamhet för sina insatser bland prostituerade, bad för Britta.
– Då Elise la sina händer på mig och bad fick jag en stark andlig upplevelse. 
– Guds Ande kom över mig så mäktigt att jag knappt kunde stå på benen; jag trodde först inte att jag skulle kunna ta mig hem. Från den dagen räknar jag mig som en troende kristen. 
Alltsedan dess har Britta varit aktiv i kyrkans arbete, i olika uppgifter. 

Hittat hem

Britta visar med både ansiktsuttryck och kroppsspråk att orden om att hon hittat hem, inte på något sätt är överdrivna. 
Prästen Carl-Erik Sahlberg, som efter pensionen är bosatt i Tanzania, är en stor förebild för Britta. 
– Carl-Erik tog emot många flyktingar i sitt hem och det har också inspirerat mig att öppna mitt hem för människor i nöd. 
– Jag måste vara ärlig och säga att det inte alltid har varit okomplicerat, men det har också gett så oerhört mycket. 
– Att hjälpa flyktingar på olika sätt har passat mig bra, eftersom jag älskar att jobba med människor, och jag lär mig också mycket själv hela tiden. 
Brittas behov av att lära sig mer om tron har gjort att hon gått i kyrkans lärjungaskola många år och fått en god kunskap i vad Bibeln lär. 

Hjälp i Tanzania

Fem gånger har hon också fått möjlighet att besöka det hjälparbete Carl-Erik Sahlberg och hans fru Overa byggt upp bland utsatta barn i norra Tanzania, vid foten av Kilimanjaro. 
På ort och ställe har hon sett hur de pengar som hon varit med om att samla in i Sverige får vara till så stor hjälp. 
Det är så inspirerande att känna den glädje och tacksamhet som strömmar ut från Britta; det går inte att missta sig på att hon verkligen trivs med livet. 
– Tron betyder så otroligt mycket för mig, den tomhet jag tidigare hade inom mig har nu försvunnit. 
– Jag tror att alla människor innerst inne känner en tomhet som de försöker fylla med olika saker, men det är bara Jesus som helt kan fylla tomrummet på insidan, konstaterar Britta.

Börje Norlén

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.