Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lena hittade nåden – och såren läktes

Johan Eriksson | 25 jun , 2015
De grova sexuella övergrepp som Lena Morin Lindström drabbades av under fem år gav djupa sår i själen som inte läktes förrän hon drygt 20 år senare, med psykologens hjälp, fick tag på Guds nåd på riktigt.
2015_v26---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– Ja, visst är det fantastiskt vackert här, säger Lena Morin Lindström och blickar ut mot den vackra skärgårdsvyn.
Vi står utanför muren till Tyresö slott där försommargröna gräsmattor och ängar sträcker sig ner mot det kluckande vattenbrynet där ett gäng unga deltagare i ett seglarläger just tagit en paus i solskenet. Ute i viken tuffar en liten motorbåt sakta fram och hela scenen andas svensk sommar. 
Vi promenerar upp på den ringlande slottsstigen och in på borggården medan vi slår oss ned vid ett av kaféborden med varsin kaffekopp i handen. Medan hon sakta delar med sig av sin historia tänker jag för mig själv att det är svårt att föreställa sig att den här livsglada och till synes oförstörda personen med det långblonda håret och livfulla ögonen verkligen gått igenom det hon berättar. Men det är precis vad hon gjort.
– Och det hemska är att vi är många som har varit med om samma sak, säger hon.

Fem års övergrepp

Lena Morin Lindström växte upp i Falutrakten på 70-talet tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon. Pappan var av en kontrollerande sort som höll familjen i ett fast grepp. Till slut orkade inte mamman längre utan lämnade både man och barn och flydde. Tre år senare flyttade Lenas syskon hemifrån. Det blev startskottet för fem års sexuella övergrepp från sin pappa.
– Det började i mindre skala för att sedan eskalera, berättar Lena.
Allt medan övergreppen fortsatte blev Lena allt trasigare, nedbruten och spänd. Under hela högstadietiden levde hon ett dubbelliv där hon under dagarna i skolan var en duktig, populär och glad tjej medan fritiden präglades av övergrepp och kränkningar i hemmet. Det som höll henne uppe under den här tiden var drömmen om att en gång få återförenas med sin mamma.

Körd i säkerhet

Hon hade också en barnatro med sig sedan uppväxten – den tog hon fasta på och deltog flitigt i ungdomsverksamheten i en frikyrka. Efter högstadiet bestämde hennes pappa att hon inte skulle få fortsätta på gymnasiet, istället såg han till att hon började praktisera på en frisersalong. 
Två år senare nåddes en äldre bekant till Lena, som bodde på en helt annan ort, av ryktet om vad som försiggick. Det blev vändningen. En eftermiddag blev Lena i hemlighet hämtad i bil utanför frisersalongen och körd i säkerhet. Det blev slutpunkten för fem års helvete.
– Det var som ett mirakel att komma därifrån och snart återförenades jag med min mamma, berättar Lena.

Med Gud i rättssalen

Det var också mamman som gjorde polisanmälan mot sin före detta man när hon fick reda på vad dottern tvingats gå igenom. Efter ett års jobbig väntan blev det rättegång bakom lyckta dörrar.
– Jag var livrädd och mådde så dåligt. Min advokat hade också berättat att det inte var självklart att jag skulle bli trodd, säger hon.
Själv kände sig Lena inte i skick att vare sig samla tankarna eller att berätta om vad hon gått igenom – det hon lutade sig emot inför rättegången var en förvissning om att Gud skulle vara med henne. När det var dags för Lena att på skakiga ben redogöra för sin version av de tre åren hände också något.
– Plötsligt hör jag mig själv, sakligt och med stadig röst, berätta vad jag varit med om. Efteråt sa min advokat också att ”din Gud var nog med dig”.
Rätten trodde på Lena och pappan dömdes till tre års fängelse. Åren som följde gick Lena bibelskola, gifte sig och gick upp helt och fullt i församlingsarbete.

Äktenskapet knakade

– Jag försökte göra allt perfekt och ha kontroll på allt. Allt blev prestation och det gällde även mitt kristna liv. Jag predikade Guds nåd men levde själv inte i den, jag skulle ju klara allt själv, berättar hon.
Lenas man drabbades av cancer och gick tragiskt bort bara 28 år gammal. Några år senare gifte hon om sig och flyttade till Göteborg. Under fem år var Lena och hennes man missionärer i Österrike innan de flyttade till USA för två års församlingstjänst. 2007 flyttade de tillbaka till Sverige där de startade en ny församling. Då hade de fått sitt tredje barn. 
Men allt var inte bra – långt därifrån. Lena upplevde aldrig att det fanns beredskap för de problem hon bar på i de församlingssammanhang hon rörde sig i. Äktenskapet knakade i fogarna och Lena blev allt tröttare. 
– Jag körde ju bara på och nu kändes det som att jag hade fått nog, jag var spänd i hela kroppen och bar på en ständig irritation inom mig, berättar hon.
Allt slutade med att hon och maken gick skilda vägar samtidigt som hon själv fick diagnosen utmattningsdepression och hjärnstress. Men besöken hos psykologen blev vändpunkten för Lena.

”Vårt mirakel”

– Psykologen var gudasänd, han öppnade locket till mitt inre och hjälpte mig att börja knyta upp de jobbiga knutarna jag bar på och för varje samtal mådde jag lite bättre, berättar hon och fortsätter:
– Jag började älska mig själv och plötsligt var det inte längre någon prestation att älska andra och det var en befrielse att få uppleva det.
Under de följande åren fick Lena en ny gudsbild som inte handlade om prestation utan om nåd. Snart började Lena och hennes man att umgås igen och för 1,5 år sedan började de om med sitt äktenskap.
– Det blev en relation på en helt annan nivå där vi tillät varandra att vara de vi är. Vi har det nu bättre än någonsin tidigare. Det här är vårt mirakel – och jag har lärt mig att mirakel ibland kan ta tid, säger hon med ett leende.

Sök hjälp och polisanmäl

Hennes eget råd till andra i hennes situation är att berätta om sin tunga hemlighet och att söka hjälp – och att polisanmäla övergreppen.
– Det är viktigt att dra förövaren inför rätta – först och främst för att det som skett är så fruktansvärt fel och för att ge den som drabbas en form av upprättelse. Genom anmälan får också förövaren en chans att vända om.

Vad hände med din egen pappa då?
– Jag försökte att umgås med honom en tid efteråt men eftersom han inte fullt ut tog ansvar för vad han hade gjort valde jag till slut att bryta kontakten med honom. Men jag har förlåtit honom och jag hatar honom inte – däremot hade jag önskat att han hade tagit emot hjälp och vård, säger Lena.

Johan Eriksson
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.