Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Clarence är fängelsepastor i Los Angeles

Louise Olofsson | 23 apr , 2015
Clarence Olsson predikar och delar ut tusentals biblar varje månad i olika fängelser i centrala Los Angeles. – Det är frukten av fångarna som blivit frälsta som gör allting värt. Att få se förvandlingar som bara Jesus kan göra!
2015_v17---LIVSBERÄTTELSE---STOR
 
Clarence Olsson åker varje vecka ut till fängelserna Men's Central Jail och Twin Towers Correctional Facility som båda ligger i centrala Los Angeles. Där bor det totalt 8 000 fångar.
Fängelser i USA är väldigt tuffa. De har inga fönster, så fångarna ser inget dagsljus.
– Om de sköter sig får de gå upp på taket en timme i månaden. Det blir tolv timmar dagsljus om året.
Varje vecka är det ett team som åker ut och har gudstjänster i fängelset med lovsång, bön och predikan. De besöker även isoleringscellerna, de står utanför varje cell och läser Bibeln för de intagna.
– Fångarna har ett väldigt litet utrymme, det är bara en säng och ett handfat och toa med begränsad fri yta, berättar Clarence.

Frälsta i fängelset

Kyrkan ordnar även bibelskola för de fångar som vill jobba inom kyrkan i framtiden. De får undervisning två timmar om dagen under fem dagar i veckan.
Väldigt många blir frälsta och tar emot Jesus under deras möten.
– Jag frågade en kille som blev frälst i fängelset och som kom till Dream Center efteråt, ifall de som tar emot Jesus i fängelset verkligen tar beslutet på allvar. Då svarade han att det är på ett väldigt allvar, för när de räcker upp handen så ser de andra fångarna det också. Det gör att de måste mena allvar med beslutet. Tar de emot Jesus så är det på riktigt.
– Det gjorde mig väldigt glad och man ser ju att arbetet inte är förgäves. Varje månad delar vi ut tusentals biblar och kristna böcker.
 

Hämtar upp fångar

Kyrkan Angelus Temple är sammankopplad med Dream Center, som gör väldigt många insatser för staden. På Dream Center erbjuder man även ett rehabiliteringsprogram för människor med brustna liv. Nittio procent av de som går programmet har en väldigt tuff bakgrund där droger och fängelsestraff är vanligt.
De senaste åren har man börjat berätta om programmet vid besök på fängelset.
– Varje gång vi har ett möte så berättar jag om programmet och jag får ofta dela ut ansökningsblanketter. Förra veckan fick vi in sju blanketter från folk som vill gå programmet.
I Kalifornien är det väldigt vanligt att man faller tillbaka i brott efter sitt fängelsestraff, många är tillbaka i kriminalitet bara tre-fyra dagar efter att de släppts.
– Vi erbjuder oss att hämta dem på fängelset och vi har till och med haft poliser som kört dem till Dream Center. De flesta vill ha en förändring, men de hamnar på gatan och tillbaka i samma gäng. Genom att de kommer direkt till programmet så undviker vi det, berättar Clarence.
Det senaste året har runt 50-60 stycken personer från fängelset ansökt till rehabiliteringsprogrammet.
 

Förvandlade liv

– Det är frukten som gör att jag fortsätter göra det jag gör. Det är så många som fått möta Jesus och fått sina liv förvandlade, konstaterar Clarence.
Det finns många exempel på vittnesbörd från fängelset och varje enskild person är ett mirakel i sig. En kille fick hela sitt liv förvandlat. Han växte upp med en ensamstående mamma. Hans mamma talade illa om hans pappa, men brydde sig ändå inte om sonen. Sonen började med droger när han var 13 år och han sålde även droger. Detta ledde till ett beroende som varade tills han var 35 år. 
Familjen ville inte ha något med honom att göra och han åkte in och ut från fängelset. I fängelset blev han frälst under en av gudstjänsterna och han sökte till rehabiliteringsprogrammet på Dream Center. I dag har hela hans liv vänt. Han har återfått kontakten med sin familj och älskar Jesus.
– Han är så lycklig i Jesus och nu vill han utbilda sig till pastor. Han går sitt andra år på programmet och är en helt annan människa. Det är denna frukt som gör allting värt! Att få se förvandlingar som bara Jesus kan göra.
Clarence beskriver att varje människa är ett mirakel och en seger för Guds rike.
– Jag tror verkligen att vi kommer få se en väckelse i fängelset! Från detta fängelse förflyttas fångarna ofta. De är där tills de får sin dom och sedan åker de till ett annat fängelse i USA, där de avtjänar sitt straff. Men det är fantastiskt när de får möta Jesus, för då tar de det med sig tron till nästa ställe.
 

”Prövningar stärker tron”

Clarence växte upp i Stockholm och gick till Filadelfiakyrkan. När han var 15 år tog han emot Jesus och fick en personlig relation.
– När jag var i tjugoårsåldern svalnade tron lite. Jag har alltid haft tron, men det var mycket som hamnade i vägen. Jag skaffade familj, hus och bil vilket ledde till att jag inte tjänade Gud på det sätt jag egentligen ville.
År 1981 flyttade Clarence med sin fru och två barn till USA, eftersom Clarence alltid haft landet i sina drömmar. Planen var att stanna i sex månader, men nu har de varit där i snart 35 år. När de flyttade till USA blev behovet av Gud större, vilket ledde till att hela familjen kom närmare Gud och tron växte.
– I USA blev vi beroende av Gud på ett helt annat sätt, vi behövde honom för att klara varje dag. Utan honom hade vi inte kunnat stanna kvar här, säger Clarence och fortsätter:
– Jag är väldigt tacksam för den prövotiden, för det är när vår tro blir prövad som den växer. Jag fick verkligen se att Gud tar hand om oss.
Clarence har gått till kyrkan Angelus Temple i runt 17 år, där hans dotter Caroline och hennes man Matthew Barnett är pastorer. Clarence och hans fru har varit anställda i 14 år.
– Det är otroligt vad tiden går fort. Varje dag är en gåva från Gud, säger han.

Louise Olofsson
 
eBlick
martina_webb
aug 13, 2020
År 2015 stängdes FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha larmat om sexuella övergrepp mot barn av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. När den svenska policyrådgivaren Martina Broström år 2018 anmälde en hög FN-chef för sexuella trakasserier förlorade hon jobbet – vilket hon nu överklagar.
eBlick
aug 13, 2020
Norrköpings tingsrätt meddelade i förra veckan dom i målet mot mamman till den treåriga flickan som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Tingsrätten dömde mamman för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
eBlick
aug 13, 2020
I dagarna kom Dan Johanssons nya bok från tryckeriet. Titeln är "Framtiden förutsagd - Profetisk kronologi." – Jag presenterar händelserna utifrån den ordningen de kommer att gå i uppfyllelse, berättar Dan för Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.