Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rysk ambassadör hotar Danmark med kärnvapen

Ruben Agnarsson | 26 mar , 2015
Om Danmark ansluter sig till Natos missilförsvar blir danska örlogsfartyg mål för ryska atommissiler, skrev Rysslands ambassadör i Danmark, Michail Vanin, i Jyllands-Posten i helgen. – Putins hot mot Danmark är inte unikt, menar försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP).
2015_v13---NYHET-2---liten

Varken Socialdemokraternas utrikestalesperson Morten Bødskov eller Søren Espersen i Dansk Folkeparti tror att den ryske ambassadören menar allvar med sitt hot om att danska örlogsfartyg kan bli mål för ryska atommissiler.
– Det här kan helt enkelt inte vara Kremls påhitt. Så dumma är de inte, sade Søren Espersen till tidningen Politiken.
Men Allan Widman, ordförande i den svenska riksdagens försvarsutskott, är inte lika säker på att Kreml inte är inblandat.
– Det ryska kärnvapenhotet mot Danmark är inte unikt. Antydningar om att enskilda länder har anledning att frukta ryska kärnvapen har kommit med viss regelbundenhet, särskilt under det senaste året, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman, som så sent som den 22 januari i år debatterade med utrikesminister Margot Wallström (S) om svensk motståndskraft mot Rysslands kärnvapenhot.
– Jag tror att Putin endera dagen kommer att skicka signaler med nukleär innebörd, både till Sverige och till Finland, sade Allan Widman till Inblick inför interpellationsdebatten.

Ryska ledningen har inte invänt

Diskussionerna om den ryske ambassadören bara hade en dålig dag på jobbet när han i helgen hotade Danmark med kärnvapen, eller om han var ett språkrör för Kreml, kommenterar Allan Widman så här.
– Den ryske ambassadören måste antas föra Kremls talan, tills motsatsen bevisats. Mig veterligen har den ryska ledningen hittills inte invänt mot hans uttalanden, uppger Allan Widman för Inblick, och hänvisar till den försvars- och säkerhetspolitiske forskaren Wilhelm Agrell, som talar om ett nytt, kallt krig. 
– Situationen är oroande, men det finns stora skillnader mellan den situation som råder nu och den under det kalla kriget. Ryssland leds i stort sett av en enda man, säger Allan Widman, men tillägger samtidigt:
– Beroendet mellan öst och väst har ökat, vilket innebär att försämrade relationer får snabbare och mer långtgående effekter. 
– Jag är mycket orolig för utvecklingen de närmsta åren, sammanfattar han situationen.

Med tanke på att den ryska kärnvapendoktrinen ändrades i julhelgen, vilken risk finns det för att Putin sätter dessa kärnvapenhot i verket?
– I en väpnad konflikt mellan Ryssland och väst kan det tyvärr inte uteslutas att Putin använder kärnvapen. Det är en etablerad del av rysk, militär doktrin och det finns en utvecklad kärnvapenretorik från Moskvas sida.

När övergår de militärövningar som avlöser varandra i vårt närområde till att bli regelrätta krigsförberedelser?
– All militär övning utgör förberedelser för ett möjligt krig.

Ny militärdoktrin

Det var på annandag jul som Rysslands president och överbefälhavare Vladimir Putin meddelade att Ryssland har antagit en ny militärdoktrin för landet.
Enligt det nya dokumentet förbehåller sig Ryssland rätten att tillgripa kärnvapen som svar på angrepp på sig själv eller dess allierade. Vidare kan Ryssland använda sig av sådana vapen om hela landets existens är hotad.
Beslutet togs som en respons på beslutet i Ukrainas parlament som dagen före julafton röstade för att överge landets alliansfrihet och istället börja arbeta mot ett Nato-medlemskap.
En nyhet i den nya militärdoktrinen är att utvidgningen av militäralliansen Nato, samt Natos utökade militära kapacitet, utmålas som det största yttre hotet mot Ryssland. 

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

--

Margot Wallström lovar Putin:

Inga Jas-plan ska landa i EstlandSveriges utrikesminister Margot Wallström och den finska utrikesministern Erkki Toumioja har lovat Vladimir Putin att svenska och finska militärflygplan inte ska landa i Estland under en militärövning som länderna ska göra med USA om några veckor.

Löftet till Putin uttrycktes när utrikesminister Margot Wallströms kabinettsekreterare Annika Söder och Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, träffades den 11 februari i år. Det var den ryske ambassadören som tog upp flygövningen över Östersjön.
Enligt en UD-promemoria som Expressen avslöjat, fick ryssarna under mötet ett löfte av kabinettsekreteraren Annika Söder om att svenska Jas-plan inte skulle landa i Estland under den aktuella försvarsövningen.
”Att dessa militärt alliansfria stater samövar med USA kunde inte lämna Ryssland likgiltigt”, hade ambassadör Tatarintsev betonat under mötet, enligt Annika Söders promemoria.
Kabinettsekreterare Söder, som enligt promemorian planerar ett Moskvabesök inom kort, lovade – på det svenska försvarets vägnar – på stående fot att ”inga svenska plan skulle landa på estniskt territorium, och detsamma gällde Finland”.
Söder beskrev hur den svenska och den finska utrikesministern hade kommit överens om detta. ”Tatarintsev föreföll nöjd med svaret”, avslutades promemorian.
I fredags förra veckan debatterade utrikesminister Margot Wallström och Allan Widman uppgifterna om att Sverige lovat Ryssland att några svenska Jas-plan inte ska landa i Estland.
”Regeringskansliet har inte påverkat utformningen av den aktuella övningen”, försäkrade Margot Wallström, som beskrev Expressens artikel som felaktig. 
Hon förnekade dock inte själva innehållet i promemorian, men betonade att Ryssland inte tillåts ”påverka vår övningsverksamhet eller vår säkerhetspolitiska hållning”.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Säpo ber allmänheten om hjälp att jaga spioner

”Ryssland största hotet”


Rysslands spionage i och mot Sverige är mycket omfattande och har dessutom ökat i anslutning till krisen i Ukraina, konstaterar Säpo i sin årsbok, som kom ut förra veckan.

Det största underrättelsehotet mot Sverige utgörs av Ryssland, skriver Säpo i sin årsbok.
”På olaglig väg – och i skydd av diplomatiska skenbefattningar – samlar ryska underrättelseofficerare in information om det svenska försvaret, politik, ekonomi, teknik, vetenskap och politiska flyktingar”, konstaterar den svenska underrättelsetjänsten, och beskriver hur ryska spioner särskilt intresserar sig för militärer och poliser i utlandstjänst. 
Säpo skriver också att olagliga underrättelseoperationer mot mål i Sverige ofta genomförs av underrättelseofficerare som gömmer sig bakom en diplomatisk fasad. 
”Säkerhetspolisens kontraspionageverksamhet är ett viktigt instrument för att möta detta hot. Ett annat är en vaksam allmänhet”, konstaterar Säpo och instruerar allmänheten vad som ska göras om man tror att man blivit utsatt för ett värvningsförsök:
”Säkerhetspolisen rekommenderar att du ska anteckna vem som har kontaktat dig och vilken anledning till kontakten som personen uppgav. Notera också när och hur den första kontakten togs. Kontakta sedan Säkerhetspolisen.”

Ruben Agnarsson

 
eBlick
israel_webb
jul 16, 2020
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov kommenterar den svenska regeringens nyligen antagna strategi för utvecklingssamarbetet med den palestinska myndigheten.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.