
Debattens vågor har gått vilda sedan utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” invigdes på Norrköpings stadsmuseum den 26 januari, dagen innan Förintelsens minnesdag. Utställningen har utsatts för hot, bland annat i form av en resväska som i samband med invigningen placerades strax utanför museets entrédörrar. Väskan visade sig innehålla tvålar och en gul davidsstjärna samt texten ”Jude” skrivet utanpå. Det handlar med andra ord om samma typ av stjärna som judar tvingades bära i Nazityskland. Hoten och påtryckningarna har duggat tätt sedan dess.
– Vi får besök av Nordiska motståndsrörelsen på olika sätt i form av klistermärken på dörren som möter oss på morgonen samt att de besöker utställningen och även haft en manifestation här utanför, berättar Ellika Kyndel, museipedagog på Norrköpings stadsmuseum, för Inblick.
Har det varit hotfulla manifestationer?
– Det är klart att de har ett hotfullt budskap och är starkt antidemokratiska. Jag har även haft besök av Jimmy Thunlind, gruppledaren för NMR:s ”Näste 8”, som Norrköping tillhör. Han dök upp på en visning av vår utställning som jag hade, säger Ellika Kyndel.
Hoten från antidemokratiska grupper har resulterat i att museet tvingas ha en säkerhetsvakt på plats i samband med offentliga visningar och programpunkter. Men inget ont som inte har något gott med sig. Besökarna har strömmat till utställningen i stora skaror. När Inblick besöker utställningen, strax efter öppningsdags en torsdag, är det redan ett femtiotal besökare på plats som nyfiket tar del av utställningen, tittar på bilderna, läser texterna och samtalar lågmält med varandra om sina intryck.
Fortsatt turbulens
Förra lördagen slogs ett nytt besöksrekord då 1 012 personer besökte utställningen. Detta ska jämföras med en vanlig dag då det kommer ett par hundra besökare, enligt museiledningen.
Turbulensen kring utställningen har dock fortsatt. Sverigedemokraterna i Norrköping reagerade på att utställningen även innehåller en artikel med en bild på SD:s lokala styrelse. Artikeln fanns med på en vägg med olika löpsedlar och artiklar som speglar en samtida nazism. Darko Mamkovic, ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping, ansåg att bilden i det här sammanhanget smutskastade SD och polisanmälde därför utställningen, varvid artikeln ifråga tillfälligt togs ner. Men anmälan lades ner och artikeln sattes därför upp igen.
Utställningens historiska del bygger på historieforskaren och journalisten Johan Perwes bok ”Mörkläggning. Nazismen och motståndet i Norrköping 1933–1945”. Det är en till största delen traditionellt och rakt berättad museiutställning, med fotografier, väggtexter, filmer och kollage av löpsedlar, artiklar och propagandamaterial.
Många besökare kan måhända reagera på att historiska personer som numera är döda och därför inte kan försvara sig pekas ut som ledande nazister i Norrköping. I en utställningsfolder förklarar museet hur detta kan komma sig.
”Vi har valt att namnge ett antal Norrköpingsbor som hade en pronazistisk agenda under 1930-talet och andra världskriget. Samtliga fall är baserade på källmässigt kontrollerbara fakta. Syftet är inte att svartmåla och stigmatisera, utan att berätta om nazismens framväxt och påverkan i lokalsamhället. Samtliga personer var under sin tid välkända framträdande Norrköpingsbor, betydelsefulla lokala makthavare, som i olika sammanhang offentligt gav uttryck för pronazistiska åsikter och/eller agerade i nazismens namn.
Att de numera är döda och inte längre har möjlighet att bemöta eventuella anklagelser friskriver inte dem från tidigare gärningar. De var lokala makthavare och offentliga opinionsbildare och vi måste även kunna berätta om deras mindre smickrande, hemlighållna sidor”, heter det i foldern.
Inte utpräglat nazistisk stad
– Jag har skrivit delen i utställningen som handlar om tiden efter andra världskriget och fram tills idag. Det är den delen som är i hetluften just nu, säger Ellika Kyndel.
Enligt Ellika har Norrköping aldrig varit en utpräglat nazistisk stad. Norrköping representerar snarare ett riksgenomsnitt när det gäller nazistisk närvaro och nazistiska aktiviteter.
– Det finns städer som haft och fortfarande har långt större problem än vad Norrköping haft. Malmö och Göteborg är två sådana exempel. Men det fanns aktiva nazister här. Norrköping var en utpräglad arbetarstad. Nationalsocialistiska arbetarpartiet, NSAP, blev det största nazistpartiet i Sverige och lockade till sig många arbetare, men hade även medlemmar från övriga samhällsklasser också, säger Ellika Kyndel.
Utställningen ”Medlöperi och Motstånd – Nazismen i Norrköping då och nu” pågår fram till 31 januari 2021 på Norrköpings stadsmuseum.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se