
De har ett mål i åtanke: att föra försoning och ansluta de två världar som ofta verkar så långt ifrån varandra. Visionen för konferensen är att bygga en kraftfull och solid bro av försoning som förbinder de två folkgrupper som världen anser vara svurna fiender i en olöslig konflikt.
Konferensen hålls i Istanbul. Där möts kristna från hela Mellanöstern och Nordafrika. Många av dem var tidigare muslimer, som nu tvingas leva sina liv under jord, eftersom de skulle dödas för sin tro om de visade den offentligt. De är nu passionerade och hängivna pastorer och anhängare av Jesus, de tvingas kämpa svåra strider och står inför enorma umbäranden, motstånd och förföljelser dagligen.
Under konferensen möts de över alla mänskliga gränser, hoppet och tron stärks hos de kristna i Mellanöstern. när de ser att ingen är ensam i sin kamp. Judar och araber möts som bröder och systrar och delar varandras tro.
HANS MARKLUND
Netanyahu:
– Turkisk ledare kallar mig Hitler men vår handel går upp
Vid ett tal under ett Likudmöte i Ra`anana på onsdagen, skämtade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och sade, att han måste vara den enda israel som inte reser till Turkiet. "När han [Turkiets president Recep Erdoğan] brukade kalla mig Hitler var tredje timme, nu är det var sjätte timme men tack gode Gud handeln mellan Israel och Turkiet går upp!"
HANS MARKLUND
Terrorattack mot israeliska soldater i Jerusalem
Tolv israeliska soldater skadades i vad israeliska säkerhetsstyrkor har beskrivit som en misstänkt terrorattack i centrala Jerusalem strax före 02:00 natten mellan onsdag och torsdag. En grupp israeliska soldater från Golan var på en populär nöjesplats på David Remez Street, under en kulturminnestur inför en manifestation vid Västra muren då de skulle ”svära” trohetseden som soldater i den israeliska armén. De hade gått på trottoaren när fordonet kom bakifrån och körde på dem i hög hastighet. Föraren flydde platsen för attentatet.
En av soldaterna, 20 år gammal, fördes i kritiskt tillstånd till Shaare Zedek Medical Center. De andra skadades lätt och togs till sjukhus.
Polisen lät en stor polisstyrka genomföra en människojakt nära Beit Jala där bilen hittades.
Sjukhuset sade i ett uttalande att en av de skadade var i ett kritiskt tillstånd, och efter att ha opererats är tillståndet stabilt men man kan inte säga att hans liv inte är i fara. De övriga soldaterna förväntas bli utskrivna från sjukhuset senare i dag
Som svar på attacken skickade premiärminister Benjamin Netanyahu en hälsning om återhämtning till de sårade soldaterna. Han sade vidare, "Det är bara en tidsfråga - och inte mycket tid - tills vi får tag på gärningsmannen", "Terrorn kommer inte att besegra oss, vi kommer att vinna."
HANS MARKLUND
Israel tar itu med coronaviruset
Israel förbereder sig för att kunna möta ett utbrott av coronaviruset. Knesset röstade förra tisdagen för bildandet av ett tillfälligt utskott för att ta itu med coronaviruset om patienter som bär viruset hittas i landet.
Utskottet skall övervaka alla frågor som rör spridning och behandling av viruset.
HANS MARKLUND
I Ramla råder samexistens mellan araber och judar
Israel är ett såpass litet land med en rik historia, att det kan tyckas som att det inte finns något kvar att upptäcka när man besökt landet ett antal gånger. Då kan man komma till en stad som Ramla och lära sig att det finns så mycket mer att upptäcka: både historiskt, kulturellt, bibliskt och socialt. Det var en av de första städerna där vi planterade en församling för många år sedan efter att ha sett att det inte fanns några messianska församlingar där och ett djupt andligt behov.
Staden Ramla ligger mellan Jerusalem och Tel Aviv och är rik på historia kulturellt, bibliskt och socialt. Staden byggdes vid korsningen av två stora vägar: via Maris, längs kusten, och vägen som förband hamnen i Jaffa med Jerusalem. Enligt historiska källor grundades Ramla i början av 800-talet och har varit ständigt bebodd sedan dess. Den blev ett viktigt centrum för muslimer i århundraden, ännu mer än Jerusalem. Under vår tid har en unik social miljö skapats i staden, där både israeler och araber, judar, kristna och muslimer samexisterar och bor sida vid sida i en stad som bara är cirka 3 kilometer lång.
En av orsakerna till samexistensen är den församling som växer fram i Ramala, som har bidragit till att judar och araber har förts närmare varandra. Församlingen har bland annat vuxit i sina humanitära insatser och genomför nu ett projekt för att hjälpa familjer i nöd. Samtidigt står församlingen i stora utmaningar i sin vision att göra en skillnad i hjärtat av Israel,, i en stad som inte är främmande för samexistensen mellan araber och judar.
HANS MARKLUND