Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sommarnummer av Inblick i Trons Värld!


Sommaren för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning? Påsknumret innehåller ​​åtta ​goa livsberättelser, samt ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud.

Inblick i Trons Värld ​är gott hjälpmedel till att nå utanför kyrkväggarna med evangeliet. ​Tidningen ​ges ut fyra gånger per år och är specialdesignat för evangelisation med några av de bästa vittnesbörden från Nyhetstidningen Inblick. Det är en skatt med härliga berättelser om hur Jesus berör människor med sin kärlek och sen frälser, helar och upprättar. Beställ era tidningar redan idag. 

Gå vidare till beställning


Provläs Inblick i Trons Värld


Här kan du provbläddra i det senaste numret och i övriga tillgängliga utgåvor av Inblick i Trons Värld. Vissa nummer är utformade för specifika målgrupper, men alla pekar tydligt på Jesus.  Det finns tidsangivelse på framsidan, men innehållet är tidslöst och evangeliet om Jesus är alltid lika aktuellt.

Klicka på bilden av tidningen så kan du provläsa innehållet. ​Återvänd sedan till denna sida för att kunna gå vidare till beställningsformuläret!
 

ITV_sommar_2020_framsida hemsida

Sommarnummer 2020


Sommaren för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning?

Sommarnumret innehåller ​​åtta ​goa livsberättelser, samt en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud.

16 sidor, vikt 60 gram


                  

ITV nr 3_2014 - FRAMSIDA - Webb

Från Islam till Jesus

Vittnesbörd från muslimer som funnit Jesus. Åtta olika vittnesbörd och en artikel som bra beskriver skillnaden mellan islam och den kristna tron.
16 sidor, vikt 60 gram


ITV_vår_2020_framsida_hemsida

​Påsk 20​20

Säsongen omkring påsk för med sig många tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning?

Påsknumret innehåller ​​sex ​goa livsberättelser, samt en undervisning om varför vi firar påsk och ​en steg-för-steg-artikel om hur du kan få en relation med Gud

16 sidor, vikt 60 gram

      
ITV sommar 2019_framsida_hemsida

Sommar 2019

Tidningen är fylld med fräscha vittnesbörd från vanliga människor som berättar om hur Gud har förvandlat deras liv. Linda som var arg på Gud och Kjell som hittade en inre styrka är bara två exempel.

16 sidor, vikt 60 gram


16 jul, 2020

– Än idag syns skillnader mellan öst och väst

Robin Olsson | 14 nov , 2019
I helgen som gick var det 30 år sedan Berlinmurens fall. Gerald Schülke, 67 år, bor i Hamburg och minns kvällen när muren föll. – Jag gick in till min granne för att se det hela på TV. Jag ville inte bara lyssna på radio utan se det med egna ögon, berättar Gerald för Inblick.
An_idag_syns_skillnader_mellan_ost_och_vast
En kamrat till Gerald tog första bästa flyg från Hamburg till Berlin för att med egna ögon se när muren föll. 
– För oss som var i Västtyskland var det inte lika stor livsförändring som det var för dem i DDR. 
– Över en natt blev DDR åter en del av ett enat Tyskland och medlemmar i både Nato och EU. 

Från DDR till BRD 

Gerald Schülke föddes efter Andra världskriget i staden Leipzig i dåvarande DDR, Deutsche Demokratische Republik. Andra världskrigets segrarmakter USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen delade upp Tyskland i fyra zoner, av de tre västmakternas delarna skapades Västtyskland, BRD (Bundesrepublik Deutschland) med Bonn som huvudstad emedan den sovjetiska zonen med deras del av Berlin skapade DDR.
– DDR var i stort sett styrt från Moskva och existerade från 1949 fram till Tysklands återförening den 9 november 1990, berättar han. 
Gerald och hans familj lämnade DDR vid påsktiden 1961, fyra månader före Berlinmuren började byggas. 
– Vi tog tåget från Leipzig till Berlin, väl framme i Berlin tog vi kollektivtransport från öst till väst, det var ganska enkelt före muren, och så vidare med flyg till Hannover.

Minns flykten

Flykten från det kommunistiska DDR minns han mycket väl. Geralds mamma var revisor och hans far elektriker och han bodde och jobbade redan i Västtyskland, i det industritäta Ruhr-området utefter floden Rehn. 
– Min mamma ville att vi barn skulle gå i en bättre skola, den socialistiska enhetsskolan i DDR var i mångt och mycket lik den svenska, där alla elever skulle lära sig samma saker, i samma takt oavsett förutsättningar och intressen, berättar Gerald som även bott i Sverige. 
När familjen hörde rykten om ett delat land kom tankarna på att fly. 
– Vi hade hört rykten om att Walter Ulbricht, ledaren i DDR, hade planer på en mur och därför lämnade vi i tid. 

Ulbricht och Honecker 

Det kommunistiska enhetspartiet, Socialistische Einheits Partei (SEP) styrde DDR från dess grundande fram till murens fall.
– SEP kom att neka befolkningen frihet att resa till väst, efter klara direktiv från Moskva. De ledande personerna var ordförandena Walter Ulbricht och Erich Honecker.
– Ulbricht var en enkel människa, en hantverkare styrd av Moskva och han var ansvarig för byggandet av Berlinmuren.
Enligt Gerald lovade Ulbricht och Honecker, som var en djuplodande ideologisk kommunist folket guld och gröna skogar, men kunde inte leverera. 
– DDR kunde inte konkurrera ekonomiskt och på så vis skapades ett missnöje som blev dess fall. 
– Ville familjen ha en bil fick de beställa en Trabant till sina barn när de började förskolan, då kanske de var levererade i tid till 18-årsdagen. 

Stora skillnader

Än i dag, 30 år efter murens fall och 29 år efter Tysklands återförening, hävdar Gerald Schülke att skillnaderna mellan öst och väst går att se med blotta ögat. 
– Industrierna är enklare, jordbruken mindre, husen annorlunda och mentaliteten annorlunda.
Han antyder att detta även ger utslag rent politiskt genom att fler och fler i det gamla öst röstar på det av många ansedda fascistiska AFD, Alternativ för Tyskland. 
– Folk i gamla Östtyskland har fått det bättre men är fortfarande präglade av att under 40 år levt i en kommunistisk diktatur. Idag röstar dock många av dessa på AFD och de får mellan 20-25 procent av rösterna i gamla öst. 
Landet har dock försonats på många sätt och blivit en stark aktör i Europapolitiken. 
– Konrad Adenauer var en bra Förbundskansler för Västtyskland och han skapade fred mellan Tyskland och Frankrike. Idag tänker man inte på det men då var fiendskapen stor, men han och Charles De Gaulle gjorde en stor insats för Europa.
– Adenauer gav också starkt stöd till staten Israel. Vi gjorde mycket ont mot judarna och vi har ett stort ansvar att hjälpa dem nu i både ord och handling.  

Stor uppmärksamhet

Gerald berättar att murens fall uppmärksammats på många sätt, främst i TV och tidningar där det skildras hur det enade Tyskland vuxit fram.
– Gorbatjov var i Östberlin när de firade 40-årsjubileum, några dagar före murens fall, då sa han till Honecker; “Den som inte reagerar i tid kommer för sent i livet”. 
– Honecker ville dock visa hur fint DDR var,  medan Gorbatjov var på väg att förändra Sovjetunionen. Honecker ville leva kvar i det gamla och han kom för evigt “för sent”, avslutar Gerald. 
Gerald har arbetat med IT hela sitt liv och bott i Sverige. 1999 arbetade han på kärnkraftverket Ringhals. 
R​OBIN OLSSON