Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Med lögnen som vapen

Ruben Agnarsson | 28 jun, 2018

Det pågår ett propagandakrig om kemvapenattacken i Douma den 7 april. Statliga svenska medier medverkar mitt i detta krig då både Stina Blomgren på SVT och Johan-Mathias Sommarström på SR har rapporterat från landet – under beskydd från Assads soldater.

Både Stina Blomgren och Johan-Mathias Sommarström återger inte helt förvånande den officiella ryska/syriska versionen, som blånekar ​till regimens gasattacker.

New York Times – som själva inte fått undersöka platsen på grund av att ryska styrkor kontrollerar området – har nu noggrant gått igenom de ryska filmer som publicerats från Douma och kombinerat dem med andra rörliga bilder som syriska motståndsstyrkor hann ta innan de tvingades lämna området.

Tidningens kriminaltekniska analyser – som gjort tillsammans med forskare på London University – visar att bomben släpptes från en syrisk militärhelikopter och avslöjar även att klorin användes kvällen den 7 april, allt i enlighet med de många ögonvittnen som intervjuades samma dag.

Till detta kommer tidningens avslöjande om att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte denna kemiska bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport förra veckan.

 

Den ryska propagandan med anledning av gasattacken i Douma ska sättas i sitt rätta sammanhang. Ryssland förnekade först att landets elitförband höll på att ta över Krim – men erkände senare stolt, när övertagandet var fullbordat, allt i enlighet med Moskvas tradition av hemliga militära operationer, skriver militärhistorikern Lars Gyllenhaal i en ny artikel på militärt.nu.

”Men än idag har många svårt att förstå hur Putin kunde förneka detta så fräckt” skriver Lars Gyllenhaal men ger sedan en rad exempel på Moskvas tradition att förvränga sanningen:

– Koreakrigets drygt 25 000 ryska soldater blev offentligt drygt tre decennier senare.

– Ryska stridsflygplans nedskjutning av DC-3 och Catalina år 1952 erkändes först 1989.

– Det sovjetiska engagemanget i Vietnamkriget mellan 1965–1974 offentliggjordes först år 1989.

– Sovjetunionens krig i Afghanistan 1979−1989 framställdes som en fredsbevarande operation som byggde broar och planterade träd.

– Att den sovjetiska ubåten U-137 hade kärnvapnen ombord år 1981 avslöjades först år 2006.

– Spiondömde Stig Berglings flykt till Sovjetunionen år 1987 påstod Moskva att man inte haft något att göra med det, tills 1994 då Bergling självmant kom hem.

Det är mot denna bakgrund som ryska beskrivningar av gasattacken i Douma den 7 april i år ska bedömas.