Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Att fiska i fel vatten

Ruben Agnarsson | 19 jun, 2018

Efter en uppåtgående trend i opinionsmätningarna flera månader i rad, kom bakslaget för Kristdemokraterna (KD) nu i juni. Partiet noterade då sin lägsta siffra på 23 år: 2,4 procent. Andra opinionsmätningar bekräftar bilden, i Novus opinionsmätning för juni hade stödet exempelvis sjunkit från 3,5 till 2,9 procent.

Kollapsen i väljaropionionen kom efter en lång intervju med Ebba Busch Thor i gaytidningen QX där hon presenterades som ”första KD-partiledare i Pride-tåget” och kunde avslöja att hon tvekat att gå med i partiet på grund av dess ”negativa inställning till homoadoptioner”. Med en sådan redovisad inställning hade Ebba Busch Thor aldrig blivit partiledare.

Intervjun publicerades ungefär samtidigt som Ebba Busch Thor avbokade en Israel-intervju med Inblick, av ”tidsskäl”. Det blev en stor intervju med den mer orädde Lars Adaktusson istället.

I tidningen Dagens undersökning för några veckor sedan fick KD endast 10 procent av de kristna väljarna. Det ska jämföras med de omkring 70 procent som partiet tidigare haft i frikyrkorörelsen.

KD behöver en partiledare som inser att det inte är bland Pride-rörelsens aktivister som KD har sin främsta väljarbas. Inte heller i kretsen av vänsterorienterade journalister, det är att fiska i helt fel vatten. Adaktussons är ett tydligt exempel på att framgång nås genom att våga stå för partiets kärnvärden och inte vända kappan efter vinden.