Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Sveket mot barnsexslavarna

Ruben Agnarsson | 17 apr, 2018

Nu är det bekräftat. Frågan om de 1,2 miljoner barnsexslavarna och 2 miljoner kvinnorna i Indiens sexindustri togs inte upp av Stefan Löfvén när Indiens premiärminister Narendra Modi besökte Sverige i veckan.

– Inte den frågan specifikt, svarar Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin Inblick på frågan om barnsexhandeln kom upp.

Annorlunda var det för två år sedan. En skildring på Facebook av ett besök på en bordell som Jonatan Alfvén gjorde i början av 2016 skapade en exceptionell medieuppmärksamhet till förmån för de utsatta kvinnorna i Indiens sexindustri.

När statsminister Löfvén i samma veva besökte Indien lyfte han därför frågan med Indiens premiärminister Narendra Modi samtidigt som Margot Wallström intygade i riksdagen att frågan togs på största allvar.

Inför Modis besök har varken Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin eller Per-Anders Sunesson, som tillsattes som ambassadör mot människohandel efter Löfvéns besök i Indien år 2016, kunnat svara på om frågan om barnsexhandel skulle tas upp när Narendra Modi besökte Sverige.

Så blev nu alltså inte fallet och sveket mot omkring 1,2 miljoner barn och 2 miljoner kvinnor som sitter fast i prostitution i Indien är nu ett faktum.

Indiens sexslavar nonchalerades av Sveriges regering samtidigt som utrikesminister Margot Wallström, vice statsminister Isabella Lövin och handelsminister Ann Linde står värdar för en feministisk konferens om ”diskriminering av flickor och kvinnor” där 500 nyckelpersoner från civilsamhällesorganisationer, regeringar, näringsliv samt akademi deltar.

Indiens miljontals flickor och kvinnor i sexindustrin är inte mycket värda när Sveriges feministiska politik blir plakatpolitik.