Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Mot Sverige – ur tiden

Ruben Agnarsson | 26 apr, 2016
Två tredjedelar av det svenska folket tycker att det är ett dåligt förslag att införa republik med vald president. Bara 16 procent tycker det är ett bra förslag, enligt en ny undersökning.
När svenska journalister fick samma fråga år 2011 tyckte en majoritet, 53 procent, att det var ett bra förslag att Sverige blev republik. Bland riksdagsledamöter väger opinionen jämnt mellan republikaner och de som förespråkar monarki.
Våra riksdagsledamöter går alltså inte alls i takt med befolkningen när det gäller inställningen till Sveriges statsskick. I ännu högre grad gäller detta faktum Sveriges journalister, som utmärker sig i sin fientliga inställning till monarkin.
 
Det är en förklaring till att Mille Marcovic bok om kungen år 2010, som var ett generalangrepp på förtroendet för Sveriges statsskick och som iscensattes av en torped med anknytning till främmande makts underrättelsetjänst, kunde få ett så okritiskt genomslag i svenska medier. Frågan är vem som gynnas av en sådan operation. Inte är det Sverige i alla fall. Mot Sverige, ur tiden, verkar nästan vara mottot för en majoritet av Sveriges journalister.
Sveriges riksdag har i demokratisk ordning beslutat om att vårt land ska vara en monarki. Och 56 procent av Sveriges befolkning vill behålla kungahuset. Kanske handlar detta stöd om att monarkin upplevs som en befriande påminnelse om att allt i tillvaron inte är politik och att det finns värden som står över tillfälliga politiska  nycker och opinionstrender.