Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Inga svar efter 48 dagar, 10 mail, 2 brev, 2 publiceringar och 1 tv-program

Ruben Agnarsson | 26 nov, 2015
Efter 48 dagar, 10 mail, 2 brev, 2 publiceringar och 1 tv-program så vägrar Anna Lindman fortfarande att svara på frågor. (se veckans artikel i Inblick).
Den 9 oktober fick hon frågor från tidningen Inblick, dels med anledning av hennes sammanblandning mellan Livets ord och Moon-rörelsen/Hare Krishna i programmet ”Den enda sanna vägen” och dels med anledning av hennes hyllningsintervju med Alexander Bard.  
I natt, strax efter midnatt, tog Anna Lindman för första gången kontakt med mig. Det skedde efter att hon i gårdagskvällens chatt med en tittare – som undrade varför hon inte gjorde sig tillgänglig för Kanal 10 – svarade: ”Jag har inte fått någon fråga från kanal 10?”
Detta trots att hon och flera av hennes chefer har fått ett tiotal mail och två brev med påminnelse om att jag vill ha svar på mina frågor för Inblicks räkning. Dessutom fick både Anna Lindman och Uppdrag gransknings redaktion i går mitt på dagen en inbjudan att medverka i Kanal 10:s direktsändning på Kanal 10 när Siewert Öholm och Joakim Lundqvist samtalade om Uppdrag granskning.
Här följer mailväxlingen (läses nedifrån och ​upp) som kom till stånd efter 48 dagars väntetid, och där Anna Lindman motiverar varför hon fortfarande inte vill svara på frågorna som ​jag ställt.

-----------------------------------

Jag vill ha svar på dessa sju frågor:

1. Först undrar jag hur du resonerar när du definierar en sekt. Vilka är kriterierna?

2. Livets ord hamnade bland plymoutbröderna och Moon-rörelsen. Hur kom det sig? Vilka är likheterna?

3. Din medarbetare Pelle Westman är pingstvän, är pingströrelsen enligt din uppfattning också en sekt?

4. Du gjorde för en tid sedan en väldigt okritisk intervju med Alexander Bard, som för några decennier sedan beskrev sig som satanist. Hur motiverar du den okritiska hållningen till Bard i jämförelse med de konfrontativa frågorna till Joakim Lundqvist?
http://www.svt.se/annas-eviga/darfor-behover-vi-komma-tillbaka-till-religionen

5. Alexander Bard beskrevs år 2006 som en sektledare som styrde en elit-grupp med en skvaller-lista via e-post. Varför fick inte Bard några frågor kring detta?
http://www.dn.se/kultur-noje/ubermobbning-pa-natet/

6. Är det lättare att kritisera kristna rörelser i Sverige än rörelser som har sina rötter i andra (anti-kristna) religioner eftersom Sverige är/har varit ett kristet land?

7. Du uppmanar till en kritisk hållning och varnar för maktmissbruk i olika rörelser. Hur stor makt har du själv som programledare i SVT och hur tror du människor påverkas av den bild som du förmedlar?
 

Från: Anna Lindman [anna.lindman@svt.se]
Skickat: den 26 november 2015 13:47
Till: Ruben Agnarsson
Ämne: SV: SV: Kanal 10

Men Ruben, du har ju svaren där.
Hur jag ser på skillnaden mellan de båda programmen och skillnaden på Joakims ansvar och Alexanders.
Vad är det mer du vill ha?
Vänligen
/Anna 
 

Från: Ruben Agnarsson <ruben@kanal10media.se>
Skickat: den 26 november 2015 00:41
Till: Anna Lindman
Ämne: SV: SV: Kanal 10
 
Är du journalist?
Som vägrar svara på frågor?
Det är väl inte ditt ansvar att besluta vilka frågor Inblicks redaktion ställer?


Från: Anna Lindman [anna.lindman@svt.se]
Skickat: den 26 november 2015 13:31
Till: Ruben Agnarsson
Ämne: Re: SV: Kanal 10

Jag har väl motiverat i mitt senaste mejl varför jag inte kan svara på din jämförelse mellan Den enda sanna vägen och Annas Eviga. 
Om du har frågor om vår granskning i går får du väldigt gärna skicka dem! 
Vänligen 
/Anna 

Skickat från min iPhone


26 nov 2015 kl. 13:08 skrev "Ruben Agnarsson" <ruben@kanal10media.se>:

Tack för ditt mail.
Du har fortfarande inte svarat på mina frågor. Ska jag skicka dem igen?
mvh
Ruben


Från: Anna Lindman [anna.lindman@svt.se]
Skickat: den 26 november 2015 09:26
Till: Ruben Agnarsson
Ämne: Kanal 10

Hej Ruben
Jag hade jättegärna varit med i kanal 10 i går, det är oerhört synd att jag missade att Inblick och kanal 10 hörde ihop. Och jag och Uppdrag granskning svarar hemskt gärna på alla frågor du har om vår granskning av Livets Ord. 
Jag har dock fortfarande svårt att se hur jag ska kunna svara på din jämförelse mellan ett filosofiprogram jag gjorde för tre år sedan där Bard var en av tre gäster, hur han bemöttes där, och hur vi närmat oss Livet ord i en serie om grupper som kallas sekter (Den enda sanna vägen, SVT) Alexander Bard är en ensam opinionsbildare, författare, som svarade för sig själv. Joakim Lundqvist leder en församling med 2000 - 3000 medlemmar, en församling som tyvärr lämnat efter sig mängder av berättelser och skildringar från människor som farit illa. Om dessa skildringar inte funnits hade vi såklart inte behövt kontakta Livets ord i detta sammanhang, som det är nu finns det fortfarande en mängd kritiska frågor att ställa till Livets ord och framförallt till den fd ledaren Ulf Ekman. 
Vi medverkar gärna i ett program om detta. 
På återhörande
/Anna Lindman


-------- Originalmeddelande --------

Tack för svar. Det tog ju sin lilla tid. Närmare bestämt 49 dagar, tio mail, två brev, två publiceringar och ett tv-samtal senare.

Saknar fortfarande svaren på mina frågor. Du vill tydligen hellre recensera frågorna än att svara på dem.

Vilka som är lobby-grupp respektive journalister får väl läsarna/tittarna avgöra.

Lägger ut ditt svar på min blogg under torsdagen så länge. Ger dig ytterligare en möjlighet (elfte gången) att svara på mina frågor inför nästa veckas tidning (Inblick).

Jag jobbar på Inblick som journalist och på Kanal 10 som programledare.
Har intervjuat Janne Josefsson.
http://old.inblick.se/Default.aspx?ID=141&PID=1907&Action=1&NewsId=1487

Har dessutom haft telefonkontakt våren 2014 med Ali Fegan som inte avvisat en intervju (han ville dock skjuta på den till efter sommaren 2014 och då rann det ut i sanden).

Mvh Ruben 


-------- Originalmeddelande --------
Från: Anna Lindman <anna.lindman@svt.se> 
Datum: 11-26-2015 00:06 (GMT+01:00) 
Till: Ruben Agnarsson <ruben@kanal10media.se> 
Rubrik: Re: Vb: kontakt 

Hej Ruben
I kväll jobbar jag med att svara på tittarreaktioner. Är du, din blogg Inblick och tv 10 samma sak? Det hade jag ingen aning om. 
Är du journalist? 
Den första artikel du skickade till mig finns det absolut ingen anledning för mig att besvara, det är bland det märkligaste och osakligaste jag läst. Vad du skrivit idag har jag absolut inte hunnit ta del av, jag jobbar alltså från tidig morgon till sen kväll som journalist på Sveriges Television. Jag hoppas att du har förståelse för att jag inte har tid att svara alla lobbygrupper som försöker nå mig. 
Med vänliga hälsningar 
/Anna Lindman


Skickat från min iPhone

25 nov 2015 kl. 23:53 skrev "Ruben Agnarsson" <ruben@kanal10media.se>:

 Såg nu att Anna Lindman i sin läsarchatt låtsas att hon inte känner att jag sökt henne i drygt en månads tid och att jag mitt på dagen idag återigen kontaktat henne för medverkan på Kanal 10.
Jag följer upp detta på min blogg under torsdagen och ger därför återigen möjlighet till henne att förklara vad hon menar.
Mvh Ruben

 
-------- Originalmeddelande --------
Från: Ruben Agnarsson <ruben@kanal10media.se>
Datum: 11-25-2015 12:15 (GMT+01:00)
Till: granskning@svt.se
Kopia: anna.lindman@svt.se
Rubrik: kontakt

Hej,
Jag har sökt Anna Lindman i över en månads tid. Hon har gjort sig otillgänglig. Så även denna vecka, när SVT-profilen Siewert Öholm framför kritik mot hennes nya roll på SVT.
Jag bifogar härmed uppslaget som kommer i morgondagens tidning och vill samtidigt återigen inbjuda någon från SVT och/eller Uppdrag granskning till det direktsända samtal vi ska ha i Kanal 10:s studio i Älmhult kl. 21 i direkt anslutning till kvällens Uppdrag granskning-reportage.
Med vänlig hälsning
Ruben Agnarsson
Nyhetschef, Inblick
Programledare, Kanal 10
Mobil 0708-293730