Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Vatikanen erkänner Palestina

Ruben Agnarsson | 14 maj, 2015
Vatikanstaten erkänner Palestina i ett nytt fördrag som förhandlats fram mellan Vatikanstaten och den palestinska myndigheten. Palestiniernas president Mahmud Abbas ska med anledning av avtalet träffa påve Franciskus nu på lördag.
Det var den bilaterala kommissionen mellan Vatikanen och den palestinska myndigheten som träffades i Vatikanen i onsdags och som efter mötet meddelade att de har nått överenskommelse om ett övergripande avtal.
Avtalet ska nu överlämnas till respektive myndigheter för godkännande och för att inom en snar framtid undertecknas, meddelade Vatikanstaten i onsdags.

I en kommuniké skrev Vatikanen att avtalet handlar om ”viktiga aspekter av livet och aktiviteten hos den katolska kyrkan i Palestina”.
Kristna i de palestinska områdena lever under stark press från de muslimska regimerna i Gaza och Västbanken. För att tillåtas leva och verka som kristen är det en viktig förutsättning att man öppet har en starkt kritisk hållning till Israel.
Det är därför ingen tillfällighet att kristna palestinska ledare i december 2009 gav uttryck för tydlig ersättningsteologi i det så kallade Kairos-dokumentet, vars författare uppmanar till sanktioner och bojkott mot Israel.

Ersättningsteologin främjas medan tanken att statens Israels tillblivande är ett resultat av bibliska profetior avfärdas i detta dokument: ”Vi ser i ljuset av den heliga Skrifts läror att löftet om landet inte någonsin var ett tecken för ett politiskt program utan ett förebud för en universell allomfattande frälsning.”
Vatikanstaten har – förutom ett geopolitiskt anspråk på Jerusalem och en tydlig önskan om att spela en politisk roll i området – tagit starka intryck av dessa starkt pressade kristnas formuleringar när man nu erkänner en palestinsk stat.
Det inträffade visar den katolska kyrkans uppenbara sårbarhet när kyrkans ledning ska försöka förena politiska maktambitioner med en trohet mot kyrkans grundläggande trossatser.

Kommentera